Vihreiden Iiris Suomela: "Sukupuolittuneita termejä, joilla pyritään painamaan naisia alaspäin"

Perussuomalaisten Jani Mäkelä vihreiden Iiris Suomelalle: "Kerro jokin asia jonka osaat, valittamisen ohella? Ikä ja sukupuoli eivät ole osaamista"

Kotimaa pe 14.06.2019 00:22
Iiris Suomela, kansanedustaja (vihr)

Ennen kuin edes varsinainen eduskuntatyö on päässyt kunnolla alkamaan, ensimmäiselle kaudelle valittu, Vihreiden tuore 25-vuotias kansanedustaja Iiris Suomela paljastaa heti alkumetreillä punavihervasemmiston todelliset aikeet.

Oikeaoppisen radikaalifeministin kiihkeydellä ja uhriutumisella Iiris Suomela pyrkii ponnekkaasti ajamaan Setan "sateenkaarisanastoa" ja Vihreiden naisten "sukupuolisanastoa" apuna käyttäen yhteisiä vaatimuksia poistaa "syrjiviä sukupuolittuneita termejä" kielenkäytöstä ja "asenteista". Pienessä mielessä muhii unelma: pakottaa uustermien käyttö normatiiviseksi ja ujuttaa ne lainsäädäntöön.

Jo heti ensimmäisessä puheenvuorossaan keskiviikkona eduskunnassa vihreiden Iiris Suomela kutsuu istuntosalissa puhetta johtanutta eduskunnan 2. varapuhemiestä, Juho Eerolaa (ps.) puhemiehen sijasta ”puheenjohtajaksi”.

Suomela kertoo syyksi sen, että kokee puhemies-termin olevan sukupuolittunut. Myös toinen uusi kansanedustaja, Eveliina Heinäluoma (sd.) nimittää Eerolaa puhemiehen sijasta ”puheenjohtajaksi".

Molemmat ovat niiden 41:n eduskuntaan valitun sateenkaarikansanedustajan joukossa, jotka ovat allekirjoituksellaan sitoutuneet toimimaan Setan painostamana erilaisten seksuaalisten vääristymien normalisoinnin puolesta - mutta myös ajamaan Setan tavoitteita osaksi tulevaa hallitusohjelmaa.

Ihan jokaisen on oltava juuri nyt selvillä siitä, mistä tässä kaikessa monien uusien, mutta myös vanhempien kansanedustajien esille nostamassa "sukupuolittuneiden termien" poistamishysteriassa on perimmiltään kysymys.

Kun eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi, Seta julkaisi välittömästi sen tavoitteita kannattavien "ehdokasvinkit ja -ohjeet äänestämiseen". Mukaan kampanjoimaan se sai houkuteltua vaalipäivään mennessä 506 ehdokasta eri puolueista.

Tässä kohtaa on hyvä palauttaa lisäksi mieleen kahden vuoden takainen Aamulehden "uusi linjaus" poistaa sukupuolittuneet termit pyrkimällä "kohti neutraalia kielenkäyttöä". Ensi töikseen Aamulehti luopui sukupuolisidonnaisista titteleistä. "Puhemies" sai sukupuolineutraalimman muodon "puheenjohtaja".

Myös Yle puntaroi tuolloin sukupuolittuneista termeistä luopumista.

Vihreiden uusi kansanedustaja markkinoi itseään "vastavoimana taantumukselle" ja paheksuu voimakkaasti seksismiä, mitä hän oli näkevinään eduskunnassa heti ensimmäisestä päivästä lähtien, mutta josta "ei vain tahdota puhua julkisesti".

Seksismi nähdään sukupuolten välisiä eroja, eriarvoisuutta ja erottelua korostavana katsantokantana. Radikaalifeministit vaativat, että "naisen paikkaa" tai sukupuolta määrittävät "sortorakenteet" on purettava. On kuitenkin huomattava, että sateenkaari- ja gender-aktivistisia radikaaliperiaatteita kannattavat kansanedustajat(kin) puhuvat aina kauniisti kaikkien ihmisten yhtäläisestä arvosta yksilöinä - "sukupuolten välisestä tasa-arvosta" - vaikka todellisuudessa heidän näkemyksensä ovat aggressiivista vallankumousta ajavaa, kaikkien perinteisten instituutioiden ja normien täydelliseen purkamiseen tähtäävää.

