Blogi: Janne Suuronen, ma 24.07.2017 19:19

Putin tekee mitä lupaa

 

Toimittaja Matti H. Virtanen mainosti facebookissa kollegansa Jarmo Mäkelän päivän HS kolumnia Venäjästä. Kolumni pohjautui lähinnä kolmesta aiheesta tehtyyn johtopäätökseen, että Venäjä (Kreml) on nyt Suomen kimpussa. Pääkaupunkiseudun maanalaisten tunnelien sotilaallinen funktio, kaasuputken hyväksyminen oli nöyryytys ja jonkun Svetlana Hyttin tapaus olivat nämä kolumnin johtopäätösten pohjana olleet aiheet.

Minusta Venäjä käytöksessä ei ole mitään yllättävää ja Mäkelän teksti muutamaan asiaan pohjautuen oli lapsellista. Oma arvaukseni on, että tulemme lähipäivinä ja viikkoina näkemään itä-Ukrainan tilanteessa sotilaallisia ratkaisuyrityksiä. Venäjän vahvalla läsnäololla ja mihin liittyvän informaatiosodankäynnin huomionharhautus on myös Suomessa aloitettu. Tässä tapauksessa Mäkelän ensimmäisenä nielaistua syötin. Tahtomattaan tai tieten tahtoen.

Mutta itse otsikon aiheesta. Vladimir Putin on tehnyt suunnilleen sen, mistä jo 15-vuotta sitten puhui. Jos vain maailma olisi kuunnellut häntä.

Kirjoitin oheisen analyysin vuonna 2014.  Mukana aihepiirejä, joista Kreml silloin piti Suomen suuntaan mölyä. Krimin valtauksen jälkeen ja Vladimir Putinin Australian G20-kokouksen nöyryyttämisen tienoilla.

----------------------------------------------------------

Putin kertoi 2000-luvun alussa useaankin otteeseen pitävänsä Venäjän yhtenäisyyttä tärkeimpänä tavoitteenaan. Ja että on valmis tekemään vaikka mitä kyseisen tavoitteen eteen.

Venäjällä on suuria alueellisia eroja. Joillain alueilla on suuria luonnonvaroja, joillain teollisuutta, jotkin alueet ovat maatalousvaltaisia, kun taas Moskova ja Pietari ovat tärkeitä kaupallisia toimijoita.

Venäjä koostuu sadoista eri kansallisuuksista. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjän instituutiot olivat heikkoja, oikeuslaitos ei toiminut ja tietynlainen itsekkyys, "tässä ja nyt minulle kaikki" ryöstömentaliteetti oli yleistä. Siten ei voi oikeastaan olla yhdestäkään 2000-luvun alun jälkeisestä Putinin toimesta hämmästynyt.

Totalitarismiin ja diktatuuriin suuntautuneet toimet ovat kaikki tähdänneet tai vähintäänkin tukeneet sitä keinovalikoimaa, joita KGB-upseerin työkalupakissa on Putinin ilmoittaman yhtenäisyyden, alueellisen jakamattomuuden tavoitteen saavuttamiseksi.

Venäjää olisi ollut mahdollisuutta kehittää myös aidon demokratian ja kansalaisyhteiskunnan suuntaan, mutta mikä olisi vienyt kauemmin ja ollut hitaampaa. Venäjältä myös puuttui demokratian ja terveiden instituutioiden perinne. Jeltsinin syrjäyttäneet Putinin valtaan tunkenut vasta romahtaneen Neuvostoliiton KGB-upseerien veljeskunta ei silloin katsonut demokratiapolun olevan mahdollista.

2000-luvun vaihteessa harmaa ja tuntematon keulakuvaksi nostettu Putin on sittemmin vahvistanut omaa valtaansa, eikä enää ole samalla tapaa KGB-upseeriveljeskuntansa tuen varassa. Putinin vallan ensimmäinen vuosikymmenen meni sisäisen vallan vahvistamiseen.

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella Putin hyppäsi seuraavaan vaiheeseen. Tämänkin hän ilmoitti selvästi, avoimesti ja rehellisesti. Putinin tavoitteena on suurvalta-Venäjän ulkoisen vaikutusvallan palauttamiseen.

Putinin nöyryytys Australian yhdessä kokouksessa on vain yksi pieni harmillinen ryppy, mutta mikä ryppy ei piirun vertaa vaikuta suurvalta-Venäjän palauttamisen tavoitetta. Tai keinoja. Pyrkimystä päästä maapallohiekkalaatikon kingiksi. Australian  nöyryytys ei muuta Venäjän aikomuksia Ukrainan suhteen, eikä sen koommin luoteisessa suunnassa myöskään Suomen, Baltian ja muiden Venäjän reunavaltioiden suuntaan. Tai muualla. Suomessa melu Venäläisten lasten Suomessa saamasta muka huonosta kohtelusta ei ole sattumaa. Eivätkä Itämeren ilmatilaloukkaukset. Jännitettä Venäjän luoteisessa suunnassa kasvatetaan pikkuhiljakseen, jotta kansan on helpompi hyväksyä myöhemmin nähtävät toimet. Ja huomiota käännetään muualle.

Euroopan ja USAn kannattaa muistaa, että Venäjän näkövinkkelistä maailmaa löytyy muualtakin. Jos emme nyt leiki Putinin kanssa, niin ehkä hieman harmillista Putinille, mutta löytyy maapallohiekkalaatikosta leikkikavereita muualtakin. Kunnes Euroopan ja USAn viiden vuoden murjotus on mennyt ohitse.

Yhteenveto: Oikeastaan yksikään Putinin viimeisen viidentoista vuoden aikana nähdyistä toimista ei hämmästytä, kun niitä peilaa Putinin itsensä ilmoittamia kahta päätavoitetta vasten: Venäjän sisäinen yhtenäisyys ja sen jälkeen suurvalta-aseman palauttaminen.

Läntinen maailma kaipaisi uutta Ronald Reagania. Pysäyttämään nykyinen kehityskulku. Sekä Venäjän sisäisten, että Venäjän vaikutusvallan alla olevien valtioiden ihmisoikeuksien vuoksi. Nykymenolla rautasaappaan askeljälki vain kasvaa. Yksinapaisen USAn (lännen) hallinnoiman suurvaltapolitiikan vastinpariksi saattaisi olla tervettä saada tasapainotusta, mutta ei tällä tapaa Venäjän keinoin.

----------------------------------------------

Päivitys 24.7.2017:

Putinin Venäjä on omasta näkökulmastaan saattanut poliittis-sotilaallisesti tilanteet suhteelliseen tyydyttävään tilaan näissä paikoissa:
Georgia
Tsetsenia
Krim

Sotilaallisesti vielä kesken olevat kriisit, mutta joissa Venäjän intressit ovat niskan päällä:
Syyria (Al-Assadin hallinto, laivastotukikohta)
Itä-Ukraina

Venäjän näkökulmasta pahiten kesken oleva tilanne:
Muu Ukrainan (Ukrainan nyky-hallinto)

Yeltsinin Venäjää ei otettu tosissaan. Geopoliittisesti merkittävä Neuvostoliitto oli hajonnut. Tilenne on muuttunut. Yllä olevan listan lisäksi Venäjän sotilasvoimat härkkivät vastapuolta ympäri maailmaa. Lännen kaupunkien porteilla. Lisäksi cyper-rintamalla Venäjä on saanut aikaan huomiota herättäviä tempauksia.
--> Putinin Venäjä on jälleen pakko ottaa vakavasti. Venäjän ääntä kuunnellaan suuremmalla painoarvolla, kuin pelkästä kohteliaisuudesta 15- tai 20-vuotta sitten. Geopoliittinen painoarvo on noussut.

Talous- ja imagoluonteisia voittoja:
Euraasian liitto
Vaikka Venäjän talous on vaikeuksissa (kuten lännessäkin), niin Venäjän talous paljon paremmassa kuosissa, kuin Putinin aloittaessa. Ihmisten elintaso ja vauraus on noussut.

[ Yksittäisiä voittoja talousasioissa. Lista kaikkea muuta, kuin kattava
Itämeren kaasuputki
Talviolympialaiset
Formulakisat ]

Vladimir Putinin kauden toimien hintalappuja:
Ihmisoikeudet
Lehdistönvapaus
Demokratia
Oikeusvaltio (vallan kaksijakoa - lainsäädäntö vs tuomiovalta - ei enää ole olemassa)
Kokoontumisvapaus
Mafia
Korruptio

Useat naapurvaltiot.

--------------------------------

Joitain lähteitä ja tekstejä. Auttaa ehkä ymmärtämään Putinin politiikkaa.

Putin 2004: "First, in the near future, a complex of measures aimed at strengthening the unity of our country will be prepared.
Second, I consider it necessary to create a new system of forces and means for exercising control over the situation in the North Caucasus.
Third, it is necessary to create an affective crisis management system, including entirely new approaches to the work of law enforcement agencies.
"
https://jamestown.org/program/putin-sets-new-goals-for-russias-national-identity/
http://www.nytimes.com/2004/09/05/world/europe/putin-tells-the-russians-we-shall-be-stronger.html

"The collapse of the Soviet Union was the major geopolitical disaster of the [20th] century,” adding that “the epidemic of disintegration [had now] infected Russia itself.” Putin’s domestic policies, his hard line in Chechnya and, later, in Georgia, and his regional diplomacy all testify to his belief that Russian pre-eminence in “post-Soviet space” is an indispensable element of the defense of the Russian Federation. Ukraine is only the latest and most dangerous manifestation of the Putin Doctrine. It will not be
the last.
"
http://www.afsa.org/putin-doctrine-and-preventive-diplomacy-need-consensus-american-goals

"
Later in the same speech, Putin remarked: “We are living through a time when internal conflicts and inter-ethnic divisions that were once firmly suppressed by the ruling ideology have now flared up.” Russia had not reacted adequately to these
new dangers, he lamented; instead, “we showed ourselves to be weak. And the weak get beaten
.

In other words, Moscow must show itself to be tough, even at the expense of its own best interests. Any step back from dominance over the new nations of “post-Soviet space” would be tantamount to encouraging the disintegration of the Russian Federation itself.
Similarly, compromises with Russia’s enemies are a slippery slope that can only lead to a serious weakening of its international and domestic position.

"
http://www.afsa.org/putin-doctrine-and-preventive-diplomacy-need-consensus-american-goals

----------------------------

Loppuun vielä varmuudeksi:

Kehoituksella kuunnella Putinin viestejä en tarkoita paluuta suomettuneeseen aikakauteen. Päinvastoin, nyt kun meillä vielä on liikkumatilaa ja kuulumme Euroopan Unioniin, olisi myös tehtävä askel NATO-jäseneksi liittymiseksi. Jos ja kun vielä on mahdollista.

Janne Suuronen ma 24.07. 19:19

Janne Suuronen

Aktiivinen yhteiskunnallisten ilmiöiden havainnoija jo useiden vuosikymmenten ajalta. Mielellään rasisti, fasisti, konservatiivi ja muidenkin paheksuttujen arvojen kannattaja. Nuori kapinallinen uusia muodikkaita ihku-ilmöitä vastaan. Lopultakin kyse on vain termien sisällön määrittelystä poliittista käyttötarkoitusta varten.

tuoreimmat

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08. 10:15

Suomalainen ajattelutapa hukassa

ma 20.07. 11:14

Rakenteellinen rasismi

ke 01.07. 13:05

Paljonko olemme velkaa Kiinalaisille ?

pe 12.06. 12:26

Poikkeukselliset ajat

to 16.04. 12:37

Silakat - vasemmistofasismin valeviitta ?

ma 13.01. 20:49

Mikä on muuttunut 30-vuodessa.

pe 11.10. 00:57

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06. 13:42

Chile ja media

to 04.04. 21:30

Iskikö ilmastonmuutosahdistus ?

ke 03.04. 21:08

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44