Blogi: Juha Ahvio, to 27.04.2017 22:17

Lausuntoni eduskunnan lakivaliokunnalle 27.4.2017 koskien kansalaisaloitetta äitiyslain säätämiseksi

Eduskunnan lakivaliokunnan kutsusta olin tänään antamassa valiokunnalle oman asiantuntijalausuntoni lakivaliokunnan käsittelyssä nyt olevasta kansalaisaloitteesta äitiyslain säätämiseksi. Uuden äitiyslain säätämiseen pyrkivän kansalaisaloitteen perusteluiden mukaan tällaista lakia tarvitaan, jotta ”lapsen synnyttäneen äidin naispuolisen kumppanin voidaan vahvistaa olevan lapsen synnyttäneen äidin ohella lapsen äiti silloin, kun lapsi on hankittu yhteisesti hedelmöityshoitojen avulla.”

Annoin äitiyslain säätämisen torjumista suosittelevan lausuntoni sekä kantaani laajemmin alaviitteineen perustelevassa kirjallisessa muodossa että suppeammassa suullisessa muodossa. Kirjallisen lausunnon pääsee lukemaan tämän blogin lopusta löytyvän linkin kautta. Lausuntopuheenvuoroni kuului seuraavasti:    

Käsiteltävänä olevan kansalaisaloitteen mukainen äitiyslaki haluaa muuttaa äitiyden käsitteen. Aloitteen mukaan äitiyden tulee olla luonteeltaan yhtä hyvin sosiaalinen rakennelma ja poliittis-oikeudellinen positiivinen sopimus kuin orgaanis-geneettinen ja objektiivisesti todennettavissa oleva todellinen asiaintila. Kansalaisaloite kiistää jälkimmäisen määritelmän normatiivisuuden ja kannustaa siten koko yhteiskuntaa määrittämään äitiyden käsitteen radikaalisti uudelleen. Aloitteen mukaan äitiyden tulee olla jotakin sellaista, jonka voi tiettyjen ehtojen täyttyessä perua. Kansalaisaloitteen edustaman sukupuolineutraalisuus- ja sukupuolten moninaisuus -genderideologian mukaisesti kansalaisaloite haluaa laillisen vahvistuksen myös sille, että mies voi olla äiti.

Tällaisen kansalaisaloitteen mukaista äitiyslakia ei tule säätää, koska äitiyslaki on sisäisesti ristiriitainen ja syrjivä. Ehdotetun lain mukaan ”Lapselle ei edelleenkään voida vahvistaa kuin kaksi oikeudellista vanhempaa”. Sosiaalista ja juridista vanhemmuutta korostavan lain omista lähtökohdista käsin tällainen rajaus kahteen on perusteettoman mielivaltainen eli monisuhteista vanhemmuutta syrjivä. 

Äitiyslakia ei tule säätää, koska se on ristiriidassa sosiobiologisten todellisuuksien kanssa. Lapset tarvitsevat molempia biologisia vanhempiaan ja lapset tarvitsevat äitiä ja isää, naista ja miestä, vanhemmikseen. Sosiobiologisiin tosiasioihin lukeutuu edelleen se, että ihmisen lisääntyminen riippuu miehestä ja naisesta ja se, että miehet ja naiset täydentävät psykofyysisesti toisiaan sekä se, että lapset tarvitsevat kestävän ehyessä suhteessa elävää äitiä ja isää. Jokaisella lapsella on jo annetusti vanhemmat ja jokaisella lapsella on oikeus vanhempiinsa, naiseen eli äitiin ja mieheen eli isään. Lapset ovat pitkään riippuvaisia hoivaajistaan ja heidän fyysinen, moraalinen ja kulttuurillinen kypsymisensä persoonallisesti yhteisvastuullisiksi toimijoiksi edellyttää jatkuvaa ja pitkää huolenpitoa ja ohjausta. Tähän kehitysprosessiin oma biologinen äiti ja isä, naisena ja miehenä, tuovat ainutlaatuiset panoksensa.

Kansalaisaloitteen tavoittelema juridis-sosiaalisen äitiyden geneettisestä äitiydestä erottava äitiyslaki säätäisi voimaan huonon kannustimen, joka heikentää lasten parhaan mahdollisen edun toteutumista. Lapsi tarvitsee isää ja äitiä, miestä ja naista vanhemmikseen. Tämä on lapsen kannalta ideaalitilanne, jota kohti ja jonka vahvistamiseksi tulee kaikin keinoin pyrkiä yhteiskunnallisesti ja lainsäädännöllisesti. Ei tule pyrkiä edistämään sellaisia hankkeita, jotka ohjelmallisesti kiistävät lasten kannalta parhaimman perhesosiologisen asiaintilan merkityksen ja tavoitteellisuuden.

Niissä valitettavan inhimillisissä arkielämän tosiasiallisissa tilanteissa, joissa lasten kannalta parhaat olosuhteet eivät voi toteutua, tulee pyrkiä kaikin keinoin mahdollisimman lähelle parhaita olosuhteita. Näin tulee menetellä esimerkiksi erilaisissa adoptiotilanteissa. Nämä poikkeusolosuhteet ovat kuitenkin poikkeuksia, jotka vahvistavat ideaaliolosuhteiden vaalimisen tärkeyttä. Poikkeuksista ei tule tehdä uutta normia.

Geneettisen vanhemmuuden pitäminen lähtökohtaisen ohjeellisena edistää lasten edun kannalta parhaan tilan säilymistä yhteiskunnassa. Vastakkaisia sukupuolia edustavien avovanhempienkin isyystunnustamisen tapauksessa ja silloinkin, kun hedelmöityshoidoissa on käytetty luovutettuja siittiöitä, lapsi saa miehen ja naisen vanhemmikseen, vaikka isä on tässä tapauksessa juridinen eikä geneettinen vanhempi. Sen sijaan naisparin osalta lapsen kannalta optimaalisin tilanne ei voi koskaan määritelmällisesti täyttyä. Tällaisia lopputuloksia ja niihin johtavia lainsäädännöllisiä toimenpiteitä sekä sosiaalisia käytäntöjä ei tule suosia eikä edistää. Siksi ei myöskään tule säätää kansalaisaloitteen ehdottamaa uutta äitiyslakia.

Äitiyslakia ei tule säätää, koska laki on, kuten kirjallisessa lausunnossani lähdeviittein dokumentoin, ristiriidassa kattavien perhesosiologisten tutkimustulosten kanssa. Näiden tulosten mukaan paras kasvu- ja kehitysympäristö lapselle on biologisen isän ja äidin muodostama ehyt perhe. Tutkimusten mukaan etenkin naisparien suhteet ovat epävakaita kestoltaan ja jatkuvuudeltaan, eivätkä vertaudu naisen ja miehen muodostamien parien suhteisiin. Näin ollen kansalaisaloitteen esittämät edellytykset hedelmöityshoitojen osalta täyttyvät poikkeuksellisen riskialttiisti naisparien kohdalla.

Äitiyslakia ei tule säätää, koska se on ristiriidassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen määrittämän lapsen parhaan edun kanssa, kuten kirjallisessa lausunnossani tarkemmin perustelen. Lapsella on lähtökohtainen oikeus tuntea biologinen alkuperänsä, oikeus olla biologisten vanhempiensa kasvatettavana ja kasvaa oman biologisen sukunsa yhteydessä, sekä oikeus omata vanhempi molemmista sukupuolista. YK:n Yleissopimus lapsen oikeuksista lausuu selkeästi, että jokaisella lapsella on sitova ihmisoikeus biologiseen isäänsä ja äitiinsä. Sellaista äitiyslakia, joka asettaa tämän lähtökohtaisen lapsen edun ja ihmisoikeuden kyseenalaiseksi, ei tule säätää.

