Blogi: Mikko Paunio, pe 02.02.2018 22:00

FISA muistio vapaasti käännettynä

Ystäväni Mikko Terhonen käänsi juuri julkistetun FISA-dokumentin, jota maailma odotti henkeeään pidättäen.

Tarkoitus

Tämän muistion tarkoitus on tuottaa merkittävää uutta tietoa vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja niihin liittyvään Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) tutkintaan. Löytömme, jotka ovat listattu alla, nostavat huolen 
 

  • Oikeusministeriön ja FBI:n toimien laillisuudesta Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) oikeusistuimen kanssa, ja
  • FISA oikeusprosessien murtumisesta. FISA oikeusprosessien tarkoitus on suojata Yhdysvaltojen kansalaisia joutumasta laittoman vakoilun kohteeksi.


Tutkimuksen päivitys

21-lokakuuta-2016, Oikeusministeri ja FBI hakivat ja saivat FISC oikeudesta FISA luvan vakoilla sähköisesti Carter Pagea. Carter Page on Yhdysvaltojen kansalainen, joka toimi vapaaehtoisena neuvonantajana Donald Trumpin presidenttikampanjan organisaatiossa.

FISA lupahakemuksen vaatimusten mukaisesti, hakemus piti ensin hyväksyttää FBI:n johtajalla tai apulaisjohtajalla. Tämän jälkeen hakemus vaati oikeusministerin (AG), apulaisoikeusministerin (DAG) tai Senaatin vahvistaman kansallisen turvallisuuden apulaisoikeusministerin hyväksynnän.

Oikeusministeriö ja FBI saivat ensimmäisen FISA valtakirjan Carter Pagen salakuunteluun ja kolme FISA valtakirjan päivitystä FISC oikeuden tuomarilta. FISA valtakirja pitää uusia aina 90 päivän välein. Jokainen uusintahakemus tulee sisältää uudet syyt salakuuntelun jatkamiseen.

Silloinen FBI:n johtaja James Comey allekirjjoitti kyseiset kolme FISA hakemusta ja apulaisjohtaja Andrew McCabe allekirjoitti yhden [hakemuksen]. Silloiset apulaisoikeusministerit Sally Yates ja Dana Boente, sekä Rod Rosenstein jokainen, allekirjoittivat yhden tai useamman FISA hakemuksen Oikeusministeriön puolesta.

Koska kansalaisten salakuuntelu ja vakoilu on hyvin arkaluontoinen asia ja kansalaisten oikeusturvan näkökulmasta erittäin vakava asia, FISC oikeuden on pystyttävä luottamaan valtion virkamiesten tekemiin FISA hakemusten oikeellisuuteen ja prosesseihin täydellisesti, varsinkin silloin, kun hakemuksessa haetaan lupaa vakoilla Yhdysvaltojen kansalaista. 

Carter Pagen tapauksessa, FISA hakemusten yhteydessä valtion virkamiehillä olisi ollut neljä kertaa mahdollisuus tuottaa kaikki faktat FISC oikeudelle. Kuitenkin löytömme todistavat, että tärkeitä materiaaleja ja tietoja ei toimitettu oikeudelle:

The ”Dossier”, jonka Christopher Steele (Steele dossier) laati demokraattien puoluejohdolle (DNC) sekä Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjalle, toimi Carter Pagen FISA hakemuksen pohjana. Christopher Steele oli pitkäaikainen FBI tiedonantaja. DNC ja Hillary Clintonin presidenttikampanja maksoi Steelelle yli 160.000 dollaria Perkins Coie lakitoimiston ja tutkimusyhtiö Fusion GPS:n välityksellä. Tavoitteena oli saada halventavia tietoja Trumpin venäjäyhteyksistä.

Ensimmäinen FISA hakemus lokakuussa 2016 ei tuonut oikeudelle selväksi DNC:n ja Hillary Clintonin osuutta Dossierin rahoittamiseen, vaikkakin Oikeusministeriön ja FBI:n johtajat tiesivät DNC:n ja Hillary Clintonin osallisuudesta. Hakemukseen liitetyt jatkohakemukset eivät myöskään sisältäneet näitä oleellisia tietoja.

Ensimmäinen FISA hakemus mainitsee, että Steele työskenteli amerikkalaiselle henkilölle, mutta ei nimeä Fusion GPS yritystä eikä Glenn Simpsonia, joka oli Perkins Coie lakitoimiston palkkalistoilla ja edusti DNC:tä, vaikka nämä tiedot olivat Oikeusministeriön edustajien tiedossa.

Hakemus ei myöskään mainitse sitä faktaa, että Steele itseasiassa työskenteli DNC:lle ja Hillary Clintonin vaalikampanjalle, tai että FBI oli erikseen hyväksynyt maksuja Steelelle samoista tiedoista.

Carter Page FISA hakemus viittaa myös 23.syyskuuta.2016 julkistettuun Yahoo News artikkeliin, jossa kerrotaan Carter Pagen Moskovan matkasta heinäkuussa 2016. Kyseinen artikkeli ei tue Steelen Dossieria, koska tieto on saatu suoraan Pagelta itseltään. 

Hakemuksessa ilmoitetaan väärin, että Steele ei itse kertonut tietoja Moskovan matkastaan Yahoo News toimittajalle. Steele on itse myöntänyt Britannialaisessa oikeudessa, että hän tapasi Yahoo News toimittajan ja useita muita toimittajia syyskuussa 2016, Fusion GPS yrityksen ohjeistuksen mukaisesti.