Aivan kuten kasvatustieteen professori ja kasvatuksen teorian ja tradition professorina Jyväskylän yliopistossa toimiva Tapio Puolimatka toteaa:

"Sukupuoli-ideologiaa edistävän liikkeen valtapyrkimyksiä on vaikea tunnistaa ja vastustaa, koska se toimii instituutioiden sisällä, vetoaa suvaitsevuuteen ja ihmisoikeuksiin. Se käyttää pehmeitä, organisaatioiden sisällä eteneviä, epämuodollisia strategioita. Näillä menetelmillä se on onnistunut muuttamaan suurten maailmanorganisaatioiden johtavia periaatteita ja tavoitteita oman ideologiansa suuntaisiksi."

Koko keskustelu "naisia koskevasta epätasa-arvosta" voitaneen sanoa lähteneen liikkeelle, kun Suomela takertui tarkoitushakuisesti llta-Sanomien viime lauantaiseen kolumniin, jossa toimittaja Seppo Varjus vertasi sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) "kalmanvaaleaan jääprinsessaan".

Suomelan mielestä "ei ole yhdentekevää, kuvataanko naispoliitikkoja jääprinsessoiksi ja herkuiksi vai tohtoreiksi ja varatuomareiksi": "puheeseen on puututtava".

Varjus antaa kolumnissaan tunnustusta Ohisalolle yhteiskuntatieteiden tohtorina ja kovan lapsuuden eläneenä köyhyystutkijana. Hän toteaa myös Ohisalon olevan hallitustason politiikassa "ulkopuolinen, vasta huhtikuussa ensi kertaa kansanedustajaksi valittu"; sekä "rohkea, kun aikoo asettua raivon, pilkan ja loanheiton kohteeksi".

Tällä Varjus vihjaa "sisäministerin rooteliin" kuuluviin maahanmuuttoasioihin ja turvapaikanhakijoiden palautuksiin, jotka ovat "perussuomalaisten asialistan ydin":

"Mikä voisi olla heille kauheampaa ja hekumallisempaa kuin maahanmuuttajien kohtalosta päätöksiä tekevä nuori nainen?" Varjus pohtii.

Vaikka Ilta-Sanomien toimittaja Varjuksen kuvaus Ohisalosta ulkopuolisena ja urheana ei ole suinkaan pahansuopainen, vaan hyvää tarkoittava ja kannustava, sanasota sosiaalisessa mediassa leimahtaa liekkeihin.

Jääprinsessaksi nimittäminen ei kuulosta muidenkaan feministipoliitikkojen korvaan kehuilta, vaan päinvastoin, ja niinpä sosiaalisessa mediassa alkaa vimmattu keskustelu, johon puuttuvat niin tuore opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb, kansanedustajat Elina Lepomäki ja Sanni Grahn-Laasonen, kuin Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ja jopa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Someraivo saa myös Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsinin ottamaan kantaa ja viimein kysymään: "Mitä Suomelle on tapahtunut: saako naista enää kutsua prinsessaksi?"

Appelsin puolustaa Varjusta muistuttamalla vauhkoontuneita kyseisen toimittajan värikkäästä kielenkäytöstä ja hänen "valitsemastaan tyylilajista" sekä huomauttaa samaisen Ohisalosta kirjoittaneen IS:n toimittajan tehneen myös Juha Sipilästä (kesk.) kauhuleffojen alien -jutun keskustan rankan vaalitappion jälkeen ja arvioineen huhtikuun alussa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon esiintymistä viimeisessä vaalitentissä luonnehtimalla tätä ujon hymyilyn perusteella ”söpön höpön pörröiseksi pikku koalaksi”.

"Mutta jostain syystä mistään näistä värikkäistä ilmaisuista ei ole noussut ensimmäistäkään somekohua. Ei ole noussut – koska ne koskevat miehiä", Appelsin korostaa.

Ulla Appelsin on ihmeissään "prinsessagaten" aikaansaamasta joukkoloukkaantumisesta.

"Missä vaiheessa ihailtavan vahvoihin suomalaisiin naisiin on alettu suhtautua pelkkinä herkkinä ja hetkenä minä hyvänsä hajoavina uhreina?" Appelsin kummastelee ja huomauttaa, että olemme "tilanteessa, jossa huipulle noussutta suomalaista naista ei saa (huomio, ei siis edes kehuen) kutsua tv-sarjan mukaan rohkeaksi prinsessaksi ilman, että herättää vaikuttajien suosimassa Twitterissä valtavan ammattiloukkaantujien armeijan".

"Monet poliitikot ja feministit ovat menneet kyseisestä kirjoituksesta suunniltaan, sillä jääprinsessaksi kutsuminen katsotaan suuren luokan loukkaukseksi ja naisten alistamisen symboliksi."

Appelsin ruotii myös toista "laukalle lähtenyttä" viimeaikaista somekeskustelua, jossa "moni vaikuttaja" on kauhistellut lukuisten miesten paheksuneen uuteen hallitukseen noussutta naisten suurta määrää:

"Mutta missä se suuri paheksunta oli? Ei missään. Etsinnän jälkeenkään ei tällaisia paheksuvien miesten valtavia laumoja löytynyt mistään", Appelsin tarkentaa.

Iiris Suomela väittää myös Twitterissä, että 11 naisministeriä räjäytti internetin "jo ihan pelkällä olemassaolollaan":

"Keskustelu kertoo paljon siitä millaista on olla (nuori) nainen politiikassa", Suomela jälleen uhriutuu, johon moni nainen vastaa kommentoimalla muun muassa todeten, ettei ole naisena elämässään kohdannut koskaan negatiivisia stereotypioita; eikä väheksymistä, vaan päinvastoin tai että on ollut hoidettavia asioita, joihin on pitänyt ennemminkin keskittyä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä kysyy Suomelalta suoraan:

"Kerro jokin asia jonka osaat, valittamisen ohella? Ikä ja sukupuoli eivät ole osaamista."

Iiris Suomela onkin sanonut pitävänsä nuorta ikäänsä valttikorttina, joten herkullisen radikaalifeministisen vision toteuttamiseksi mainio strateginen suunnitelma voisi olla kertoa https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f9bbe3ce-ae3b-4f8c-ad63-b04df57e1b35 medioille yksityiskohtaisesti hänen omista kuvitelluista vähättelyistä ja sivuuttamisista, alas painamisista, epäasiallisuuksista ja törkeästä nettikirjoittelusta, "joita hän kohdannut".

Koska Iiris Suomela on toistanut "näitä asioita" aiemminkin raivoisasti, Yle päättää kutsua keskiviikkona Iiris Suomelan aamu-tv:hen ja hämmentää soppaa entisestään.

"Syytetyn penkille vastaväittelijäksi", viherfeministi Suomelan tykitettäväksi ja kuohittavaksi pyydetään Talouselämän toimittaja Matti Virtanen, joka muistetaan muun muassa hänen hiljattain julkaisemastaan Ilmastopaniikki – Hoito-opas -kirjasta.

Virtanen hymähtelee ja nyökkäilee rauhallisesti Suomelan intoilevalle avautumiselle siitä, miten hirveää politiikan kevät on ollut vihreille naisille: "toistuvaa kirjoittelua misuehdokkaista, vihreistä herkuista ja nyt sitten jääprinsessoista".

Vihreillä herkuilla Suomela viittaa Suomen ilkeimmäksi luonnehditun kolumnistin, Jyrki Lehtolan kirjoittamaan kolumniin eduskuntavaalien jälkeen.

Virtanen arvioi Jyrki Lehtolan olevan "ihan luku sinänsä" ja palauttaa kysymyksen Suomelalle: pitäisikö tällaiset Lehtolan ja Varjuksen harjoittamat liioittelevan "absurdit tyylilajit" sitten kokonaan kieltää.

”Absurdius kohtelee naisia, miehiä ja sit varsinkin vähemmistöjä tosi eri tavoin. Et mulle huumori on todella ok, mut pitää huomata sit ne hetket joissa huumori kohtelee eri ihmisiä eri tavoin ja vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin”, Suomela vastaa kuin https://oikeamedia.com/o1-109309 punavihervasemmiston lempilapsi, ruotsalaistyttö Greta Thunberg - haaveilijoiden ja naiivin maailman kuvan varaan rakennetuilla ympäripyöreyksillä.

Virtanen peräänkuuluttaa poliitikoille paksun nahkan kasvattamista, sananvapautta ja sitä, että ei kaikesta voi loukkaantua.

Suomela toteaa, ettei ole loukkantunut ja että kyse ei ole hänen omista tunteistaan.

”Kyse ei oo siitä miltä musta tuntuu, vaan kyse on siitä, että miltä tää näyttää varsinkin nuorille tytöille, millasen kuvan tää antaa siitä, että onks naisille tilaa politiikassa ja työelämässä asiantuntijoina, tekijöinä, kokeneina ammattilaisina, vai prinsessoina. Sehän tässä on se ongelma.”

Virtanen pitää Varjuksen eläinvertauksia "ihan normaalina puheena" ja sanoo ihmisille poliitikoista usein tulevan mieleen erilaisia eläimiä.

”Sitä paitsi poliitikot on usein nimitelly myös toimittajia eläimiks, esimerkiks sopuleiks”, Virtanen muistuttaa.

Ylemmyydentuntoisesti, kuin suoraan radikaalifeminismin oppikirjasta lukemalla Suomela kieltää siinä paikassa prinsessan, misun ja herkun olevan eläimiä ja väittää niiden olevan "sukupuolittuneita termejä, joilla pyritään painamaan naisia alaspäin":

"Kun tää on nimenomaan sukupuolittunut ilmiö, johon kuuluu sukupuolittunut terminologia, jossa vähätellään naisten osaamista, niin se on eri asia kun se että puhuttais pelkästään ikään kuin eläimistä tai jotenkin neutraalisti."

Virtanen äimistelee Suomelan nirppanokkaista "luentoa sukupuolittuneiden ilmiöiden ja olemassa olevien valtahierarkioiden tunnistamisesta" sekä syytöstä Maria Ohisalon "alas painamisesta".

"Tässähän on kyse vaikutelmista", Virtanen miettii ja jatkaa lisäämällä, ettei Maria Ohisalo ole ehtinyt tehdä "juuri mitään vielä" ministerinä.

"Sit joku kolumnisti kirjoittaa, että hänelle tulee sellainen vaikutelma, että se on jääprinsessa, niin se on (alas)painamista", Virtanen päivittelee.

"Mä oon ihan varma, että tässä tulee vielä neljän vuoden aikana Ohisalolle eteen tilanteita, jossa häntä ihan substanssikysymyksistä ruvetaan painamaan ja kritisoimaan ja haukkumaankin ja hänen pitää kestää se. Jos hän ei kestä nyt tätä yhtä jääprinsessa-heittoa Ilta-Sanomien kolumnistilta, niin tulee vaikeeta."

Maria Ohisalo itse ei ole juurikaan kommentoinut itseensä kohdistunutta kohua, joten Virtanen kysyykin, onko Suomela pyytänyt Marialta lupaa "ryhtyä puolustamaan" häntä.

Kun Iiris Suomela ei vastaa, vaan jatkaa hysteerisesti sepitelmäänsä "sukupuolittuneiden ilmiöiden tunnistamisesta" ja kehuu osaamistaan ja vihreän veropoliitikan asiantuntijuuttaan, Talouselämän toimittaja Matti Virtanen ehdottaa Suomelaa olemaan vähän aktiivisempi ja tulemaan julkisuuteen "näillä veropolittisilla asioilla, sen sijaan että rupeaa tekemään jotain kampanjaa tästä jääprinsessa-asiasta".

Europarlamentaarikko, entinen ympäristöministeri, vihreiden kansanedustaja ja vuosina 2011-2017 vihreiden puheenjohtajana toiminut Ville Niinistö kiirehtii kehumaan Twitterissä "timanttisen" suojattinsa "nerokasta" esiintymistä Ylen aamu-tv:ssä ja toteaa, ettei keskustelussa sukupuoleen perustuvan seksismin purkamisesta olekaan kyse jollakulla olevasta pahasta mielestä.

Ongelman ydin on Niinistönkin mukaan juuri ne edellä mainitut, kaikkien aktivistien yleisimmin hoetut "syrjivät rakenteet": ne on poistettava!

Iiris Suomela tai kukaan muukaan Setan linjaamia ääri-ideologisia periaatteita kannattava edustaja ei kuitenkaan ole kykeneväinen näkemään malkaa omassa silmässään.

Suomela on itse iloinnut siitä, että sana "setämies" on otettu nykysuomen sanakirjaan.

Hän on myös henkilökohtaisesti loukannut Halla-ahoa pari vuotta sitten rinnastamalla kuvan kera hänen ulkoasuaan Star Warsin pahaan ja pahannäköiseen keisari Darth Sidiousiin, kuten Jussi Halla-aho huomauttaa twiitissään.

"Olisi jopa hupaisaa, ellei olisi niin surullista seurata tällaista tarkoitushakuista pahastumista itsensä esillenostamistarkoituksessa. Eduskuntauransa voisi aloittaa profiloitumalla ihan oikeissa asiakysymyksissäkin. Tosin se vaatii substanssia", kommentoi eräs vastauksena Jussi Halla-ahon julkaisuun.


 

Tytti Salenius pe 14.06. 00:22

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot