Blogi: Juha Ahvio, pe 22.12.2017 14:35

Jeesus Kristus on Herra myös jouluna 2017

Uuden testamentin tekstit osoittavat, että varhaisin ja perustavin kristillinen uskontunnustus oli, on ollut ja yhä on: Jeesus Kristus on Herra. Kuten esimerkiksi apostoli Paavalin Filippiläiskirjeen luvun 2 jaekokonaisuus 5–11 päättyy eskatologispainotteisesti ja kuten apostoli Johanneksen Ilmestyskirjan luvun 19 jae 16 julistaa Kristuksesta:

”…ja jokaisen kielen pitää tunnustaman Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra.”

”Ja hänellä on vaipassa kupeellaan kirjoitettuna nimi: ’Kuningasten Kuningas ja herrain Herra.’”

Ensimmäisenä jouluna, noin 2000 vuotta sitten, Jeesus, kolmiyhteisen jumaluuden toinen persoona, Jumalan Sana, Jumalan Poika, inkarnoitui ihmiseksi tuolloin maailmanvaltana olleen Rooman keisarikunnan ja sen keisari Augustuksen (63 eKr.–14 jKr.) hallitusaikana.

Tällöin toteutui se, mistä pappi Sakarias, Korkeimman profeetan Johannes Kastajan isä, Pyhällä Hengellä täytyttyään ennusti siitä Herrasta, jonka tietä Johannes Kastaja oli valmistava: itse Herra oli tulossa kansansa keskuuteen antamaan ”pelastuksen tuntemisen” ja ”syntien anteeksisaamisen”, osoittaakseen ”Jumalan sydämellistä laupeutta” ja ollen ”aamun koitto korkeudesta”, joka ”loistaa meille, jotka istumme pimeydessä ja kuoleman varjossa”, ohjatakseen ”meidän jalkamme rauhan tielle”, kuten Luukkaan evankeliumin luvun 1 jakeet 76–79 profeetallisesti ilmoittavat.

Johannes Kastaja todisti ennakoivasti, että ”Totinen valkeus, joka valistaa jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan”, ja kun tämä Valkeus ensimmäisenä jouluna tuli maailmaan:

”…Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta”, Johanneksen evankeliumin luvun 1 jakeet 9 ja 14.  

Jeesuksen Kristuksen inkarnaatiossa ja ensimmäisen joulun ihmeessä toisaalta sekä toteutui että toisaalta alkoi toteutua lopullisia eskatologisia täyttymyksiään kohti etenevän historiallisesti – ajassa ja paikassa – se profetiakokonaisuus, jonka profeetta Jesaja oli messiaanisesta Herrasta ja Kuninkaasta ja Hänen valtakunnastaan ennustanut jo 700-luvulla eKr.

Joulun ihme toteutti Jesajan kirjan luvun 7 jakeen 14 ennustuksen:

”Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.”

Ensimmäisenä jouluna lähti liikkeelle myös Jesajan kirjan luvun 9 jakeiden 1 ja 5–6 profetian täyttyminen:

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus…Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.”

”Herraus on oleva suuri ja rauha loppumaton Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallansa; se perustetaan ja vahvistetaan tuomiolla ja vanhurskaudella nyt ja iankaikkisesti, Herran Sebaotin kiivaus on sen tekevä.”

Kirjansa luvun 11 jakeissa 1–2, 4–5, 6–10 ja 12 sekä 16 Jesaja kuvailee profeetallisen esi- ja varjokuvallisesti sitä, millaiseksi Messias-Kuninkaan valtakunta on historiallisesti ja erilaisten vaiheiden myötä kehkeytyvä, Jeesuksen inkarnaation ajoista alkaen ja Jeesuksen toisen tulemuksen tapahtumiin huipentuen:

”Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa. Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki…vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä. Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side. Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikainen niitä paimentaa…”

”Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niin kuin vedet peittävät meren. Sinä päivänä pakanat etsivät Iisain juurta, joka on kansojen lippuna, ja hänen asumuksensa on oleva kunniata täynnä…Hän nostaa viirin pakanakansoille ja kokoaa Israelin karkoitetut miehet; ja Juudan hajoitetut naiset hän kerää maan neljästä äärestä…Siitä tulee valtatie hänen kansansa jäännökselle, joka on jäljellä Assurissa, niin kuin tuli Israelille silloin, kun se Egyptin maasta lähti.”

”Silloin susi asuu karitsan kanssa” -jakeita 6–8 selittää, vanhaan protestanttiseen perustapaan, vuodelta 1599 oleva Geneva Bible -viiteraamattu, seuraavasti:

”[Näiden jakeiden eläin-termeillä] Tarkoitetaan ihmisiä, koska heidän pahoihin ominaisuksiinsa ja taipumuksiinsa viitataan petojen nimillä, petojen, joiden keskuudessa vastaavat ominaisuudet ja taipumukset vallitsevat. Mutta Kristus uudistaa ihmiset Henkensä avulla ja saa heissä aikaan sellaista yhteistä hyväntahtoisuutta, että he tulevat olemaan kuin karitsat, ystävällisiä ja rakastavia toinen toistaan kohtaan ja julmat taipumuksensa hylänneitä, Jes. 65:25.”

Kristus-Kuninkaan valtakunta on voittava jumalattomuuden vastarinnan ja on laajentuva kaikkien pakanakansojen keskuuteen sekä on uudistava kansallisen Israelin. Jumalan armonliiton yhteyteen tulevat Kristus-Kuninkaan johdolla ja uskossa Häneen päätymään yhtä hyvin Israel kuin muutkin kansakunnat, Kristus-uskon puhdistaessa ihmisten sydämet synnin syyllisyydestä Jeesuksen Verellä ja uudistaessa sydämet Pyhän Hengen voimassa.

Kristus-Kuninkaan voittoisa armonliiton valtakunta ja sen herruus tulevat lopullisimmassa historiallis-eskatologisessa ja Jeesuksen toisen tulemuksen tapahtumiin liittyvässä vaiheessaan olemaan kaikenkattavan suvereeneja. Profeetta Jesaja ennustaa kirjansa luvun 19 jakeissa 23–25 tämän eskatologisen todellisuuden kuvailemalla, miten jopa vanhatestamentillisten aikakausien pahimmista Israelin viholliskansoista tulee Jumalan kansaa yhdessä Israelin, ”Jumalan perintöosan”, kanssa:

”Sinä päivänä on oleva valtatie Egyptistä Assuriin, ja Assur yhtyy Egyptiin ja Egypti Assuriin, ja he, Egypti ynnä Assur, palvelevat Herraa. Sinä päivänä on Israel oleva kolmantena Egyptin ja Assurin rinnalla, siunauksena keskellä maata, sillä Herra Sebaot siunaa sitä sanoen: ’Siunattu olkoon Egypti, minun kansani, ja Assur, minun kätteni teko, ja Israel, minun perintöosani.’”

Samasta eskatologisesta todellisuudesta, jonka vähittäinen historiallis-ajallinen kehkeytyminen alkoi Kristuksen inkarnaation ihmeestä ensimmäisenä jouluna ja antiikin Rooman valtakunnan hallitsijoiden aikana ja jonka huipentumisesta Jesajan profetiat ennustavat, puhuvat myös valtiomies Danielin profetiat, jotka hän on nimeään kantavan kirjansa luvun 2 jakeisiin 34–35 ja 44–45 Pyhän Hengen johtamana laatinut:

”Sinun sitä [Danielin unessa näkemä profeetallinen kuvapatsas] katsellessasi irtautui kivilohkare – ei ihmiskäden voimasta – ja iski kuvapatsasta jalkoihin, jotka olivat rautaa ja savea, ja murskasi ne. Silloin musertuivat yhdellä haavaa rauta, savi, vaski, hopea ja kulta, ja niiden kävi kuin akanain kesäisillä puimatantereilla: tuuli vei ne, eikä niistä löydetty jälkeäkään. Mutta kivestä, joka oli kuvapatsaan murskannut, tuli suuri vuori, ja se täytti koko maan.”

”Mutta niiden kuningasten päivinä on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka on kukistumaton iankaikkisesti ja jonka valtaa ei toiselle kansalle anneta. Se on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti, niin kuin sinä näit, että kivilohkare irtautui vuoresta – ei ihmiskäden voimasta – ja murskasi raudan, vasken, saven, hopean ja kullan…”     

Tämän valtakunnan voittoisa pystyttäminen lähti liikkeelle 2000 vuotta sitten.

Herran vuoden 2017 joulun sanoma kuuluu: Jeesus Kristus, joulun lapsi, on herrain Herra ja kuningasten Kuningas.

Siunattua ja hyvää joulua!

Juha Ahvio pe 22.12. 14:35

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Juha Ahvio

Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja

tuoreimmat

Onko meneillään kampanja pedofilian laillistamiseksi?

su 12.08. 20:12

Presidentti Trump nimittää jälleen tuomarin USA:n korkeimpaan oikeuteen

su 15.07. 12:03

Suomalainen sanan- ja mielipiteenvapaus orwellilaisen aivopesun kourissa

la 23.06. 17:03

Amerikkalaiset konservatiiviset kirkkokunnat Soros-solutuksen kohteina

ke 20.06. 17:42

Tapaus Aki Ruotsala ja sananvapauden tila Suomessa

pe 08.06. 14:26

Aborttioikeus, ihmisoikeudet ja nykykokoomus

la 02.06. 17:31

Paljastuiko salainen ultrakonservatiivinen Agenda Europe -verkosto?

pe 04.05. 15:50

Salaperäisen suomalaisen voimahahmon taustat paljastuvat

pe 20.04. 16:04

Lapsikato on todellinen suomalainen ongelma

to 19.04. 19:12

Viktor Orbanin Unkari taistelee Sorosin suunnitelmaa vastaan

to 12.04. 10:58

blogit

Vieraskynä

"Viisi syytä, miksi olen muuttanut mieleni Donald Trumpista"

ke 08.08.2018 23:00

Juha Ahvio

Onko meneillään kampanja pedofilian laillistamiseksi?

su 12.08.2018 20:12

Professorin Ajatuksia

Ajatuksia herättävä mainos

ma 13.08.2018 23:05

Jukka Hankamäki

Luurangot taloustieteilijöiden kaapeissa

la 11.08.2018 22:34

Petteri Hiienkoski

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08.2018 20:43

Tapio Holopainen

Tapparan mies

ma 13.08.2018 23:16

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Irakilaismies runkkasi ja kopeloi naisia yleisessä saunassa

la 28.07.2018 06:20

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mikä Tapio Puolimatkan kirjoituksessa raivostutti suvaitsevaiston?

to 09.08.2018 12:51

Arto Luukkanen

KYLMÄSYDÄMISTEN BUDJETTI

to 09.08.2018 22:27

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Vihdoin normijournalismia Pekka Haavistosta

ke 01.08.2018 20:23

Heikki Porkka

Mitä Yle ei kerro?

ma 06.08.2018 12:25

Olli Pusa

Demokratia vaarassa

su 05.08.2018 11:59

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ylen valeet

ke 08.08.2018 19:45

Reijo Tossavainen

Avoin kirje Suomen Kuvalehden päätoimittajalle

ti 07.08.2018 18:42

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Apinain kuningas ja karvaiset kaverit

ma 13.08.2018 23:07

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40