Lakitoimisto Perkins Coie oli tietoinen Steelen toimittajatapaamisista, koska lakitoimisto järjesti ainakin yhden tapaamisen Washingtonin pääkaupungissa 2016 Steelen ja Fusion GPS yrityksen välillä, missä toimittajatapaamiset olivat tulleet esille.

FBI erotti Steelen tiedontanajan tehtävästä, kun FBI sai kuulla Steelen kertoneen FBI yhteyksistään mediassa 30.lokakuuta 2016 Mother Jones artikkelissa, jonka kirjoitti David Corn. Steele olisi pitänyt erottaa jo syyskuussa, ennen kuin ensimmäinen FISA hakemus jätettiin FISC oikeudelle.

Erottamisen jälkeen, Steele piti yllä yhteyksiä Oikeusministeriöön siihen aikaan toimineen apulaisoikeusministerin Bruce Ohrin kautta. Ohr työskenteli läheisesti apulaisoikeusministeri Yatesin ja myöhemmin Rosensteinin kanssa.

Hyvin nopeasti presidentivaalien jälkeen, FBI alkoi kuulustelemaan Ohria ja dokumentoimaan hänen yhteyksiään Steelen kanssa. Esimerkiksi syyskuussa 2016, Steele myönsi Ohrille, että hän oli epätoivoinen, että Trumppia ei vain voittaisi vaaleja ja ei halunnut Trumppia missään nimessä presidentiksi. 

Tämä on selvä todiste siitä, että Steele oli vahvasti Trumppia vastaan. Nämä tiedot olivat FBI:n käytössä ennen FISA hakemuksen jättämistä, mutta niitä ei tuotu FISC oikeuden tietoisuuteen.

Samaan aikaan Fusion GPS palkkasi Ohrin vaimon Trumpin tutkimusten tekemiseen. Myöhemmin Ohr toimitti FBI:lle hänen vaimonsa tekemän tutkimusmateriaalin, jonka DNC ja Hillary Clintoni vaalikampanja maksoivat Fusion GPS yrityksen kautta. Ohrin suhde Steeleen ja Fusion GPS yritykseen piilotettiin FISC oikeudelta kokonaan.

FBI:n vastavakoiluyksikön apulaisjohtaja Bill Priestapin mukaan ”Dossier” oli vielä aivan alkutekijöissään, kun FISA hakemus kirjoitettiin. Kun Steele oli irtisanottu FBI:n palkkalistoilta, lähteen (Steele) analysointi tehtiin vain pintapuolisesti FBI:ssä. 

Tammikuussa 2017, FBI:n johtaja Comey kertoi silloin valitulle tulevalle presidentille Donald Trumpille Steele Dossierista, vaikkakin se oli, Comeyn oman todistuksen (kesäkuu, 2017) mukaan vähintäänkin epävarma ja huonosti varmistettu. Kuitenkin FBI:n apulaisjohtaja McCabe todisti joulukuussa, 2017, että FISA lupaa ei olisi edes haettu, ilman Steelen Dossieria.

FISA hakemuksessa mainitaan myös Trumpin vaalikampanjan neuvonantaja George Papadopoulous, vaikka mitään todisteita Pagen ja Papadopoulousen välisistä yhteyksistä ei ole olemassa. Papadopoulous oli syy siihen, että FBI aloitti vastavakoilun heinäkuussa 2016. Tutkimuksista vastasi Peter Strzok. 

Strzok siirrettiin FBI:n henkilöstöosastolle töihin, koska hän jäi kiinni sopimattomista tekstiviesteistä FBI:n asianajaja Lisa Pagen kanssa. Lisa Page ei ole sukua Carter Pagelle. Molemmat sekä Peter että Lisa osoittivat viesteillään selvän negatiivisen asenteen Trumppia kohtaan ja suosivan Hillary Clintonia. He myös vuotivat lehdistölle tietoja tutkimuksista ja tapasivat apulaisjohtaja McCaben keskustellakseen ”turvatakuista”, jos Trump valitaan presidentiksi.Teksti

Mikko Paunio pe 02.02. 22:00

Mikko Paunio

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveydenhuollon erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosentti. Hän oli SDP:n jäsen vuodesta 1977, kunnes liittyi Perussuomalaisiin 2021. Hänen työnantajiaan on vuosien varrella olleet mm. Helsingin yliopisto, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki.

tuoreimmat

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Valtamedia joutuu nyt myöntämään, että USA:lla on muistisairas presidentti

la 10.02. 14:04

Maailman johtavan suurvallan rajasota syvenee - Texasilla on oma armeija, joka nyt rekrytoi sotilaita ympäri USA:ta rajavalvontaan

su 28.01. 09:46

USA:han kohdistettu tarkoituksellinen ihmisinvaasio pidetty suomalaisilta piilossa - FBI:n entiset korkeat vastavakoiluviranomaiset nyt kauhuissaan

la 27.01. 13:59

The ghost gang of Davos envisions eternal world power

ti 23.01. 07:36

Oula Silvennoinen EI ole Helsingin yliopiston penaalin terävin kynä

su 21.01. 15:04

Davosin haamujengi tähtää ikuiseen maailmanvaltaan

la 20.01. 10:31

Maahanmuutosta aiheutuvat Helsingin SOTE-kustannukset ovat tähtitieteelliset

to 11.01. 16:52

YK yrittää tuhota kansallisvaltiot GCM-pakolaissopimuksella - USA räjähdyspisteessä laittoman maahanmuuton vuoksi

to 04.01. 18:32

Somalien sisällissota Ruotsissa - Helsingin Sanomat vaikeni kirja-arvostelussaan sodan etnisestä taustasta

la 30.12. 14:42

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44