Blogi: Juha Ahvio, pe 22.12.2017 14:35

Jeesus Kristus on Herra myös jouluna 2017

Uuden testamentin tekstit osoittavat, että varhaisin ja perustavin kristillinen uskontunnustus oli, on ollut ja yhä on: Jeesus Kristus on Herra. Kuten esimerkiksi apostoli Paavalin Filippiläiskirjeen luvun 2 jaekokonaisuus 5–11 päättyy eskatologispainotteisesti ja kuten apostoli Johanneksen Ilmestyskirjan luvun 19 jae 16 julistaa Kristuksesta:

”…ja jokaisen kielen pitää tunnustaman Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra.”

”Ja hänellä on vaipassa kupeellaan kirjoitettuna nimi: ’Kuningasten Kuningas ja herrain Herra.’”

Ensimmäisenä jouluna, noin 2000 vuotta sitten, Jeesus, kolmiyhteisen jumaluuden toinen persoona, Jumalan Sana, Jumalan Poika, inkarnoitui ihmiseksi tuolloin maailmanvaltana olleen Rooman keisarikunnan ja sen keisari Augustuksen (63 eKr.–14 jKr.) hallitusaikana.

Tällöin toteutui se, mistä pappi Sakarias, Korkeimman profeetan Johannes Kastajan isä, Pyhällä Hengellä täytyttyään ennusti siitä Herrasta, jonka tietä Johannes Kastaja oli valmistava: itse Herra oli tulossa kansansa keskuuteen antamaan ”pelastuksen tuntemisen” ja ”syntien anteeksisaamisen”, osoittaakseen ”Jumalan sydämellistä laupeutta” ja ollen ”aamun koitto korkeudesta”, joka ”loistaa meille, jotka istumme pimeydessä ja kuoleman varjossa”, ohjatakseen ”meidän jalkamme rauhan tielle”, kuten Luukkaan evankeliumin luvun 1 jakeet 76–79 profeetallisesti ilmoittavat.

Johannes Kastaja todisti ennakoivasti, että ”Totinen valkeus, joka valistaa jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan”, ja kun tämä Valkeus ensimmäisenä jouluna tuli maailmaan:

”…Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta”, Johanneksen evankeliumin luvun 1 jakeet 9 ja 14.  

Jeesuksen Kristuksen inkarnaatiossa ja ensimmäisen joulun ihmeessä toisaalta sekä toteutui että toisaalta alkoi toteutua lopullisia eskatologisia täyttymyksiään kohti etenevän historiallisesti – ajassa ja paikassa – se profetiakokonaisuus, jonka profeetta Jesaja oli messiaanisesta Herrasta ja Kuninkaasta ja Hänen valtakunnastaan ennustanut jo 700-luvulla eKr.

Joulun ihme toteutti Jesajan kirjan luvun 7 jakeen 14 ennustuksen:

”Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.”

Ensimmäisenä jouluna lähti liikkeelle myös Jesajan kirjan luvun 9 jakeiden 1 ja 5–6 profetian täyttyminen:

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus…Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.”

”Herraus on oleva suuri ja rauha loppumaton Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallansa; se perustetaan ja vahvistetaan tuomiolla ja vanhurskaudella nyt ja iankaikkisesti, Herran Sebaotin kiivaus on sen tekevä.”

Kirjansa luvun 11 jakeissa 1–2, 4–5, 6–10 ja 12 sekä 16 Jesaja kuvailee profeetallisen esi- ja varjokuvallisesti sitä, millaiseksi Messias-Kuninkaan valtakunta on historiallisesti ja erilaisten vaiheiden myötä kehkeytyvä, Jeesuksen inkarnaation ajoista alkaen ja Jeesuksen toisen tulemuksen tapahtumiin huipentuen:

”Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa. Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki…vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä. Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side. Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikainen niitä paimentaa…”

”Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niin kuin vedet peittävät meren. Sinä päivänä pakanat etsivät Iisain juurta, joka on kansojen lippuna, ja hänen asumuksensa on oleva kunniata täynnä…Hän nostaa viirin pakanakansoille ja kokoaa Israelin karkoitetut miehet; ja Juudan hajoitetut naiset hän kerää maan neljästä äärestä…Siitä tulee valtatie hänen kansansa jäännökselle, joka on jäljellä Assurissa, niin kuin tuli Israelille silloin, kun se Egyptin maasta lähti.”

”Silloin susi asuu karitsan kanssa” -jakeita 6–8 selittää, vanhaan protestanttiseen perustapaan, vuodelta 1599 oleva Geneva Bible -viiteraamattu, seuraavasti:

”[Näiden jakeiden eläin-termeillä] Tarkoitetaan ihmisiä, koska heidän pahoihin ominaisuksiinsa ja taipumuksiinsa viitataan petojen nimillä, petojen, joiden keskuudessa vastaavat ominaisuudet ja taipumukset vallitsevat. Mutta Kristus uudistaa ihmiset Henkensä avulla ja saa heissä aikaan sellaista yhteistä hyväntahtoisuutta, että he tulevat olemaan kuin karitsat, ystävällisiä ja rakastavia toinen toistaan kohtaan ja julmat taipumuksensa hylänneitä, Jes. 65:25.”

Kristus-Kuninkaan valtakunta on voittava jumalattomuuden vastarinnan ja on laajentuva kaikkien pakanakansojen keskuuteen sekä on uudistava kansallisen Israelin. Jumalan armonliiton yhteyteen tulevat Kristus-Kuninkaan johdolla ja uskossa Häneen päätymään yhtä hyvin Israel kuin muutkin kansakunnat, Kristus-uskon puhdistaessa ihmisten sydämet synnin syyllisyydestä Jeesuksen Verellä ja uudistaessa sydämet Pyhän Hengen voimassa.

Kristus-Kuninkaan voittoisa armonliiton valtakunta ja sen herruus tulevat lopullisimmassa historiallis-eskatologisessa ja Jeesuksen toisen tulemuksen tapahtumiin liittyvässä vaiheessaan olemaan kaikenkattavan suvereeneja. Profeetta Jesaja ennustaa kirjansa luvun 19 jakeissa 23–25 tämän eskatologisen todellisuuden kuvailemalla, miten jopa vanhatestamentillisten aikakausien pahimmista Israelin viholliskansoista tulee Jumalan kansaa yhdessä Israelin, ”Jumalan perintöosan”, kanssa:

”Sinä päivänä on oleva valtatie Egyptistä Assuriin, ja Assur yhtyy Egyptiin ja Egypti Assuriin, ja he, Egypti ynnä Assur, palvelevat Herraa. Sinä päivänä on Israel oleva kolmantena Egyptin ja Assurin rinnalla, siunauksena keskellä maata, sillä Herra Sebaot siunaa sitä sanoen: ’Siunattu olkoon Egypti, minun kansani, ja Assur, minun kätteni teko, ja Israel, minun perintöosani.’”

Samasta eskatologisesta todellisuudesta, jonka vähittäinen historiallis-ajallinen kehkeytyminen alkoi Kristuksen inkarnaation ihmeestä ensimmäisenä jouluna ja antiikin Rooman valtakunnan hallitsijoiden aikana ja jonka huipentumisesta Jesajan profetiat ennustavat, puhuvat myös valtiomies Danielin profetiat, jotka hän on nimeään kantavan kirjansa luvun 2 jakeisiin 34–35 ja 44–45 Pyhän Hengen johtamana laatinut:

”Sinun sitä [Danielin unessa näkemä profeetallinen kuvapatsas] katsellessasi irtautui kivilohkare – ei ihmiskäden voimasta – ja iski kuvapatsasta jalkoihin, jotka olivat rautaa ja savea, ja murskasi ne. Silloin musertuivat yhdellä haavaa rauta, savi, vaski, hopea ja kulta, ja niiden kävi kuin akanain kesäisillä puimatantereilla: tuuli vei ne, eikä niistä löydetty jälkeäkään. Mutta kivestä, joka oli kuvapatsaan murskannut, tuli suuri vuori, ja se täytti koko maan.”

”Mutta niiden kuningasten päivinä on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka on kukistumaton iankaikkisesti ja jonka valtaa ei toiselle kansalle anneta. Se on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti, niin kuin sinä näit, että kivilohkare irtautui vuoresta – ei ihmiskäden voimasta – ja murskasi raudan, vasken, saven, hopean ja kullan…”     

Tämän valtakunnan voittoisa pystyttäminen lähti liikkeelle 2000 vuotta sitten.

Herran vuoden 2017 joulun sanoma kuuluu: Jeesus Kristus, joulun lapsi, on herrain Herra ja kuningasten Kuningas.

Siunattua ja hyvää joulua!

Juha Ahvio pe 22.12. 14:35

Juha Ahvio

Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja

tuoreimmat

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Suomen presidentinvaalien asetelma

pe 26.01. 22:32

Trump jälleen USA:n presidentiksi?

su 17.12. 11:50

Napoleon Bonaparte

ke 13.12. 23:51

Presidenttiehdokkaiden turvallisuuspolitiikka

pe 22.09. 00:24

Lääketeollisuus, huumeet ja bioaseet

ma 21.08. 11:14

Todisteet: Väitteet Trumpin Venäjä-kytköksistä olivat valheita

la 27.05. 12:08

J. V. Snellman ja suomalaisuusaate

to 11.05. 20:37

Raamatun alkutekstiä ei ole vaietusti sensuroitu

to 27.04. 23:12

Teologia: Oppia ihmisestä vai Jumalasta?

ti 28.03. 20:16

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44