---------

Lue koko lausunto lakivaliokunnalle tästä linkistä: 

Lausunto eduskunnan lakivaliokunnalle 27.4.2017 koskien kansalaisaloitetta äitiyslain säätämiseksi (KAA 3/2016 vp)

Juha Ahvio to 27.04. 22:17

Kommentit: 1

Juha. pe 28.04.2017 15:30 0

Kun perhearvot ja sen käsite saadaan murrettua vihervasemmiston ja setan toimesta. Yhteiskunta hajoaa kuin korttitalo. Kuten tunnettua yhteiskunnan peruselementti on perhe. Sen tietävät kulttuurimarxistit, feministit, anarkistit ja muut hajotusvoimat. Kyseessä ei ole enää yhteiskunnan kehitys tai arvojen muuttuminen, vaan sen purkaminen alkutekijöihin, koska se on patriarkkaalisen ja valkoisen miehen aikaansaama historiallinen lopputulema, jonka perusmääritteet löytyvät itse Raamatusta asti. Kaikki tuo on pahinta, mitä liberaalit voivat vain kuvitella, sillä kaikki "ongelmat" johtuvat nimenomaisesti tuosta syystä. Siksipä pyörä täytyy keksiä uudestaan ja heittä se vanha pois. Se onko uusi parempi? Sillä ei ole mitään väliä, sillä ne jotka sitä moittivat ovat yksinkertaisesti väärässä.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Juha Ahvio

Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja

tuoreimmat

Onko meneillään kampanja pedofilian laillistamiseksi?

su 12.08. 20:12

Presidentti Trump nimittää jälleen tuomarin USA:n korkeimpaan oikeuteen

su 15.07. 12:03

Suomalainen sanan- ja mielipiteenvapaus orwellilaisen aivopesun kourissa

la 23.06. 17:03

Amerikkalaiset konservatiiviset kirkkokunnat Soros-solutuksen kohteina

ke 20.06. 17:42

Tapaus Aki Ruotsala ja sananvapauden tila Suomessa

pe 08.06. 14:26

Aborttioikeus, ihmisoikeudet ja nykykokoomus

la 02.06. 17:31

Paljastuiko salainen ultrakonservatiivinen Agenda Europe -verkosto?

pe 04.05. 15:50

Salaperäisen suomalaisen voimahahmon taustat paljastuvat

pe 20.04. 16:04

Lapsikato on todellinen suomalainen ongelma

to 19.04. 19:12

Viktor Orbanin Unkari taistelee Sorosin suunnitelmaa vastaan

to 12.04. 10:58

blogit

Vieraskynä

"Viisi syytä, miksi olen muuttanut mieleni Donald Trumpista"

ke 08.08.2018 23:00

Juha Ahvio

Onko meneillään kampanja pedofilian laillistamiseksi?

su 12.08.2018 20:12

Professorin Ajatuksia

Ajatuksia herättävä mainos

ma 13.08.2018 23:05

Jukka Hankamäki

Luurangot taloustieteilijöiden kaapeissa

la 11.08.2018 22:34

Petteri Hiienkoski

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08.2018 20:43

Tapio Holopainen

Tapparan mies

ma 13.08.2018 23:16

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Irakilaismies runkkasi ja kopeloi naisia yleisessä saunassa

la 28.07.2018 06:20

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mikä Tapio Puolimatkan kirjoituksessa raivostutti suvaitsevaiston?

to 09.08.2018 12:51

Arto Luukkanen

KYLMÄSYDÄMISTEN BUDJETTI

to 09.08.2018 22:27

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Vihdoin normijournalismia Pekka Haavistosta

ke 01.08.2018 20:23

Heikki Porkka

Mitä Yle ei kerro?

ma 06.08.2018 12:25

Olli Pusa

Demokratia vaarassa

su 05.08.2018 11:59

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ylen valeet

ke 08.08.2018 19:45

Reijo Tossavainen

Avoin kirje Suomen Kuvalehden päätoimittajalle

ti 07.08.2018 18:42

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Apinain kuningas ja karvaiset kaverit

ma 13.08.2018 23:07

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40