Italian sisäministeri: Tulevat kuukaudet näyttävät, onko Euroopalla vielä tulevaisuutta

"Italiasta ei voi tulla teltta- ja kasarmisiirtola. Emme voi kipata puolta Afrikkaa Italian maaperälle"

Ulkomaat pe 29.06.2018 13:41
kuva: Breitbart London

Meneillään oleva maahanmuuttokriisikeskustelu on aiheuttanut jännitteitä Euroopan johtajien välillä. EU:n valtaapitävät, lähes 30 EU-maan johtajat pyrkivät torstaina Brysselissä alkaneessa EU-maiden kaksipäiväisessä huippukokouksessa löytämään yhteistä linjaa maahanmuuttokysymyksissä.

Yle kertoi torstaina, että Italia oli "asettunut poikkiteloin heti kättelyssä". Italian tuore pääministeri Giuseppe Conten arvellaan uhkaavan veto-oikeudella, eli hän ei aio hyväksyä kokouksen päätöslauselmia koskien maahanmuuttokysymyksiä.

Heti perjantai-aamuna Yle väitti kuitenkin EU-maiden johtajien päässeen sopuun "yhteisestä turvapaikkalinjasta", jonka Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oli vahvistanut Twitterissä.

EU-johtajien kerrotaan löytäneen sopusoinnun, joka tarkoittaisi turvapaikkaan oikeutettujen ihmisten jakamisen tapahtuvan jäsenmaiden vapaaehtoisuuden pohjalta. Tämä oli erityisesti Visegrad-maiden vaatimus.

Erityisesti maita on hiertänyt niin sanotut alueelliset "maihinnousupisteet", vaikka Iltalehden mukaan suurin osa EU:n jäsenvaltioista ovatkin myönteisiä maihinnousukeskusten perustamista koskevan selvittämisen aloittamiselle.

Siirtolaisten käsittelykeskukset olisivat tarkoitettu mereltä pelastettaville pakolaisille ja siirtolaisille ja niitä pyöritettäisiin yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön kanssa.

Italian tuore oikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini on kurittanut muita maita siitä, että he ovat jättäneet suurimman taakan maahanmuuttokriisissä täysin Italian harteille. Hän vakuuttaa, että hänen maansa "ei pysty ottamaan vastaan yhtään ylimääräistä uutta turvapaikkahakemustapausta".

"Päinvastoin, haluaisimme luovuttaa muutamia", Salvini sanoi Spiegelille.

Salvini korosti, että Italian pääministeri Giuseppe Contella on Brysselissä pidettävässä EU:n huippukokouksessa "valtuudet sanoa 'kyllä' tai 'ei', osallistua tai nousta ja lähteä" sekä julistaa Italian ongelman olevan maahanmuuttajien ylikuormitus.

"Tästä asiasta meidän kantamme on täysin selvä", Salvini tarkensi.

"Luigi Di Maio ja minä olemme aivan samaa mieltä hänen kanssaan."

Luigi Di Maio on toiminut Italian varapääministerinä ja talouskehitys- sekä työ- ja yhteiskunta-asiain ministerinä Conten hallituksessa 1. kesäkuuta 2018 lähtien. Hän on myös Viiden tähden liikkeen johtaja.

Tulevaisuudessa sisäministeri Salvini haluaa vain hyväksyä oikeaksi todistettuja sotapakolaisia ja pyrkiä nopeasti karkottamaan Italiassa tällä hetkellä oleskelevat puoli miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa.

"Italiasta ei voi tulla teltta- ja kasarmisiirtola. Emme voi kipata puolta Afrikkaa Italian maaperälle", Salvini vahvisti.

Breitbartin mukaan Matteo Salvini on vihjannut, ettei Euroopan unionilla ole "tulevaisuutta nykyisessä muodossaan".

Salvinin mukaan seuraavat 12 kuukautta ovat ratkaisevia määritettäessä, miten Euroopan unioni muuttuu.

"Tulevien kuukausien aikana päätetään, onko Euroopalla vielä tulevaisuutta nykyisessä muodossaan vai onko koko asia tullut turhaksi", Legan (entinen Pohjoisen liitto) johtaja Salvini avautuu Spiegelin haastattelussa.

"Seuraavien seitsemän vuoden aikana kyse ei ole vain budjetista. Ensi vuonna nähdään uusia Euroopan parlamentin vaaleja. Yhden vuoden kuluessa tulemme näkemään, onko yhdentynyt Eurooppa edelleen olemassa vai ei."

CNN:n haastattelussa keskiviikkona Italian sisäministeri Matteo Salvini sanoi ottavansa populistiksi kutsumisen "kohteliaisuutena". Hän on sitä mieltä, että oikeistolaisten ja maahanmuuttovastaisten puolueiden viimeaikaisissa vaaleissa saama valta on merkki siitä, että eurooppalainen liberalismi on epäonnistunut.

Matteo Salvini kertoi CNN: lle, että hän nauttii roolistaan ulkopuolisena ja kiitti populistien ylivoimaisesta voittamisesta ja aallon leviämisestä kaikkialle Eurooppaan.

"Populisti-sanaa käytetään solvauksena, mutta minulle se on kohteliaisuus. Kansan kuunteleminen, olemalla ministeri, joka käy kaupungeissa, toreilla, asemilla, sairaaloissa, on minulle velvollisuus ja ilo", Italian uusi sisäministeri Matteo Salvini huomautti CNN:lle.

Jos Brexitistä sekä Italian ja Itävallan äskettäisistä vaaleista opittiin jotakin - joissa populistit ja oikeistopuolueet saavuttivat suuria voittoja - niin se on Salvinin mukaan se, että "ihmiset tarvitsevat identiteettiä, turvallisuutta ja työpaikkoja".

Hän sanoi, että Italian tavoite oli pysyä Euroopassa ja "muuttaa joitakin sääntöjä Italian kansalaisten eduksi".

Salvini lisäsi: "Eurooppa syntyi hyvänä hankkeena. Haluaisin, että se palaisi eurooppalaisen yhteisön identiteettiin, tasa-arvoiseen yhteisöön, jossa otetaan toinen toisemme huomioon ja joka kunnioittaa kunkin valtion suvereniteettia."

Salvinin mukaan Euroopalla on oltava mahdollisuus ryhtyä tekemään sopimuksia niiden maiden kanssa, joista maahanmuuttajat ovat lähtöisin. Hän uskoo tällaisen järjestelyn olevan halvempaa, kuin maahanmuuttajien asuttaminen Euroopan vastaanottokeskuksissa.

"Kenelläkään ei ole taikasauvaa - tavoite on saada vähemmän maihinnousuja kuin viime vuosina. Koska mitä enemmän me vähennämme niitä, sitä paremmin me työskentelemme ongelman suhteen", Salvini perusteli.

Salvini kertasi Spiegelille kritiikkinsä Ranskassa havaitusta tekopyhyydestä ja totesi:

"Ranskalaiset luennoivat meille moraalista ja heidän olisi pitänyt jo kauan sitten hyväksyä 9 000 turvapaikanhakijaa Italiasta. Vielä tänään aseistetut rajavartijat marssivat Italian rajalla Ventimigliassa. Heillä on oikeus tehdä niin - jos he lopettaisivat meidän nuhtelemisen."

Salvini on paljastanut, ettei hän puhu Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa, vaan on kanssakäymisissä sen sijaan sisäministeri Horst Seehoferin kanssa.

Vaikka nämä miehet ovat eri mieltä maahanmuuttajien lähettämisestä Saksasta Italiaan, he ovat yhtä mieltä tiukemmasta linjasta maahanmuuttajiin yleensä ja turvatoimista Euroopan unionin ulkorajoilla.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja hänen Baijerin CSU-puolueensa ovat olleet eri mieltä koalitiokumppaninsa Merkelin ja hänen CDU-puolueensa kanssa tästä ehdotetusta jyrkemmästä kannasta. Seehofer on uhannut sulkea rajat itsenäisesti, ellei Merkel löydä ratkaisua maahanmuuttokriisiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin maahanmuuttoa koskevaa lähestymistapaa tukeva Salvini toisti myös näkemyksensä siitä, että kansalaisjärjestöalukset, mukaan lukien useat saksalaiset, eivät saa toimia Libyan rannikon edustalla, koska he "tukevat maahanmuuttajien salakuljettamista ja yllyttävät vaaralliselle merimatkalle".

Italia on kieltänyt edelleen tällaisten alusten oikeutta saapua rantojensa satamaan ja juuri tällä viikolla se pakotti saksalaisen, Libyan rannikolta 234 poimittua siirtolaista kuljettaneen Lifeline-aluksen Maltalle.

"Nyt kun kansalaisjärjestö Aquarius-alus on suunnannut Espanjaan, on Lifeline-kansalaisjärjestö menossa Maltalle ja tämä laiton laiva lopulta takavarikoidaan", twiittasi Salvini tiistaina.

"Todella sotaa pakeneville naisille ja lapsille ovet ovat avoinna, kaikille muille ei! #stopinvasion”, hän lisäsi twiitin jatkoksi.

Salvini painottaa, että kansalaisjärjestöjen tekemä työ kuuluisi pikemminkin "Libyan, Tunisian tai Egyptin merivartiostoille". Hänen mukaansa niiden pitäisi olla ainoita, jotka kalastelevat ​​maahanmuuttajaveneet Afrikan rannikon lähellä, sekä tukevat "kriisipaikkojen perustamista paitsi Pohjois-Afrikassa myös Balkanilla”.

Salvini on nyt tehostanut pyrkimyksiä estää merimatkoja kokonaan. Maanantaina Libyan pääkaupungissa Tripolissa käydyn vierailun aikana Salvini toisti ehdotuksen, jonka useat oikeistolaiset eurooppalaiset johtajat tekivät jo heti sen jälkeen, kun maahanmuuttajien määrän ensimmäinen piikki oli huipussaan vuonna 2015: siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset on perustettava Afrikan maihin Libyan rajalle.

Salvinin radikaali maahanmuuttokanta on sytyttänyt sanasodan Euroopan poliittisten johtajien välillä siitä, kenen pitäisi ottaa harteilleen taakka mantereelle pyrkivistä maahanmuuttajista.

Keskiviikkona hän arvosteli Euroopan unionin kollegojaan epäonnistuneesta toiminnasta maahanmuuttokriisin aikana - päivää ennen kuin EU:n johtajat kokoontuvat jälleen keskustelemaan EU:n lähestymistavasta maahanmuuttoon.

Salvini korosti Italian tehneen "enemmän parin viime kuukauden aikana, kuin mitä eurooppalaiset johtajat ovat saavuttaneet maahanmuuttoasioissa vuosia puhumalla".

Hän muistutti myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronista, joka oli kritisoinut Salvinia siirtolaislaivojen torjumisesta ja pitänyt sitä "kyynisenä ja vastuuttomana".

"Macron puhuu arvoista, mutta hän ei tunnista itse arvoja, joten heillä ei ole varaa opettaa Italiaa", Salvini kertoi CNN:lle.

"Mukavilla sanoilla emme koskaan saaneet mitään. Tässä kuussa hallituksemme toiminnan ansiosta onnistuimme saamaan kuuntelemaan... Espanja puuttui asiaan, Malta joutui puuttumaan asiaan, samoin kuin Ranska, Saksa ja Hollanti."

Salvini, joka on tekojen eikä vain sanojen mies, jatkoi, että Eurooppa tarvitsee "erilaista politiikkaa". Hän totesi olevansa kyllästynyt ... etenkin Välimeren pohjalla oleviin kuolleisiin ja siihen, että muut maat eivät tee sitä, mitä Italia on tehnyt viime vuosina.

"Numerot puhuvat puolestaan - kukaan muu Euroopan maista ei tehnyt edes puolia siitä, mitä Italia teki. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Italiaa ei voida jättää yksin. Espanjalaiset ja ranskalaiset kaikki puhuvat anteliaisuudesta - annetaan heidän laittaa tämä käytäntöön", Salvini kiteytti.

Välimerellä "siirtolaisia pelastava" saksalainen Lifeline-alus aiheutti pari päivää sitten kiistaa Italian ja Maltan suhteisiin.

Sekä Italia että Malta olivat alun perin sulkeneet satamansa veneeltä, joka kuljetti 233 Libyan rannikolta torstaina pelastettua siirtolaista.

Malta päätti kuitenkin tiistaina hyväksyä saksalaiseen Lifeline -pelastusveneeseen lähes viikon ajaksi kyytiin päässeet 240 maahanmuuttajaa.

Se oli kolmas kerta tässä kuussa, kun maat kinastelivat, kuka ottaa vastuun Välimerellä päiviä ajelehtineesta pelastusveneestä.

Kun olosuhteet Lifelinellä heikkenivät ja sää huononi, Maltan pääministeri Joseph Muscat heltyi. Muscat sanoi, että alus takavarikoidaan ja maahanmuuttajat lähetetään seitsemään EU-maahan: Maltaan, Italiaan, Ranskaan, Luxemburgiin, Alankomaihin, Portugaliin ja Irlantiin.

Aiemmin viikolla Italian viranomaiset antoivat tanskalaisen rahtilaiva Alexander Maerskin pelastaman 108 henkilön nousta maihin Sisiliassa nelipäiväisen pattitilanteen jälkeen. CNN:n mukaan on edelleen epäselvää, miksi Alexander Maersk sai luvan päästä italialaiseen satamaan, kun taas pääsy Lifelineltä kiellettiin.

Tässä kuussa yli 600 maahanmuuttajaa kuljettanut Aquarius-alus oli merellä yli viikon ja pääsi lopulta Espanjaan Salvinin kieltäydyttyä sallimasta laivaa saapumasta satamaan.

Oikea Media kertoi runsas viikko sitten, että useat Aquariukselta "pelastetut pakolaiset" ovat jo "kadonneet" Espanjassa.

Muutama päivä sitten Voice Of Europe ilmoitti, että Aquarius-laivan maahanmuuttajat olivat heittäneet roskasäiliöihin Punaisen Ristin heille lahjoittamat vaatteet ja pyyhkeet.

Vaikka Aquariukselta "pelastetut" maahanmuuttajat olivat Espanjassa ensimmäistä iltaa, joitakin heistä oli bongattu jo ravintolassa Chestessä tekemästä juomalaskua 100 eurolla.

Jopa nuoret Alicanten opiskelija-asuntolaan sijoitetut maahanmuuttajat oli nähty juhlimassa heidän ensimmäinenä yönään, vaikka liberaalit espanjalaiset kommentaattorit väittivät heidän olevan ”shokissa” ja ”traumatisoituneita” raskaan Libyan merimatkan takia.


 

Tytti Salenius pe 29.06. 13:41

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

Klo 13:04.

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot