Halla-aho luopuisi Yle-verosta ja korvaisi sen maksukortilla

Yle Kioskin nuorille suunnatussa vaalikoneessa räikeän puolueellista ja punavihreää propagandaa - nuorten äänestämiskäyttäytymisen ohjailemista ja vaalivaikuttamista

Kotimaa pe 22.03.2019 17:51

Suomen Uutiset paljasti keskiviikkona Yle Kioskin vaalikoneen räikeän puolueellisuuden.

Yle Kioski on Yleisradion "uuden journalismin palvelu", joka tekee verkkovideoita nuorelle kohderyhmälle ja palvelu toimii alustoilla, joita etenkin nuoret seuraavat.

Yle Kioskin nuorille suunnatussa "vaalibotissa" ei esitetä kysymyksiä tavanomaiseen tapaan, vaan johdatellaan ja tyrkytetään voimakkaasti valmista mielipidettä siitä, mikä on "oikea vastaus" koskien esimerkiksi ilmastonmuutosta, translakia, "vihapuhetta", perinteisiä arvoja, perustuloa, turvallisuutta ja maahanmuuttoa.

"Vaalibotin" loppuun on keksitty "viihteelliseksi ja rentouttavaksi" kutsuttu video "salatuista puolueista" nimellä: "Jakso 1404: mikä puolue pääsee jatkoille Suomi-neidon kanssa". Videolla jokaista eduskuntavaaleissa ehdolla olevaa pääpuoluetta edustaa yksi kuvitteellinen henkilö, joka kukin on identifioitu sen perusteella, mitä Yle haluaa "vaalikoneessaan" nuoren kustakin puolueesta ajattelevan.

Yle pyrkii näin ohjaamaan nuorten äänestämiskäyttäytymistä.

Miltä puolueen kannattaja esimerkiksi "oletettavasti" näyttää tai miten edistyksellisen liberaalisti tai taantumuksellisen konservatiivisesti Ylen mukaan kunkin puolueen edustaja osallistuu keskusteluun.

Päästeleekö hän esimerkiksi suustaan "puolueelleen ominaisia" sammakoita, kuten videolla perussuomalaista esittävä, siniseen tuulitakkiin ja Suomi -lippalakkiin sonnustautunut mies, joka "soittaa suutaan" röyhkeästi kaljalasi kädessään sanoen:

"Meil vedetään rehellistä lihamakkaraa ja kuunnellaan Mambaa... Ovet ja ikkunat, ne pysyy kiinni."

Kristillisdemokraatteja pilkataan puolestaan näin:

"Kuulostaa hirvittävältä. Meillä mennään aikaisin nukkumaan ja aamulla mennään kirkkoon. Saat tulla mukaan, jos nukut eri pedissä ja vaatteet päällä", lausahtaa silmälasiensa yli pälyilevä kristillisdemokraattinainen vienolla äänellään teekuppi kädessään.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Ylen hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen ottaa kantaa Yle Kioskin "vaalikoneen" punavihreään propagandaan.

"Yle, joka on aiemmin ollut kovin huolestunut vaalivaikuttamisesta, sortuu nyt omaan ansaansa. Verovaroilla pyörivä yhtiö, joka strategiassaan peräänkuuluttaa riippumattomuutta, luotettavuutta ja ihmisten arvostamista, toimii täysin päinvastoin."

Ronkaisen mielestä Ylen operatiivisen johdon tulisi puuttua tiukasti jokaiseen tapaukseen, jossa on epäily strategian mukaisen tasapuolisuuden puuttumisesta.

"Ylen vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen kannattaisi laskea simalasinsa, lopettaa ufojen bongailu ja keskittyä johtamiseen, jotta Ylen toimintaan jäisi edes jotain uskottavuuden rahtusia", Ronkainen ehdottaa.

Myös Perussuomalaiset Nuoret on arvostellut Yle Kioskin "vaalibottia" ja vaatii Yle Kioskin vaalikoneen sulkemista, sen muokkaamista puolueettomaksi sekä Yleä tekemään sisäisen selvityksen siitä, miksi näin vihervasemmistolaista politiikkaa myötäilevä puolueellinen ja manipuloiva vaalikone on alun perin tehty.

Perussuomalaiset Nuoret on tyrmistynyt Yle Kioskin vaalikoneessa levitettävästä transpropagandasta, joka on kohdistettu suoraan nuorille.

Yle Kioskin "vaalibotissa" ennen translakia koskevaa kysymystä on reilun parin minuutin video translain uudistuksesta, jossa esitetään politisoituneita perusteita sille, miksi alaikäisten pitäisi saada aloittaa hormonihoidot sukupuolen vaihtamiseksi tai vaihtaa omalla ilmoituksellaan virallista sukupuoltaan.

Vahvaa johdattelua tiettyjä poliittisia mielipiteitä kohti on myös ennen ilmastonmuutosta, metsähakkuita ja "vihapuhetta" koskevia kysymyksiä.

Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtajistoon kuuluvan Auri Siika-ahon mielestä Ylen pitäisi näyttää nuorille, että politiikassa on tarjolla monia erilaisia näkemyksiä ja antaa nuorille mahdollisuus muodostaa oma mielipiteensä:

"Yle Kioskin vaalikone tekee päinvastaista, kun se syöttää nuorelle valmiina 'oikean' vastauksen, jota ei saa kyseenalaistaa. Tämä on linjassa yleisen yhteiskunnallisen kehityksen kanssa, jossa vasemmisto ajaa yhtä virallista totuutta ja pyrkii savustamaan eri mieltä olevat yhteiskunnan marginaaliin."

Yksi ainakin on siis selvää, Yle ei ole puolueeton. Se tuli ilmi myös Ylen ensimmäisessä suuressa vaalikeskustelussa 14. maaliskuuta.

Perussuomalaiset ovat jo kauan pitäneet Yle-veroa vanhentuneena ja korvaisivat sen maksukortilla, jolla ihmiset voisivat halutessaan rahoittaa Yleisradiota.

Perussuomalaisten Leena Meren mukaan Yle joutuisi näin monipuolisemmin huomioimaan ohjelmatuotannossaan, mitä kansalaiset todella haluavat.

Perussuomalaisten puheenjohtajan, Jussi Halla-ahon mielestä "Ylen pitäisi keskittyä yleishyödylliseen toimintaan, uutisten tuotantoon, eikä kilpailla kaupallisten toimijoiden kanssa".

"Ylen luonteesta on turha lähteä keskustelemaan. Emme pidä sitä poliittisesti neutraalina tiedonvälittäjänä”, Halla-aho kuittaa.

"Yle-verosta Halla-aho luopuisi ja korvaisi sen maksukortilla, jolla ihmiset voisivat halutessaan rahoittaa Yleisradiota", kirjoittaa MSN-uutiset.

Tytti Salenius pe 22.03. 17:51

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot