Blogi: Heikki Porkka, la 05.11.2022 11:08

Venäjämieliset uussuomettuneisuuden pauloissa

 

Millainen mielikuva sinulla on siitä, minkä puolueiden kansanedustajissa suomettuneisuus on ollut vahvasti läsnä Neuvostoliiton loppumisen jälkeen?

Entä minkä puolueen kansanedustajat ovat suhtautuneet realistisimmin Venäjään, seisseet vahvimmin niiden asioiden takana, joiden avulla on pyritty pitämään Suomi mahdollisimman turvallisena maana?

Kokoomuksen Atte Kaleva kirjoitti kuluvan vuoden maaliskuun 13. päivänä twitter-viestin, jossa lukee näin: 

”Minua ei lakkaa hämmästyttämästä se, kuinka paljon @persut riveissä on näitä hyödyllisiä hölmöjä ja jopa ihan pesunkestäviä putinisteja. Valtaosa persuista on minun kokemukseni mukaan kuitenkin tosi isänmaallista porukkaa. No kaipa joka puolueella on omat hörhönsä. #whataboutismi””

Ennen avautumistaan Kalevan olisi kannattanut katsoa puolueensa tunnettujen edustajien lausuntoja, kirjoituksia ja kannanottoja viimeisen 20 vuoden ajalta. Kokoomuskansanedustajissa Kalevan hörhöiksi kutsumia henkilöitä on riittänyt. Alexander Stubb, Kai Mykkänen ja Sanni Grahn-Laasonen merkittävimpinä venäjämielisyydessään.

Viimeisin näyttö, joka puhuu voimakkaasti vastaan Atte Kalevan väitettä, ilmestyi suomalaisten silmien eteen, kun Iltasanomat julkaisi 24.10.2022 tuloksia Taloustutkimuksen kyselystä, josta selvinneiden tietojen yhteydessä Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen totesi seuraavaa:

”Ihmettelen näidenkin tulosten pohjalta sitä puhetta, että perussuomalaiset olisi jotenkin Venäjä-mielinen puolue. En löydä mistään meidän tutkimuksistamme tukea sille väitteelle vaan päinvastoin. Kannattajat ovat melkeinpä kaikkein kriittisimpiä Venäjää kohtaan ja kannattavat kovaa linjaa.”

Kyselyyn osallistujat olivat tavallisia suomalaisia.

Entä millä tavoin eri puolueiden kansanedustajien Venäjään ja turvallisuuteen liittyvät kannat ovat vuosien saatossa näkyneet eduskunnassa?

Palataan ensin vuoteen 1999, jolloin Satu Hassin (vihr) toimiessa vastuuministerinä (ympäristöministeri) Paavo Lipposen (sdp) II hallitus hyväksytti joulukuussa 1999 eduskunnassa lain, jolla kumottiin vanha laki, joka ehkäisi muun muassa venäläisten kiinteistöostoja Suomesta.

Erittäin typerä päätös, josta moni kauaskatseisempi ei-poliittinen henkilö oli eri mieltä, mutta eduskunnan epäisänmaalliseksikin katsottava into esti aiheen järkevän ja rauhallisen käsittelyn. Päätös runnottiin läpi nopeassa tahdissa unohtaen historialliset totuudet, jotka liittyvät naapurimaahan. Epäileviä tuomaita moitittiin perinteen mukaisesti ksenofobeiksi, muukalaiskammoisiksi. Itsekin sain kuraa päälleni, kun kehtasin epäillä kansanedustajien isänmaallisuutta ja viisautta päätökseen liittyen.

Lipposen kakkoshallituksen puolueet olivat SDP, kokoomus, vasemmistoliitto ja RKP sekä vihreät, joka erosi hallituksesta 31.5.2002 eduskunnan päätettyä, että Suomeen voidaan rakentaa uusi ydinvoimala.

Vihreän puolueen entinen puheenjohtaja ja silloinen ympäristöministeri, äärivasemmistolaisuudestaan ja suomettuneisuudestaan tunnettu Satu Hassi perusteli hallituksesta lähtöä:

"Tämä [ydinvoimapäätös] oli niin periaatteellinen kysymys, josta me olimme toista mieltä tehdyn päätöksen kanssa. Pidämme tätä päätöstä kestävän kehityksen vastaisena. Katsomme, tai siis minä katson, että emme voi olla panemassa tätä päätöstä toimeen."

Vihreiden nykyinen puheenjohtaja Maria Ohisalo on väittänyt julkisuudessa, että vihreiden ydinvoimakanta on muuttunut. Ohisalon puheelle ei löydy käytännön katetta, sillä vain kolme vihreiden kansanedustajaa antoi Ylen tuoreessa kyselyssä selkeän myönteisen vastauksen ydinvoiman lisärakentamiselle. Vihreillä on eduskunnassa 20 kansanedustajaa.

Eduskunnan ydinvoimamyönteisimmät puolueet ovat perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja yhden kansanedustajan LiikeNyt.

Nähtävästi muissa ryhmissä uskotaan enemmän sattumaenergiaan (tuulienergia), jonka saatavuus riippuu aina olosuhteista ja joka saastuttaa luontoa ja meriä (mikromuovia leviää vuosittain valtavia määriä) sekä tappaa jättimäisen paljon hyönteisiä ja lintuja vuosittain. Puhumattakaan tuulimyllyjen luomista esteettisistä haitoista ja luontokadosta, jota niiden rakentaminen aiheuttaa. Tuulimyllyjen pystyttäminen luontoon ei ole kaunista katsottavaa rakentamisen aikana eikä sen jälkeen. Kaupungeissa asuvia vihreitä ja heitä tukevia toimittajia eivät tällaiset ”pikkujutut” kuitenkaan kiinnosta.

Mutta nyt takaisin puolueiden Venäjä-asenteeseen, siihen, missä puolueissa istuvat turvallisuuden kannalta kaukonäköisimmät (ennakointikykyiset) ja missä puolestaan lyhytnäköiset (ennakointikyvyttömät) kansanedustajat.

Kun Paavo Lipposen hallitus purki vanhan hyvän lain, joka esti venäläisten kiinteistöostot Suomesta, kuka oli hallituksen kakkosmies?

Kokoomuksen puheenjohtajana istunut Sauli Niinistö, joka yhdessä Lipposen kanssa vei Suomen euroon, jota pidetään asiantuntijoiden piirissä Suomen taloushistorian haitallisimpana päätöksenä.

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen teki vuonna 2013 aloitteen, jolla rajoitettaisiin venäläisten maa- ja kiinteistökauppoja Suomessa. Ja kas, Kymäläisen lakialoite herätti voimakkaita vastareaktioita erityisesti SDP:n edustajien piirissä.

Verkkouutiset 28.12.2013:

”Opetusministeri Krista Kiurun (sdp) erityisavustaja Esa Suominen (sdp) kaipasi lauantaina Facebookissa nimilistaa mukana olevista Sdp:n kansanedustajista, jotta "tietäisi keitä ei tarvitsisi tästä lähtien pönkätä millään tapaa". "Alhaista ja itsetuhoista populismia - ei jatkoon", Suominen kirjoitti.”

Esa Suominen on toiminut opetusministerinä olleen Krista Kiurun (sdp) erityisavustajana ja SDP:n osastopäällikkönä.

Verkkouutiset jatkaa: ”Myös työministeri Lauri Ihalaisen (sdp) erityisavustaja Olli-Pekka Koljonen osallistui keskusteluun. Hänen mielestään lakialoite on "puhdasta muukalaisvihaa ja populismia".

"Minusta tämä on pöhkö aloite siitäkin huolimatta, että 101 edustajaa on sen allekirjoittanut. Minun puolestani olkoon puolueen (SDP:n) kannatus vaikka 5 prosenttia, kunhan linjamme on tämmöisistä muukalaisvihamielissävytteisistä aloitteista vapaa", Koljonen kirjoitti.”

Tammikuun 7. päivänä vuonna 2014 kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen avasi sanaisen arkkunsa syyttäen lakialoitteen allekirjoittaneita kansanedustajia ja siihen positiivisesti suhtautuvia suomalaisia rasismista. Grahn-Laasonen kirjoitti aiheesta blogikirjoituksessaan, jonka julkaisi myös Uuden Suomen puheenvuoropalstalla. Lainauksia tekstistä:

”Epäluuloa, pelkoa, populismia. Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) puhuu lempiaiheestaan. Sillä hän nousi eduskuntaan 2011: vastustamalla venäläisten tontti- ja kiinteistökauppoja.”

”Vaikea kuvitella, että juuri ketään häiritsee, jos amerikkalainen tai kanadalainen ostaa Suomen rauhasta kesämökin. Sehän jopa hivelee kansallista itsetuntoa: kaunis luontomme, kaunis isänmaamme, kiinnostaa muitakin. Lakialoite on tehty venäläisiä varten, mutta vain yhdeltä kansallisuudelta kieltäminen olisi – niin – rasismia.”

”Jos Kymäläisen lakialoite menestyisi, olisi se askel taaksepäin matkalla kohti globaalisti avointa ja vapaata kauppaa. Suljetumpi talous ja muurien rakentaminen ovat mennyttä maailmaa. Ennakkoluulojen murtaminen on paitsi avartavaa, myös taloudellisesti kannattavaa.”

Grahn-Laasosen kirjoitus on kokonaisuudessaan ja perusteluiltaan kylmäävän typerä kertoen karulla tavalla millaisella historiattomuudella ja ennakointikyvyttömyydellä osa kansanedustajista on varustettu.

Eduskunnassa helmikuun lopussa 2014 käydyssä lakiesitykseen liittyvässä lähetekeskustelussa Grahn-Laasonen oli varma siitä, että ”tulemme vielä keskustelemaan siitäkin, miten saamme venäläisten mielenkiinnon palautettua Suomeen”.

Grahn-Laasosen käynnistämä raju vastustus aiheutti sen, että kymmenen lakialoitteen allekirjoittajaa veti tukensa pois, jonka jälkeen aloitteen etenemisen mahdollisuuden kuihtuivat olemattomiin.

Jotta totuus ei unohdu, muistellaan, minkä puolueiden edustajat olivat joulukuussa 2013 valmiita rajoittamaan venäläisten maa- ja kiinteistökauppoja.

Puolueen nimen perässä olevat kaksi lukua tarkoittavat aloitteen allekirjoittajien määrää / puolueen kansanedustajien määrää. Varsin korutonta kertomaa:

Perussuomalaiset: 39 / 39, Muutos2011: 1 / 1, Keskusta: 21 / 35, RKP: 4 / 9, Sdp: 15 / 42, Kokoomus: 15 / 44, KD: 2 / 6, Vihreät: 1 / 10, Vasemmistoliitto: 1 / 14

KAIKKI perussuomalaisten kansanedustajat allekirjoittivat Kymäläisen aloitteen. Utopistisimmat haihattelijat löytyivät luonnollisesti vasemmistoliitosta ja vihreistä, mutta ei ole kokoomuksella, SDP:llä ja keskustalla kehumista realistisen ajattelun suhteen.

Grahn-Laasosta ennen kokoomuslaisista kunnostautui Alexander Stubb, joka osoitti täydellistä ymmärtämättömyyttä itänaapurin politiikasta ja historiasta.

Stubb vaati useaan otteeseen ulkoministerinä istuessaan viisumivapautta venäläisille sekä väitti myöhemmin kansanedustajana (vuonna 2017) Ruotsin olevan yksi turvallisimmista paikoista maan päällä.

Ulkoministeri Alexander Stubb 24.5.2008, lainaus IS:n artikkelista:

Meidän linja tässä viisumikysymyksessä on ollut liian varovainen ja konservatiivinen. Ainoastaan rajoja madaltamalla ja vapaata liikkumista edistämällä saadaan poistettua ennakkoluuloja.”

”Minun mielestäni meidän kannattaa tehdä työtä sen eteen, että viisumipakko poistuu ja venäläinen voi matkustaa Euroopassa vapaammin kuin nyt. Ja päinvastoin. Meillä ei voi olla ennakkoluuloihin pohjautuvaa viisumipolitiikkaa.”

Stubbin utopistista hyväuskoisuutta ei heikentänyt edes vuonna 2008 käyty Georgian sota, joka oli Neuvostoliiton romahduksen jälkeen ensimmäinen kerta, kun Venäjä hyökkäsi alueensa ulkopuolelle.

Turun Sanomat uutisoi 25.10.2011 otsikolla ”Stubb toivoo Venäjälle viisumivapautta 2018 mennessä”. Kaksi lainausta TS:n artikkelista

”Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on tavannut Moskovassa Venäjän varapääministerin Sergei Ivanovin. Keskusteluja hallitsi kysymys venäläisten viisumivapaudesta. – Me toivomme, että viisumivapaus toteutuisi (vuoden 2018) Venäjän jalkapallon MM-kisoihin mennessä, Stubb tiivisti.”

”Stubbin mielestä on myös vanhanaikaista ajatella, että venäläisten kanssa tulisi viisumivapauden myötä suurempia ongelmia kuin muiden naapurimaiden kanssa.

– Mitä matalammat rajat Suomen ja Venäjän välillä, sen parempi.”

Entä kuinka kaukonäköisenä ja viisaana voi pitää Jyri Häkämiestä (kok), joka vastuuministerinä kannatti lannoitetuotannon myyntiä norjalaisille? Häkämiehen typeryyden seurauksensa lannoitteiden hinnat nousivat lähes 30 prosenttia välittömästi myynnin jälkeen.

Mutta nyt ei puhuta lannoitteista ja huoltovarmuudesta, vaan Venäjästä ja viisumeista, joihin Häkämies otti kantaa huhtikuussa vuonna 2012.

Yle 24.4.2012

”Päätavoite on oltava viisumivapaus EU:n ja Venäjän sopiman tiekartan pohjalta, [Jyri] Häkämies (kok) sanoo.

Häkämiehen mukaan viisumivapautta voitaisiin kokeilla ottamalla alle kolmen vuorokauden matkat Allegro -junalla viisumivapauden piiriin, laivamatkojen tapaan. Häkämiehen mukaan viisumivapaus houkuttelisi venäläisiä matkailijoita Suomeen, mikä lisäisi matkailusta saatavia tuloja merkittävästi.”

Häkämiehen erityisavustajana istui Kai Mykkänen, joka oli vuosien ajan ollut venäläisten viisumivapauden kannattaja.

Mykkänen toimii edellisten lisäksi mainiona esimerkkinä siitä, kuinka harhainen mielikuva kokoomuksen Venäjä-käsityksestä on julkisuudessa.

Mykkänen esti turvallisuuden parantamisen, kun ei suostunut Sipilän hallituksen ministerinä tukemaan esitystä, jolla kaksoiskansalaisilta (lue: venäläisiltä) olisi evätty pääsy rajan korkeisiin virkoihin.

Yle 19.9.2018, lainaus artikkelista

”Kaksoiskansalaisia koskeva lakiesitys oli tarkoitus viedä eduskuntaan muutamien viikkojen kuluttua.

Nyt sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kuitenkin lipeämässä lakihankkeesta aivan viime metreillä.

Mykkänen sanoi Ylelle keskiviikkona, ettei hän aio lähteä esittämään hallitukselle ja eduskunnalle täyskieltoa kaksoiskansalaisille Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin.”

Ylen mukaan Mykkänen kantoi huolta ruotsinsuomalaisten kohtalosta, mikäli kaksoiskansalaisilta evätään pääsy Rajan sotilasvirkoihin.

Olisi tietysti olettanut, että poliitikko ymmärtää jo tässä vaiheessa (Georgian sota 2008, Krimin valtaus 2014) millaisia uhkakuvia Suomeen kohdistuu, mutta Mykkänen kantoi huolta ruotsinsuomalaisista!!

Ja kuten moni muistaa, Sipilän hallituksen sisäministerinä istunut Mykkänen halusi kymmenkertaistaa kiintiöpakolaisten määrän ja saada viisumivapauden venäläisille.

Yle 22.6.2018, otsikko

”Sisäministeri Kai Mykkänen haluaa kymmenkertaistaa kiintiöpakolaisten määrän: "Nykyjärjestelmä on kaukana täydellisestä"”

Vuoden 2015 syksyllä alkanut invaasio ja sen järkyttävät seuraukset eivät hetkauttaneet Suomen sisäisestä turvallisuudesta vastaavaa sisäministeri Mykkästä.

Pakolaispolitiikan mukanaan tuomat ovat olleet vahvasti edustettuina lapsiin ja nuoriin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa ja suomalaisia manan majoille saattaneissa, mutta Mykkänen halusi kymmenkertaistaa riskialttiiden ja taloudellisesti erittäin kalliiksi tulevien henkilöiden määrän! Voiko sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri olla enää vastuuttomampi ja kylmempi omaa kansaa kohtaan?

Kuinka uskottavia suomalaisten tulevaisuuden kannalta ovat poliitikot, joiden näkemys turvallisuuspolitiikasta on niin hataralla ja utopistisella pohjalla kuin se on ollut useilla kansanedustajilla ja ministereillä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana?

Ikään kuin he kuvittelisivat, että ihmiskunnassa on tapahtunut merkittävä muutos, jonka mukaisesti kaikkialla maailmassa noudatetaan samanlaista moraalioppia ja ollaan yhtä kilttejä ja sivistyneitä kuin Suomessa.

Ymmärrys ei ole kasvanut edes sen myötä, että naapuri on osoittanut (Krim, Georgia) alttiutensa painostaa ja vallata Neuvostoliiton aikaisia alueita takaisin valtapiiriinsä. Ei ole syytä unohtaa sitäkään, että Venäjällä oli sormensa pelissä (propagandaa ja rajuja verkkohyökkäyksiä), kun Tallinnassa mellakoitiin rajusti keväällä 2007 Pronssisoturi-patsaan siirron yhteydessä.

Tekstin alussa mainittu Atte Kaleva ei olisi voinut olla enempää väärässä, mitä tulee faktoihin. On nimittäin niin, että perussuomalainen puolue on seissyt kaikissa itänaapuria ja suomalaisten turvallisuutta koskevissa kysymyksissä aidan oikealla puolella, Kalevan oma puolue kokoomus pääsääntöisesti sillä väärällä puolella.

Virossa puolestaan on aina tiedostettu, millainen itänaapuri meillä on, mutta Suomi-poliitikot jatkoivat ylimielistä suhtautumistaan virolaisten lausuntoihin aivan näihin päiviin saakka. Vasta viime keväänä alkoi tuuli kunnolla kääntyä Suomessa muiden puolueiden paitsi persujen osalta. Persuilla ei ollut tarvetta muuttaa näkemyksiään, koska ne olivat alusta pitäen suomalaisten turvallisuutta edistävän ajattelun mukaisia. Tämä on fakta. Tosin vieläkään ei totuus ole valjennut kaikille, joka kertoo puolestaan siitä, kuinka syvällä suomettuneisuus on edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Taitaa olla niin, että kun poliitikko katsoo riittävän kauan Brysseliin ja näkee siellä oman uransa kultaisen oksan, unohtuu matkan varrella tosiasia, jonka mukaan jokaisen kansanedustajan ja ministerin tärkein tehtävä on huolehtia suomalaisten edusta ja turvallisuudesta.

Kun Bryssel sokaisee, unohtaa moni pyrkyriluonteen omaava poliitikko sen, mitä tarkoitusta varten Suomessa on oma parlamentti ja siellä istuvat kansanedustajat.

Bryssel-ilmiössä on kyse samantyyppisestä notkeaselkärankaisuudesta, joka sai monet suomalaispoliitikot kumartamaan Moskovan ja Tehtaankadun suuntaan Neuvostoliiton olemassaolon aikana.

Kansanedustaja ja ministeri ei tunnu Suomessa aina muistavan, että hän on kansan palveluksessa, ei niin, että kansa on poliitikkojen ja eduskunnan palveluksessa, kuten totalitarismissa (kommunismi, islam, kansallissosialismi, sosialismi) tapaa olla. Tosin osa suluissa olevien aatteiden kannattajista ei kykene näkemään kannattamansa ideologian totalitaarista luonnetta, mutta tämän harhakuvan suhteen on aina ollut näin ideologiaansa vahvasti identifioituneiden aivopestyjen parissa.

Ongelma totalitarismia rakastavista tulee, mikäli parlamentin enemmistö alistuu heidän tahtoonsa, kuten Suomessa (ja EU:ssa) on jo osittain käynyt punavihreän ideologian (vihreä siirtymä, ilmastofanatismi, sananvapauden vastaisuus, piittaamattomuus laista ja rehellisyydestä) saavutettua myönteistä maaperää myös keskusta-oikeistoon laskettavien puolueiden piirissä.

Ongelman pahin eskaloituminen on vielä estettävissä, mutta se vaatii kansalaisten selkeältä enemmistöltä todellisuuteen heräämistä.

Heikki Porkka la 05.11. 11:08

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44