Kiinalaisyhtiöiden 5G- ja liitännäisteknologia poistettava siirtymäajalla

Junnila: "Maat ovat olleet huolissaan muun muassa Kiinan lainsäädännöstä, jonka mukaan maan yritykset ja yksityishenkilöt ovat osallisena tiedustelutiedon hankinnassa"

Kotimaa su 25.10.2020 23:29

Yhä useampi Euroopan maa katsoo, että kiinalaisyritykset Huawei ja ZTE ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle. Aiemmin tällä viikolla Ruotsi liittyi niiden lukuisten maiden joukkoon, jotka kieltävät kiinalaisyhtiöiden teknologian käytön 5G-verkkojen yhteydessä. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila kerää nimiä toimenpidealoitteeseen, joka pyrkii samaan Suomessa.

- Maat ovat olleet huolissaan muun muassa Kiinan lainsäädännöstä, jonka mukaan maan yritykset ja yksityishenkilöt ovat osallisena tiedustelutiedon hankinnassa. On selvää, että samat periaatteet, jotka ovat johtaneet esimerkiksi Ruotsin tekemään ratkaisuun pätevät myös Suomessa, Junnila kertoo.

Myös Saksa ja Ranska ovat merkittävästi rajoittamassa kiinalaisten verkkotoimittajien asemaa kyberturvallisuussyistä. Iso-Britannia päätti heinäkuussa, että Huawein teknologia on poistettava maasta 2027 mennessä. Ruotsi haluaa tämän toteutuvan jo 2025 mennessä. Aloitteessa edellytetään hallituksen ryhtyvän toimenpiteisiin rajatakseen kiinalaisyhtiöt Huawei ja ZTE tarjouskilpailujen ulkopuolelle, rajoittaakseen laitteiden käyttöä ja velvoittaakseen sekä yritykset, että julkisen hallinnon poistamaan kaikki kiinalaisyhtiöiden 5G-ja liitännäisteknologia tarkoituksenmukaisella siirtymäajalla.

- Kansallisen turvallisuuden lisäksi Suomi hyötyisi asiasta kilpailullisesti, koska Nokia on saavuttanut suurempia markkinaosuuksia ja päässyt osalliseksi sellaisiin toimitussopimuksiin, joihin sillä ei muuten olisi ollut mahdollisuutta. Hallituksen tuleekin tehdä ratkaisu mahdollisimman pian, sillä Huawein ja ZTE:n ruotsalainen kilpailija Ericsson on jo saanut muuttuneesta tilanteesta kaupallista hyötyä. Suomen tulee yhtyä länsimaiseen rintamaan ja tehdä samankaltaisia ratkaisuja, joihin muualla länsimaisessa arvoyhteisössä on päädytty, Junnila toteaa.

 

Jukka Rahkonen su 25.10. 23:29

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

Klo 13:04.

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot