Blogi: Heikki Porkka, ma 02.10.2017 11:22

Miksi terrorismin uhka-arvio ei nouse?

Maaliskuun lopussa 2017 useat mediat kertoivat Puolustusvoimien kehottaneen sotilaita välttämään virkapuvun käyttöä julkisesti.

Uutisoinnissa kerrotaan, että ”upseeriliiton mukaan henkilökuntaan kohdistuu tällä hetkellä ”oikea ja todellinen uhka”.”

Uhan todetaan kohdistuvan myös henkilökunnan perheisiin, mutta uhkakuvasta, esimerkiksi siitä, keiden suunnasta uhka kohdistuu, ei kerrota.

Suojelupoliisi nosti 14.6.2017 terrorismin uhka-arvion tasolle kaksi neliportaisella asteikolla.

Supon tiedotteen mukaan ”merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista. Näillä henkilöillä on todennäköisesti joko suoria tai välillisiä yhteyksiä radikaali-islamistisiin verkostoihin tai järjestöihin. Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa”.

18.8.2017 toteutui Turussa terrori-isku, jossa muslimiterroristi murhasi kaksi naista ja haavoitti kahdeksaa muuta ihmistä.

Supo oli saanut tekijästä varoituksen aiemmin, mutta tästä huolimatta henkilö ei ollut aktiiviseurannassa eli ei kuulunut niiden 350 henkilön joukkoon, joiden Supo on kertonut olevan tarkkailussa.

Yleisesti epäillään, että Supon ilmoittama luku 350 on vahvasti alimittainen, sillä jo vuonna 2013 uutisoitiin pelkästään Turun seudulla oleskelevan satoja fundamentaalisia islaminuskoisia äärijihadisteja.

Suojelupoliisi ilmoitti välittömästi, 19.8.2017 Turun iskun jälkeen, että uhka-arviota EI nosteta.

Suojelupoliisin johtajan, kokoomuslaisen Antti ”Pelttarin mukaan uhka-arvion nostaminen seuraavalle eli kolmannelle tasolle edellyttäisi sitä, että suojelupoliisin tietoon tulisi jotain sellaista, jonka mukaan iskun toteutuminen olisi todennäköisempää kuin se on nyt”, kirjoittaa Savon Sanomat 19.8.2017.

Lehden mukaan Pelttari painottaa, että ”Suomi on Turun tapahtumien jälkeenkin turvallinen maa asua”. Pelttarin mukaan ”Suomi on yksi Euroopan ja maailman turvallisimpia maita”.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että turvallisuustilannetta ei pidä verrata siihen, millainen tilanne on muualla maailmassa. Ainoa oikea tapa vertailla Suomen turvallisuustilanteen kehitystä on rinnastaa Suomen nykyinen tila ja Suomen tilanne ennen islamin invaasiota, joka soljui rajan yli Petteri Orpon (kok) ja Juha Sipilän (kesk) tahdon mukaisesti.

Sipilä ja Orpo vetosivat useaan otteeseen suomalaisten tunteisiin ja olivat haluttomia tekemään mitään turvallisesta maasta, Ruotsista saapuvan muslimimiesten tulvan pysäyttämiseksi.

Seuraukset ovat olleet katastrofaaliset, kuten terrori-iskusta, terrori-uhasta ja seksuaalirikollisuuden voimakkaasta kasvusta vuosina 2015 ja 2016 tiedetään.

Vahvaa tukea äärimmäisen haitalliselle politiikalleen Sipilä ja Orpo ovat saaneet Yleisradiolta, Helsingin Sanomilta ja lähes kaikilta muilta valtamedian edustajilta.

Ihmetystä on herättänyt myös ulkoministeri Timo Soinin (sin) toimettomuus, kun Ruotsi salli ja avusti laittomien tuloa Suomeen. Soini ei ole reagoinut vieläkään, vaikka rajan yli saapuu edelleen Ruotsista 450 – 500 asylum-henkilöä kuukaudessa.

Niin poliittinen johto kuin valtamedia markkinoivat muslimimiesten tuloa mielikuvalla, jonka mukaan tulijat ovat lapsia ja naisia.

Presidentti Sauli Niinistö on korostanut toistuvasti, että ”rajaa ei voi sulkea”, koska siinä tapauksessa Suomi käpertyy itseensä. Moni EU-valtio on jo sulkenut rajansa, mutta kukaan ei kysy Niinistöltä ovatko ne nyt käpertyneet itseensä ja katkaisseet välinsä ulkomaailmaan.

Millä tavoin Suomen asema Euroopan ja maailman turvallisimpien maiden joukkoon kuuluvana valtiona on näkynyt Turun iskun jälkeen?

Politikoiko Supon johtaja Pelttari kokoomuslaisessa moodissa vai puhuuko hän vilpittömässä hengessä niin totta kuin osaa?

Aamulehden 13.9.2017 julkaistun artikkelin mukaan”Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara kertoi keskiviikkona [13.9.] Lännen Medialle, että ohjeita on annettu henkilökohtaisen turvallisuuden parantamiseen niin palkatulle henkilökunnalle, varusmiehille ja -naisille kuin palveluksessa oleville reserviläisille.

Hänen mukaansa huomiota kiinnitetään esimerkiksi liikkumisen välttämiseen yksin pimeään aikaan sekä muistutetaan "ekstravarovaisuudesta" univormu yllä liikuttaessa”.

Samasta uutisoinnista ilmenee, että varusmiehille EI ole tullut viime aikoina ainakaan kootusti uutta ohjeistusta terroriuhkaan varautumisessa.

Iltasanomat kertoi 16.9.2017 nimettömänä pysyttelevän varusmiehen lausunnosta, jossa hän toteaa, että ”– Meitä kehotettiin [15.9.2017] menemään suoraan kotiin ja vaihtamaan siviilivaatteet päälle. Puhuttelija sanoi, että tämä johtuu Turun tapahtumista. Vai olisiko hän vielä sanonut Turun puukotuksista.”

Iltalehden kahden, 21.9.2017 julkaistun artikkelin (yksi, kaksi) mukaan rekkakuskeja on kehotettu valppauteen ja pitämään auton ovet lukossa. Kehotus liittyy huomioon, jonka mukaan raskaan liikenteen kulkuneuvoja on kuvattu ahkerasti Kymenlaakson seudulla.

Uutisoinnissa kerrotaan useiden suomalaisten liikenneyritysten kehottaneen kuljettajia olemaan erityisen valppaita.

Toisessa Iltalehden julkaisemassa uutisessa viitataan pirkanmaalaiseen kuljetusyritykseen, jonka mukaan ”varoitusviesteistä on vastuussa Suojelupoliisi”. Suojelupoliisi ei suostu kertomaan mitään, kuten neuvostoliittolaiseen metodiikkaan kuuluu, kun kansakunta halutaan pitää tietämättömänä todellisuudesta. Suojelupoliisi palvelee hallitusta, ei kansalaisia.

Kuljetusyrityksen fb-julkaisussa pyydetään kuljettajia lukitsemaan ovet juuri siksi, että uhkatilanne on kohonnut.

Uusimman, 2.10.2017 julkistetun uutisen mukaan ”ensihoitajat ja palomiehet varustellaan jatkossa luodinkestävillä kypärillä ja suojaliiveillä”.

Suojelupoliisi ei kohota uhkatasoa, koska iskun todennäköisyys ei ole ilmeisempi kuin aiemmin?

Mistä syystä betoniesteitä ilmestyy kaikkialle ja erilaisia ammattiryhmiä ja sotilaita varoitetaan uhkatason kasvuun viittaavalla tavalla, kuten yllä on kerrottu? Entä miksi poliitikkojen turvallisuutta parannetaan ja miksi useiden poliisien aseistus on raskaampi kuin aiemmin?

Presidentti Niinistö, kokoomuksen puheenjohtaja Orpo ja sisäministeri Risikko (kok) ovat antaneet useaan kertaan ymmärtää, ettei rajaa voi sulkea. Samaan aikaan Suojelupoliisi EI nosta terrorismin uhkatasoa, vaikka KAIKKI tiedot ja toimenpiteet, joista on viestitty, viittaavat merkittävään uhan kasvuun.

EU-direktiivi sallisi rajan sulkemisen, mutta direktiivin ehtona on vakava sisäiseen turvallisuuteen kohdistuva uhka. Terrori-iskun toteutuminen ja selkeä uhan kasvu eivät nähtävästi ole Suojelupoliisin mielestä merkkejä vakavasta uhasta tai sen kasvusta?

Sisärajoja koskevan direktiivin luvun II artiklan numero 25 ensimmäisessä kohdassa lukee: ”…yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuu jäsenvaltiossa vakava uhka, jäsenvaltio voi poikkeuksellisesti palauttaa rajavalvonnan kaikille sisärajoilleen tai niiden tiettyihin osiin rajoitetuksi, enintään 30 vuorokauden ajaksi tai, jos vakava uhka kestää pitempään kuin 30 vuorokautta, sen arvioidun keston ajaksi….”

Presidentti Niinistö on kokoomustaustainen, ex-sisäministeri Orpo on kokoomuksen puheenjohtaja, sisäministeri Risikko edustaa kokoomusta, Supon johtaja Pelttari on kokoomuslainen ja EU-komissiossa Junckerin palvelijana toimiva Jyrki Katainen on kokoomuslainen. Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimin jäsenenä toimiva Aura Salla on kokoomuslainen. Riittääkö?

Väistämättä tulee mieleen, että Suojelupoliisi toimii kokoomuslaisen politiikan jatkovartena ja pahentaa sisäisen turvallisuustilanteen heikkenemistä.

Kaiken takaa löytyy EU, sillä ilman unionin jäsenyyttä Suomi ei olisi nykyisten ongelmien keskiössä. Toisaalta Suomi on jatkuvasti pyrkinyt EU-keskiöön, joten ainakin turvattomuuden saralla ollaan hyvällä tiellä.

Valtamedian viimeisen reilun kymmenen vuoden ajan ylivoimaisesti eniten solvaaman suomalaisen Jussi Halla-ahon (ps) kirjoituksia ja sanomisia uskomalla Suomi ei olisi ajautunut nykyisen kaltaiseen turvattomuuden tilaan.

Sen sijaan, että Halla-ahoa olisi kuunneltu, hän joutui valtamedian painostaman poliittisen tuomion kohteeksi, kun samaan aikaan ne, jotka edistivät kaikin toimin äärimmäisen haitalliseksi osoittautunutta politiikkaa, nostettiin valtamediassa kunniakorokkeelle.

Kaikki eivät välttämättä muista tai tiedä, mutta Suojelupoliisin tiedottajana toimiva Jyri Rantala oli aiemmin Ylen toimittaja. Hän nimitteli Halla-ahoa rotutohtoriksi Ylen pääuutislähetyksessä. Rantalan möläytyksiin pääsee tutustumaan videon kohdasta 1:19 eteenpäin.

Rantalan tapaisia henkilöitä varten on olemassa oma nimitys, joka tuli tunnetuksi Stalinin Neuvostoliitossa, mutta jätän sen tässä kirjoittamatta. Suomi on Euroopan neuvostoliittolaisin maa monessa suhteessa, joten siinäkin mielessä vertaus sopii kuvaan erinomaisesti.

Hävettäisi olla toimittaja valtamediassa, mutta onko kukaan nähnyt häpeän häivää esimerkiksi yhdenkään Ylen tai hesarin toimittajan kasvoilla?

Heikki Porkka ma 02.10. 11:22

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

Kirkasotsaisuuden paluusta, sananvapaudesta ja mauttomasta huumorista

ti 11.07. 12:37

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03.2024 12:06

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44