Blogi: Arto Luukkanen, su 02.09.2018 12:13

Chemnitzin "sisällissota" ja median laukka

Viime sunnuntain ja maanantain kahakat Chemnitzissä ovat alkaneet elää suomalaisessa mediassa omaa elämäänsä.

Helsingin Sanomien mukaan kyse oli ”äärioikeiston” ryntäyksestä kaduille (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005805713.html). Maan suurimman lehden narratiivi oli selvä jo alusta lähtien: äärioikeisto haastaa oikeusvaltion ja natsit riehuvat kaduilla (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005808183.html).

Saksalaisissa ja ulkomaalaisissa lehdissä kahakkaa on kuitenkin käsitelty enemmän ja syvemmin. Olen kerännyt tähän näitä analyyseja enemmänkin ja näyttää siltä, että suomalainen media on Ylen ja Helsingin Sanomien johdolla mennyt hienoiselle laukalle.

Saksassa tilanne on toinen. Tutkiva journalismi on Saksassa luonnollisesti vakaammalla pohjalla ja toimittajia on enemmän. He saavat ensikäden tietoa eikä sen ”wanhurskaan narratiivin” lätkäiseminen ole niin refleksimäistä. Molempia osapuolia kuunnellaan ja pyrkimyksenä on selvittää asioiden todellinen kulku. Tämä ei tarkoita, ettei suuri osa lehdistöä esittäisi asiaa tendenssimäisesti, mutta niillä ei ole mediaan lähes monopolimaista otetta.

Sunnuntain tapahtumat

Kahakoiden alkusyy juontuu siitä, että saksalainen mies nimeltä Daniel H., sattumoisin etnisesti puoliksi kuubalainen, puukotettiin Chemnitzin kaupunkijuhlilla äärimmäisen raa’asti monilla iskusarjoilla ja hän kuoli pian sairaalassa.

Samalla puukotettiin kahta muuta saksalaista miestä; 33- ja 38-vuotiaat miehet saivat vakavia vammoja ja ovat sairaalahoidossa. Daniel H:n eräs ystävä kuvaili Freie Presse’lle (ei ystävän vaan lehden nimi!) kuollutta uhria vasemmistolaiseksi aktiiviksi ja 7-vuotiaan pojan isäksi. Sosiaalinen media pöyristyi tapahtumasta ja huhut alkoivat liikkua. Huhuttiin, että mies olisi puukotettu siksi, että hän olisi puolustanut erästä naista seksuaaliselta hyökkäykseltä.  Poliisin ensi-ilmoituksen mukaan teko tapahtui noin kymmenen miehen sakin piiristä. (http://www.spiegel.de/panorama/justiz/chemnitz-messerangriff-35-jaehrige...)

Uutinen siitä, että ulkomaalaiset olisivat tappaneet tämän miehen, nosti kohua ja vielä kun sosiaaliseen mediaan vuoti etsintäkuulutus asiasta, toi se kaduille ensin satoja ja sitten tuhansia väitetysti oikeiston kannattajia.

Ensimmäinen AfD:n organisoima mielenosoitus sujui ilman häiriöitä ja sen jälkeen ilmoitettiin kaupunkijuhla päättyneeksi ”pieteettisyistä”. Tätä seuranneessa jalkapallofanien internetsivustoilla kuulutetussa marssissa (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/chemnitz-rechte-marschieren-nach-tod-eines-35-jaehrigen-auf-a-1225028.html)  ihmiset alkoivat heitellä ilotulitteita, kiviä ja pulloja.

Raivostunut joukko, tai tarkemmin poliisin arvion mukaan noin 50 väkivaltaista 800:sta, käytti pulloja ja hyökkäili niitä kohtaan, jotka eivät näyttäneet saksalaisilta. Yksi poliisi loukkaantui päähän lentäneestä pullosta.

Tilannetta pahensi se, että paikallinen poliisi ei saanut kaduille tarpeeksi väkeä. Riehaantunut väkijoukko huuteli vihaisena ”valhelehdistö” -huutoja ja jotkut joukosta näyttivät natsitervehdyksiä. Mutta huudettiin myös ”Emme ole oikeistoa” ja näennäisen oudosti joukko oli kokoontunut suurelle Karl Marxin muistomerkille lukuisilla kielillä kirjoitetun iskulauseen ”Kaikkien maiden proletaarit, yhdistykää!” viereen. Tällä valinnalla joukko ilmeisesti halusi juuri korostaa puuttuvaa oikeistoidentiteettiään ja muistuttaa, että Itä-Saksassa oli länteen verrattuna ollut paljon tiukempi siirtolaispolitiikka ja suurempi katuturvallisuus.

Näyttää siltä, että poliisin vuotanut ”etsintäkuulutus” oli se ratkaiseva tekijä, joka laukaisi tämän mellakan. Poliisi pidätti 22-vuotiaan irakilaismiehen Youssif A. ja 23-vuotiaan syyrialaismiehen Salaa S, joita vastaan aloitettiin esitutkinta taposta. Muut, paikallaolijoiden vaikutelman mukaan ulkomaalaisennäköiset, tekijäpiiristä onnistuivat pakenemaan poliisia. Äsken on ”Der Spiegel” paljastanut (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/chemnitz-mutmasslicher-taeter-yousif-a-sollte-abgeschoben-werden-a-1225820.html), että pääsyylliseksi oletettu Youssif A. saapui Balkanin kautta syksyllä 2015 Saksaan jätettyään sitä ennen pakolaishakemuksen Bulgariaan.

Tämän selvittyä ryhtyivät Saksan viranomaiset järjestämään hänen palautustaan Bulgariaan. Bulgaria hyväksyi pyynnön kuten myös Saksan oikeusviranomaiset. Kuitenkin jätti palautuksista vastuullinen, muutenkin skandaalinkäryinen pakolais- ja maahanmuuttovirasto (Bamf) ilman ylösmerkittyä syytä sen puolen vuoden ajan toteuttamatta. Tämän jälkeen juridinen vastuu Youssif A.:sta siirtyi Bulgariasta Saksalle.

Maanantaina noin 6000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen, joka protestoi brutaalia verityötä vastaan. Se alkoi jälleen Marxin muistomerkiltä. Sitä seurasi noin 1000 hengen vasemmistolaishenkinen joukkio, joka aloitti antifasistisen vastamielenosoituksen. Nämä määrät yllättivät täysin poliisin, joka vähälukuisena ei pystynyt pitämään vastamielenosoitusta erillään päämielenosoituksesta.

Seurauksena oli väkivaltainen kaaos, johon myös liittyi paljon tavallisia kadunmiehiä, yleensä päämielenosoittajia tukemaan. Tässä kohtaa väkivalta alkoi saada ”kansalaissodan” piirteitä, jossa on kaksi osapuolta toisiaan vastassa, ja kuusi henkilöä loukkaantui ilotulitusvälineiden molemminpuolisesta heittelystä toisten päälle. (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/chemnitz-zehn-ermittlungsverfahren-wegen-hitlergruss-a-1225294.html ja http://www.spiegel.de/politik/deutschland/chemnitz-linke-demonstranten-und-rechte-szene-gehen-auf-die-strasse-a-1225220.html). Antifan ammattilaismielenosoittajien joukko, oli niistä se, joka väkivaltaan valmiina halusi ”antaa opetuksen” oletetuille vastustajilleen; se oli juuri se puoli, jolle sananvapaus ei maistunut.

Saksin maakunnan sisäministeriö on asiasta ihmeissään ja syyttää äärioikeistolaisia aktivisteja. Tämän mukaan kahakka sai niin suuret mittasuhteet, kun paikalle tuli äärioikeistolaisia muualta esimerkiksi Berliinistä saakka. Joukossa oli myös hyvin paljon paikallisia ihmisiä ja Pro Chemnitz-liike, joka kutsui väkeä torstain mielenosoituksiin.

Näyttää siltä, että Saksan hallitus on menettämässä otteensa. Näin kävi Stuttgartissa, jossa noin 100 antifaa-joukkiolaista järjesti Chemnitzin hengessä mielenosoituksen muukalaisvihaa vastaan. Kun poliisi yritti estää ennalta ilmoittamattoman mielenosoituksen matkan jatkumisen kohti kaupungin keskustaa, niin siitä syntyi mellakka. Poliiseja lyötiin mm lipputangoilla.

 Mitä me tästä opimme?

  1. Maahanmuuton kärjistämä väkivalta herättää närkästystä. Ääriryhmät – niin äärioikeisto kuin myös äärivasemmisto käyttävät tätä hyväkseen. Äärilinjoille väkivalta on ratkaisu. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Tätä väkivaltaa ei kitketä ministeri Mykkäsen ”Nalle-Puh” -metodilla, jossa vaikeisiin lähiöihin laitetaan pari poliisia poliisiautoihin. Hallituksen ja ns. ”hyvämedian” linjana on ollut vähätellä ja selitellä väkivaltaa. Siitä puhuminen on rasismia ja natsismia. Valitettavasti väkivalta lisääntyy Suomessa siitäkin huolimatta, että hallitus ja ”hyvämedia” on pyrkinyt ummistamaan silmänsä ikäviltä asioilta. Kaiken taustalla on se, että osa tänne tulleista ihmisistä ei halua sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan; on hyvin mahdollista, että osa tulijoista pyrkii ohittamaan Suomen lain, eristäytymään suomalaisesta yhteiskunnasta ja saattamaan voimaan oman uskonnollisen lakinsa – ensin tasavertaiseksi ja sitten vallitsevaksi.  Ja tavallisesta väkivaltakulttuuristakaan ei välttämättä olla valmiita luopumaan.
  2. Kyseinen ongelma tulee korostumaan kun Suomi tulee hyväksymään Marokossa joulukuussa allekirjoitettavan YK:n uuden pakolais- ja maahanmuuttosopimuksen (https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180711_final_draft_0.pdf). Kun otetaan huomioon, että Suomi ottaa kaikki epämääräiset kv. sopimustekstit kuin suoraan lakeina ja ukaaseina, siitä tulee varsinainen superase järjettömän maahanmuuttolinjan käsissä. On jo selvää, että USA ja Unkari eivät tule sitä allekirjoittamaan, ehkä myös ei Australiakaan. Suomessa varsinkin sen kohdat 45, 47, 50 ja 52 merkitsisivät epäilemättä käytännössä epävirallisten ja virallisten ”pakolais- ja maahanmuuttokomiteoiden” perustamista muodossa tai toisessa. Tällaiset, kuten bolshevikkivallankumouksen ”köyhälistökomiteat”, tulisivat painostamaan ja terrorisoimaan laillisia valtainstituutioita ja myös demokraattisesti valittuja valtaelimiä.
  3. Median ammattitaidon kehittäminen on tärkeätä. Erityisesti Ylen ja HS:n toimittajien valitsema linja on noudattaa omaa ”narratiivia” ja torjua kaikki mahdolliset seikat, jotka aiheuttaisivat kongnitiivista dissonanssia ts. omaa vakaumusta horjuttavat argumentit. Oikea journalismi merkitsee kriittisyyttä ja objektiivisuuteen pyrkimistä. Ilman agendaa.
  4. Poliittisten puolueiden, mukaan lukien vasemmiston ja vihreiden puolueiden, on katkaistava yhteydet Antifaan ja kaikkiin väkivaltaisiin organisaatioihin, joita on suvaittu tai ymmärretty ”kiihkeinä veljinä ja sisarina”. Ajatus, että jollain puolueella on ns. ”aseellinen siipi” (IRA-Sinn Féin) ei täytä demokratian vaatimuksia.

 

Kiitos keskustelusta! Siinä on ollut helmiä. Tässä päätökseksi eräästä saksalaisesta lehdestä. Tämä on siis heidän käsityksensä. (http://www.spiegel.de/panorama/justiz/chemnitz-messerattacke-hauptverdae...).

Epäilty Youssif A. on tuomittu  Annaberg-Bucholzin pakolaisehdokaskodissa tehdystä kahden muun pakolaisehdokkaan pahoinpitelystä sumuttamalla heidän päälleen pippurisumutetta. (milloin ei käy selväksi mutta järjestyksestä päätellen ennen seuraavaa!) Helmikuussa 2016 on heittäytynyt kello 3.30 yöllä (tappo tehtiin kello 3.15 yöllä) ensin lumiauran, sitten muiden autojen eteen ja tuomittu sakkoihin liikenteen
vaarallisesta häirinnästä.

Mielenkiintoista on myös sen, että Bulgaria oli valmis ottamaan hänet vastaan toukokuussa 2016 eli
siirto Bulgariaan jätettiin tekemättä, vaikka em. asiat olivat jo tiedossa!

Sitten kun puolen vuoden hidastelun jälkeen oli pakko ryhtyä käsittelemään hänen pakolaisanomustaan, on melkein kahden vuoden sisällä tehty KAKSI haastattelua hänestä. On todettu että kaksi dokumenttia,
jotka antanut ovat olleet totaaliväärennöksiä ja epäluotettava myöstarina, että hän joutui pakenemaan Niinivestä kun oli rakastunut tyttöön, jonka perhe oli pahoinpidellyt hänet nyrkeillä ja puukolla.

Ja jos joku ei ymmärrä, että saksalainen byrokratia ei toimi niin tässä vastakkainen esimerkki: Toissapäivänä Bamf hylkäsi ko henkilön pakolaisuusanomuksen. Päättävää toimintaa!

..
Chemnitzissä aiotaan järjestää lisää mielenosoituksia!

Arto Luukkanen su 02.09. 12:13

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02. 13:58

Sota-Lintilän horinat - Taivaan lahja Putinille?

su 11.09. 13:29

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11. 17:19

Miljardien Sanna! Miljardien Matti!

su 25.10. 23:07

Marinin hallitus petti omat sanansa ja lopulta hallituskumppaninsa

su 27.09. 22:58

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09. 22:45

Puhtain asein puhtaan asian puolesta - avoin kirje Mikko Kärnälle ja Oula Silvennoiselle

su 13.09. 23:00

Lusikat jakoon! Kirkon perinteisten arvojen junttaus uhkaa uskonnonvapautta

ke 09.09. 22:28

Sanna Marin saa ihmiskunnan kalleinta koulutusta

ti 01.09. 22:56

Minskin "suutari" - vallankumous ei tule pelkästään kävelemällä

ma 24.08. 22:22

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44