Trump harkitsee kansallisen hätätilan julistamista, jos ei saa muurille rahoitusta - muuten hallinto suljettuna jopa vuosia

Yhdysvalloissa Donald Trump on sanonut harkitsevansa kansallisen hätätilan julistamista, mikäli kongressi ei rahoita hänen äänestäjiensä haluamaa rajamuuria.

Ulkomaat su 06.01.2019 22:23
Yhdysvaltojen presidentti, Donald Trump

Mikäli Trump julistaa kansallisen hätätilan, hänellä olisi mahdollisuus käyttää Yhdysvaltain puolustusministeriön budjetin sotilasmenoihin suunnattuja varoja. Tällä menettelyllä hän voisi sivuuttaa kongressin ja rakentaa muurin ilman kongressin hyväksyntää.

– Voin tehdä niin, jos tarve niin vaatii, Trump sanoo.

– Voimme julistaa kansallisen hätätilan turvallisuuden takia. En ole tehnyt sitä. Saatan tehdä sen, mutta voimme julistaa kansallisen hätätilan ja rakentaa sen (muurin) hyvin nopeasti.

Obama käytti vastaavaa menettelyä lähettäessään joukkoja Syyriaan ilman kongressin hyväksyntää.

Perjantaina Trump tapasi Yhdysvaltain kongressin demokraattijohtajat, edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin ja senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumerin.

"Schumer kertoi tapaamisen jälkeen, että Trump oli uhannut pitää maan hallinnon suljettuna kuukausia tai jopa vuosia", kertoo Iltalehden artikkeli.

"Kun Trumpilta kysyttiin vahvistusta Schumerin väittämään, hän myönsi asian. Hän sanoi kuitenkin toivovansa, että sulku ei kestä enää kuin muutamia päiviä", kirjoittaa Iltalehti.

Trump on ilmoittanut tarvitsevansa viisi miljardia dollaria rajamuurin rakentamista varten. Osa republikaaneista petti äänestäjänsä ja esitys ei mennyt läpi edustajainhuoneen budjettineuvotteluissa. Neuvotteluiden jumiutuminen aiheutti Yhdysvaltain liittovaltion hallinnon osittaisen sulkemisen juuri ennen joulua.

Lomautettuna on 800 000 valtion työntekijää. Demokraateille hallinnon osan suljettuna pitäminen on kiusallista myös koska maan toiminnot vaikuttavat pyörivän edelleen varsin mukavasti - ilman julkisen sektorin työpanosta. Republikaaneista suurin osa kannattaa julkisten menojen pienentämistä.

 

Lähteet: Ilta lehti, CNN ja AFP

 

Jukka Rahkonen su 06.01. 22:23

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Päivi Räsäsen avoin kirje arkkipiispa Luomalle

ti 18.06. 23:56

Arto Luukkanen

Entä jos ei ole Pride-uskossa?

ti 18.06. 23:53

Timo Vihavainen

Maa, joka oli

ti 18.06. 23:48

Professorin Ajatuksia

Jos 100 200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle...

ti 18.06. 23:47

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06. 13:42

videot