Blogi: Petteri Hiienkoski, pe 01.09.2017 10:40

Onko Suomi-neito antautunut?

Valtaeliitiltä näyttävät unohtuneen valtiovallan päätehtävät. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että muslimiterroristeja "pyritään auttamaan normaaliin elämään"?

Samoin näyttää hämärtyneen moraalinen arviointikyky siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

– Suomeen palaaville Isis-taistelijoille esitetty ”ohituskaistaa” sosiaalipalveluihin, uutisoi Ilta-Sanomat keskiviikkona.

Uutisen mukaan sisäministeriö julkaisi keväällä ehdotuksen viranomaisyhteistyöstä, jolla pyritään vähentämään uhkia edistämällä vierastaistelijoiden ja muiden alueella olleiden integroimista yhteiskuntaan muun muassa sosiaalipalveluiden avulla:

– Taistelualueelta palaavan yhteiskuntaan integroitumisen kannalta on keskeistä saada hänen elämäänsä liittyvät perusasiat, kuten asunto ja toimeentulo, kuntoon, ministeriön ehdotuksessa kerrotaan.

Valtaeliitti palkitsee pahan hyvällä – kansalaisten kustannuksella

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julisti Turun iskun jälkeen, että vihaan ei vastata vihalla.

Nurinkuriseen suhtautumiseen mallia lienee saatu Ruotsista. Elleivät ohjeet tähänkin tulleet suoraan päämajasta, Brysselistä.

Länsinaapurin punaviherhallituksen kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke (vihr.) herätti viime keväänä ulkomailla kohua esittämällä, että palaavat ISIS-taistelijat integroitaisiin ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Suomessa suhtautuminen muslimiterrorismiin tuntuu olevan Ruotsiakin löperömpää. Vihervasemmisto-oppositio voikin olla tyytyväinen porvarihallituksen avointen ovien politiikkaan sekä hampaattomuuteen siitä aiheutuvien turvallisuusongelmien torjumisessa.

Ruotsalaisministeri jätti sentään sen varauksen, että jos olisi epäily, että palaava vierastaistelija olisi syyllistynyt rikoksiin, se pitäisi tutkia ja hänet tuomita. Ruotsalaisten rangaistuskäytäntöjen mukaan tietysti. Ja lomaoikeuksineen ja kotiutumisohjelmineen arvatenkin.

Suomi saattaa tosin olla Ruotsiakin edellä. Runsas vuosi sitten näet uutisoitiin (13.7.2016): Suomi on varautunut Isiksen taistelijoiden paluuseen - "Pyritään auttamaan normaaliin elämään":

Suomi on varautunut siihen, että terroristijärjestö Isikseen värväytyneitä suomalaistaistelijoita palaa takaisin Suomeen, sanoi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Keskisuomalaiselle.

ISIS-järjestön palveluksesta palanneet pyritään Nergin mukaan tavoittamaan väkivaltaisen ekstremismin ohjelman avulla.

Uutisen mukaan sisäministeriössä laaditussa ohjelmassa – joka on otettu käyttöön jo 2012 – ovat mukana virkamiesten ja poliisin lisäksi lukuisat järjestöt, kuten Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu. Tavoitteena on, että henkilö luopuisi ääriajatteluun perustuvasta väkivallasta.

Jos suhtautuminen palaaviin muslimiterroristeihin perustuu vuosia sitten laadittuun ohjelmaan, mistä ohjeet siihen tulivat? Suomihan on EU-jäsenenä pyrkinyt, kuten tunnettua, esiintymään Unionin mallioppilaana.

Poliittisesti motivoitu tiedotusstrategia

Väkivaltaisen ekstremismin ohjelman sinänsä kauniilta kuulostava tavoite saattaa liittyä myös siihen, että hallituksen ja poliisin tiedotustoiminta Turun iskusta on osoittautunut lievästi sanottuna "pidättyväiseksi". Yhteyttä terrorismiin ja etenkään islamilaiseen terrorismiin ei ole haluttu suoraan myöntää.

Pääministeri korosti ensitöikseen sisäministeri Paula Risikon (kok) tavoin, ettei ole mitään näyttöä siitä, että kyseessä olisi ollut terroriteko.

Ilta-Sanomat uutisoi poliisin vahvistaneen tiistaina, että sen hallussa on pääepäillyn Abderrahman Bouananen kirjoittama manifesti:

– Teksti on ollut meillä pidempään hallussa, myönsi jutun tutkinnanjohtaja Olli Töyräs Ilta-Sanomille.

Lehden tietojen mukaan pääepäilty julkaisi julistuksen satojen miesten arabiankielisessä some-ryhmässä, jonka jäsenistä ainakin osa on ulkomailla. Tätä tutkinnanjohtaja ei suostunut vahvistamaan ja oli manifestin sisällöstäkin vaitonainen.

Tiedotusstrategia muistuttaa suomettuneisuuden aikaista linjaa, jota ohjasivat poliittiset motiivit.

Demokratia edellyttää toimiakseen kuitenkin todenmukaista tiedonvälitystä ja riippumatonta mediaa. Ilman sitä äänestäjät, joille valtiovalta kuuluu, eivät voi tehdä tosiasioihin perustuvia valintoja.

Asteittainen luopuminen sananvapaudesta ja demokraattisen yhteiskunnan muista periaatteista viittaa siihen, että muslimiterrorismiin olisi jo alistuttu. Pelätään kostoiskua tai lisääntyvien muslimiäänestäjien kannatuksen menettämistä, kenties molempia.

Muslimiterroristeista uhreja joita pitääkin auttaa

Välillä vaikuttaa kuin muslimiterrorismia lähestyttäisiin mielenterveysongelmana. Sitäkin on taipumuksena medikalisoida. Seuraavaksi sitä kutsutaan kai "normaaliksi". Kuten Lontoon muslimipormestari Sadiq Khan tunnetuksi tulleessa tviitissään Lontoon terrori-iskujen jälkeen teki.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Nerg ilmoitti heinäkuussa 2016, että väkivaltaisen ekstremismin ohjelman kautta olisi "viime vuosina" tavoitettu yksittäisiä radikalisoituneita ja ISIS-verkostossa mukana olleita henkilöitä:

– Heitä pyritään auttamaan takaisin normaaliin elämään. Tämä edellyttää kuitenkin vapaaehtoisuutta, sillä tie on pitkä. Usein takaisin palanneet henkilöt ovat hyvin traumatisoituneita. Rikosoikeudelliseen vastuuseen Isiksen toiminnassa mukana olleita ei automaattisesti saada, kerrotaan Nergin todennee.

Ilta-Sanomat uutisoi eilen, että Vantaan kaupungin perhepalveluiden johtajan mukaan vierastaistelijoiden radikalisoitumisen uhka voisi olla joskus perusteltu syy saada muita nopeammin asunto.

– Pitäisi tietenkin olla muutakin tukea. Pelkkä asunto ei ratkaise vielä mitään. Muutkin elämän peruspilarit pitää olla kunnossa, vantaalaisvirkamiehen kerrotaan todenneen.

Vaikuttaa järjettömältä edes puhua "radikalisoitumisen uhkasta", kun kysymys on väkivaltaisista ekstremisteistä. Hehän ovat jo radikalisoituneet, koska ovat taistelleet terroristijärjestön riveissä.

Avoin kutsu muslimiterroristeille

Se, että Suomi julistaa harjoittavansa avointen ovien politiikkaa myös palaaville ISIS-taistelijoille, on avoin kutsu väkivaltaisille ekstremisteille. Sitä he odottavatkin, koska ISIS on ajettu Irakissa ja Syyriassa ahtaalle. Presidentti Donald Trump on näet luvannut, että ISIS tullaan Yhdysvaltain johdolla murskaamaan siellä. Näin näyttää tapahtuvan.

Kutsulla vahvistetaan kuvaa, että Suomessa voi ryhtyä terroristiksi ja lähteä terroristijärjestön riveissä tappamaan ihmisiä. Vielä senkin jälkeen otetaan avosylin vastaan ja jopa erityisesti autetaan "normaaliin elämään" ikään kuin terroristi olisikin vain olosuhteiden uhri.

Valtiovallan viesti rehellisille suomalaisille, jotka työllään rakentavat maataan, tuntuu tyrmäävältä. Voiko seurauksena olla muuta kuin moraalikato?  

Ei näytä riittävän, että valtaeliitti ja siihen samastuva valtamedia kaunistelevat islamin ideologiaa eikä sen yhteyttä terrorismiin käsitellä avoimesta ja todenmukaisesti. Muslimiterrorismin myötäily näyttää menevän vielä paljon pidemmälle. Johtuuko se siitä, että valtaeliitti on jo antautunut?

– Useimmiten terroristien tavoitteena on pakottaa poliittiset päättäjät tekemään tai tekemättä jättämään jotain sellaista, jota terroriteon suorittajat tahtovat. (Periaatepäätös kansalliseksi terrorismintorjunnan strategiaksi 2014–2017.)

Terrorismirikokset on sanktioitu kansainvälisesti ja kansallisesti

Nürnbergissä ja myöhemmissä natsioikeudenkäynneissä rikollisjärjestöihin kuulumisesta ja niiden toimintaan osallistumisesta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, langetettiin kuolemantuomioita ja pitkiä vankeusrangaistuksia.

Yleismaailmalliset ihmisoikeudet kirjattiin oikeudenkäynnin jälkeen myös kansainvälisiin sopimuksiin. Perustana oli luonnollinen moraalilaki, jonka pohjalta kansainvälistä oikeutta on kehitetty.

Yhdysvaltoja Nürnbergissä 1945–1946 edustanut pääsyyttäjä Robert H. Jackson muistutti, että murha on murha, eikä sen rangaistavuus vähene, vaikka se kohdistuisi suureen määrään ihmisiä – päinvastoin.

”Auschwitzin kirjanpitäjänä” tunnettu 96-vuotias Oskar Gröning on viimeisin natsirikoksista tuomittu. Kun hänet pari vuotta sitten tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen avunannosta 300 000 ihmisen murhaan, perusteena oli SS-järjestön jäsenyyden ja tehtävien kautta muodostunut osallisuus tuhoamisjärjestelmään, vaikkei hän itse osallistunut väkivallan toimeenpanoon.

Murha on murha, vaikka se tehtäisiin islamilaiseksi valtioksi (ISIS) julistautuneen terroristijärjestön riveissä tai sen toimintaa muuten edistäen.

Terrorismi on yksiselitteisesti kielletty sodankäynnin muoto IV Geneven sopimuksen sekä sen I ja II lisäpöytäkirjan nojalla.

Terrorismirikokset on myös kansallisessa lainsäädännössä kriminalisoitu järjestön jäsenyydestä ja toimintaan osallistumisesta aina toiminnan valmisteluun ja edistämiseen asti – jopa terrorismirikosta varten ulkomaille matkustamista myöten.

Jos jo turvapaikan hakuprosessilla valitusmenettelyineen rasitetaan viranomaisia, sitä tekevät vielä suuremmassa määrin terrorismirikokset – jos niihin suhtaudutaan kuten muuhunkin rikollisuuteen. Tästä kaikesta hyötyvät ennen muuta yksityiset lakiasiaintoimistot. Tämä kaikki tapahtuu kansalaisten kustannuksella. 

Oikeusvaltioperiaatteesta luopuminen

Lain mukaan poliisi on velvoitettu tutkimaan, jos on syytä epäillä rikosta. Resurssien riittämättömyyden takia radikalisoituneita ei kuitenkaan ole edes mahdollista tutkia, kuten Turun tapauksen yhteydessä julkitulleet tiedot osoittavat.

Suojelupoliisin medialle antamien tietojen mukaan sitä ei kiinnosta, vaikka joku olisi radikalisoitunut, suosisi ääriajattelua tai terroristijärjestöä tai jopa olisi sen jäsen. Sen takia se ei reagoinut ilmoituksista, joita jo tammikuussa tehtiin Turun pääepäillystä. Supo kiinnostuu vasta, jos sille esitetään konkreettista tietoa terrori-iskun suunnittelusta tai iskun uhkasta ”edes puheen tasolla”.

Iltalehden mukaan Supolla on neljässä vaarallisuuskategoriassa noin 350 kohdehenkilöä, joita se pitää mahdollisina terrori-iskun tekijöinä. Kohdehenkilöiden joukossa on turvapaikanhakijoita ja Suomen kansalaisia.

Supon mukaan entistä useammat kohdehenkilöt ovat olleet mukana terroristisessa ja jopa aseellisessa toiminnassa. Turun pääepäilty oli laittomasti maassa oleva kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija. Hän ei edes kuulunut Supon kohdehenkilöihin missään vaarallisuuskategoriassa.

Supon ilmoittamien tietojen mukaan sillä on noin 150 terrorismitutkijaa ja se joutuu voimakkaasti priorisoimaan toimintaansa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, etteivät sen resurssit riitä kunnolla edes 350 kohdehenkilön seuraamiseen.

Sama ilmiö on havaittu muissakin terrori-iskujen kohteeksi joutuneissa EU-maissa. Huolimatta siitä, että niillä ilmeisesti on Suomea laajemmat vakoiluvaltuudet ja ollut ilman niitäkin ennakkotietoa mahdollisen terrori-iskun tekijöistä, viranomaisresurssit eivät riitä tietojen analysointiin ja henkilövalvontaan.

Sen takia huomion suuntaaminen hallituksen tiedusteluvaltuuksien lisäämiseen on harhaanjohtavaa. Vaarana on se, että valtuuksia ryhdytäänkin käyttämään kohdentamalla valvonta kansallismielisiin, jotka ovat huolissaan isänmaan tulevaisuudesta ja kritisoivat valtaeliitin avointen ovien politiikkaa. Näin on jo tapahtunutkin. Sellainen on kuitenkin todellinen uhka avoimelle yhteiskunnalla, eikä suinkaan rajavalvonnan palauttaminen.

Sisäministerinä toimiessaan Petteri Orpo (kok.) piti pahimpana turvallisuusuhkana kantasuomalaisia eikä suinkaan turvapaikanhakijoita. Näin siitäkin huolimatta, että myönsi näiden joukossa olevan ISIS-taistelijoita. Vielä keväälläkin valtiovarainministeri Orpo oli huolissaan kansallismielisyyden noususta.

Jos valtaeliitti aidosti kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta ja perustuslakia – joka edellyttää yhdenvertaisuutta lain edessä – miten on mahdollista, että joudumme ihmettelemään sitä, miten nurinkurisesti muslimiterroristeihin suhtaudutaan viranomaistasollakin?

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja

"Suomeen palaaville Isis-taistelijoille esitetty ”ohituskaistaa” sosiaalipalveluihin – ministeriö pitää ongelmallisena" Antti Honkamaa. IS 30.8.2017.

"Turun iskun pääepäilty levitti manifestia sosiaalisessa mediassa – poliisi: ”Siitä voidaan arvioida henkilön arvomaailmaa”" Niko Ranta. IS 30.8.2017.

"Turun iskun pääepäillyn tiedettiin olevan kiinnostunut ääriajattelusta - Supo ei tarttunut vihjeeseen: "Ei poikennut valtavirrasta"". OLLI WARIS. IL. Keskiviikko 23.8.2017.

"Li Andersson – kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille täytyy antaa väliaikainen oleskelulupa, ”koska maassa joka tapauksessa oleskellaan”" Metropoli 24.8.2017.

"Vihreiden puheenjohtaja Aalto hyväksyy laittomasti maassa olevien suojelun – Auttajien rankaisemista hän pitää pöhkönä". Olli Pohjanpalo. HS 26.8. 2017.

"Pääministeri Sipilä Turun iskusta: Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla" Lapin Kansa 19.08.2017.

"Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”". Juha-Pekka Raeste HS Julkaistu: 18.8.2017.

"”Auschwitzin kirjanpitäjä” Oskar Gröning, 96, päätyy sittenkin vankilaan" Laura Pylvänäinen IS 3.8.2017

"Swedish minister says returning ISIS fighters should be integrated". By Lizzie Stromme. The Express. Tue, Mar 14, 2017 | UPDATED: Wed, Mar 15, 2017.

"Orpo on huolissaan ”kansallismielisestä liikehdinnästä”". Lauri Lähteenmäki. IS 12.3.2017.

"Tilapäinen oleskelulupa inhimillinen vaihtoehto pakkokäännytyksille". Li Andersson, Puheenjohtaja, Vasemmistoliitto. Anna-Maja Henriksson, Puheenjohtaja, Rkp. Ville Niinistö, Puheenjohtaja, Vihreät. Antti Rinne, Puheenjohtaja, Sdp. Turun Sanomat 8.3.2017.

"London’s Muslim Mayor: Terror Attacks ‘Part And Parcel Of Life In A Big City’". By Michael Qazvini. The DailyWire September 20, 2016.

"Suomi on varautunut Isiksen taistelijoiden paluuseen - "Pyritään auttamaan normaaliin elämään"". Karjalainen 13.7.2016.

"Rinne: SDP:hen paluuta harkitsevat kyselevät, onko puolueen linja turvapaikanhakijoihin tiukentunut – Vastaus: ei ole". Hilkka Säävälä. YLE 21.1.2016.

"Ministeri vahvistaa: Turvapaikanhakijoissa Isis-taistelijoita". Tulikukka de Fresnes. YLE 3.11.2015.

"'It was your decision,' judge tells Auschwitz bookkeeper Gröning in one of last Nazi trials". Ben Knight. Deutsche Welle 15.07.2015.

VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS KANSALLISEKSI TERRORISMINTORJUNNAN STRATEGIAKSI 2014-2017. Periaatepäätös 6.3.2014.

Nuremberg Trial Proceedings Volume 2, SECOND DAY Wednesday, 21 November 1945.

Charter of the International Military Tribunal 8 August 1945

Petteri Hiienkoski pe 01.09. 10:40

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Miksi länsimaat eivät sovi rauhasta Venäjän kanssa?

ke 13.03. 21:05

Miksi ydintuhon riski Euroopassa on kasvanut?

ti 12.03. 15:05

Vaihtoehdot moninapaisessa maailmassa

ti 06.06. 16:58

Länsimaiden harhautumisen logiikka

pe 26.05. 14:00

Korruptio ja sen torjunta 4: Vapaan yhteiskuntajärjestelmän jälleenrakentaminen

ke 17.05. 15:08

Korruptio ja sen torjunta 3: Vapaan kansalaisyhteiskunnan voimaannuttaminen

ti 16.05. 18:43

Bidenin hallinnon tavoite Venäjän tuhoamisesta ja keinot sen saavuttamiseen

la 13.05. 19:33

Korruptio ja sen torjunta 2: Järjestelmällisen korruptoituneisuuden aiheuttaja ja sen poistaminen

pe 12.05. 15:28

Korruptio ja sen torjunta 1: Korruptoitunut yhteiskuntajärjestelmä

pe 12.05. 01:55

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44