Viro saattaa jättää YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen allekirjoittamatta

Viron presidentti ei matkusta Marokkoon allekirjoittamaan YK:n GCM-siirtolaisuussopimusta, jos maan hallitus ei pääse sopimuksesta yksimielisyyteen.

Ulkomaat ti 13.11.2018 23:21
kuva: pixabay

Viron presidentti Kersti Kaljulaid kertoi ERR.ee mukaan, että alun perin hänen oli tarkoitus matkustaa ulkoministeriön edustajien kanssa Marokkoon allekirjoittamaan YK:n GCM-siirtolaisuussopimus. Sopimuksen allekirjoittaminen ei kuitenkaan ole enää varmaa.

– Tämä perustui olettamukseen, että hallituksessa vallitsee yksimielisyys ja että asiasta on keskusteltu ulkoasiainkomitean kanssa. Viime päivinä on tullut selväksi, että hallitus ei ole yksimielinen sopimuksen suhteen eikä siitä, millaisia laillisia velvoitteita tämä asettaa Virolle, presidentti sanoi.

Kaljulaid sanoi, että niin kauan kuin hallituksessa ei ole yksimielisyyttä sopimuksen seurauksista, hän ei matkusta Marokkoon.

– Jos konsensusta ei ole, hallituksen kanta on epäselvä eikä ulkoasiainkomitea tue sopimusta sen nykyisessä muodossaan, presidentti ei tietenkään voi yksin päättää, presidentti muistutti.

Ulkoasiainkomitea ilmoitti perjantaina, että se haluaa ulkoministeri Sven Mikseriltä yhteenvedon sopimuksen sisällöstä.

– On outoa, että hallitus on lähes täysin jättänyt parlamentin huomiotta eikä ole avannut tällaisen merkittävän sopimuksen yksityiskohtia, ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Marko Mihkelson sanoi ja jatkoi: – Siirtolaisuus on ravistellut koko Eurooppaa, ja on äärimmäisen tärkeää, että vasta keskustelun jälkeen päätetään, lähteekö Viro sopimukseen mukaan vai ei.

Vaikka sopimus ei sidokaan allekirjoittajamaita laillisesti, oikeusministeri Urmas Reinsalun mukaan se kuitenkin pitää sisällään suuren määrän kannanottoja ja käytänteitä siirtolaisuuden suhteen. Reinsalun mukaan ydinkysymys liittyy siihen, tulevatko kansainväliset oikeusistuimet käyttämään sopimusta ohjenuoranaan. Hän huomautti, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tulkinnut erittäin laajasti pakolaisten oikeusasemaa koskevaa YK:n yleissopimusta.

Tähän mennessä Yhdysvallat, Unkari, Itävalta, Australia ja Tšekki ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä sopimuksen allekirjoittamisesta. Useat maat, kuten Puola ja Israel, ovat myös kieltäytymässä sopimuksen allekirjoittamisesta. Myös Saksassa keskustelu sopimuksesta on meneillään.

 

Kansalainen.fi

 

Jukka Rahkonen ti 13.11. 23:21

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot