Blogi: Heikki Porkka, to 04.03.2021 13:30

Sukupuolittunutta ja harhaanjohtavaa viestintää Marinin hallituksen tapaan

 

 

Viime viikkoina kansalaisten huomio on kiinnittynyt Suomen hallituksen koronapolitiikkaan, joka on erityisesti tiedotuksen osalta ollut erittäin sekavaa ja poukkoilevaa.

Kun hallituksen koronaan liittyvää tiedotusta pohtii pidemmän kaavan mukaan, voi havaita, että hallituksen koronatiedotus on ollut varsin epämääräistä ja jopa valheellista viime keväästä alkaen.

Keväällä 2020 pääministeri Sanna Marin (sdp) sekä STM-ministerit Krista Kiuru (sdp) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) vähättelivät maskien tarpeellisuutta ja koronan vaikutuksia yhteiskuntaan.

Kansalaisten hämmästellessä kansainväliseltä kentältä tihkuvia tietoja, joiden mukaan maskeista on hyötyä, kiihdytti Marinin hallitus toisenlaisen tiedon levittämistä.

STM:n 29.5.2020 päivätyssä julkaisussa ”Selvitys väestön kasvosuojusten käytöstä COVID-19-epidemian leviämisen ehkäisyssä”, kohdassa "7 Selvityksen johtopäätökset” sivulla 57 todetaan, että ”tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon”. Siis vähäinen tai olematon!!

Myöhemmin ministerien suusta on kuultu täysin päinvastaista viestiä. Nyt maskit ovat kaiken a ja o, kun vielä keväällä 2020 niiden merkitystä vähäteltiin samalla, kun kehotettiin pesemään käsiä ja yskimään hihaan.

Eduskunnan istunnossa 8.10.2020 pääministeri Marin myönsi kevään viestinnän perustuneen maskien vähäisyyteen, ei siihen, että ne ovat hyödyttömiä.

Perinteisen länsimaisen moraalikäsityksen mukaan ministerien keväällä harjoittamaa viestintää kutsutaan valehteluksi ja kansalaisten tietoiseksi harhaanjohtamiseksi. Ja kuten kaikki ministerit ja kansanedustajat tietävät, Suomen perustuslain pykälän 60 mukaan ”ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia”.

Aidossa länsimaisessa oikeusvaltiossa ministeri eroaa jäätyään kiinni valehtelusta. Ja jos ei itse älyä erota, valtamedia painostaa niin kauan, että ministerille ei jää muuta mahdollisuutta kuin poistua näyttämöltä.

Näin ei kuitenkaan toimita oikeusvaltioperiaatteen suurvalta Suomessa, jossa valehtelusta tai harhaanjohtavan tiedon levittämisestä on muodostunut ministerin toimenkuvaan liittyvä tavaramerkki.

Marinin hallituksen ministerien harjoittama harhaanjohtava tiedottaminen ei ole millään tavoin ainutkertaista, sillä viime vuosina julkisesta valehtelusta ministerin tehtäviä hoitaessaan ovat jääneet kiinni muun muassa  Alexander Stubb (kok) ja Petteri Orpo (kok).

Stubb valehteli hallintarekisteriasiassa ja Orpo puhui totuuden vastaisesti väittäessään, ettei Suomi voi kansainvälisten sopimusten perusteella torjua Ruotsin kautta rajan yli saapunutta invaasiota. Todellisuudessa kansainväliset sopimukset olisivat nimenomaan mahdollistaneet kaikkien Ruotsista saapuvien käännyttämisen rajalla.

Orpo valehteli myös silloin, kun väitti EU:n sisäministerien enemmistön kannattaneen turvapaikanhakijoiden taakanjakoa, pakkokiintiöitä. Saksalaisen Die Welt –lehden mukaan vain 10 maata 28:sta kannatti kiintiöitä

Oikeusvaltio Suomessa valehtelu on kannattavaa puuhaa, sillä Petteri Orpo valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi, jonka seurauksena hän nousi ministeriasteikossa pykälän ylöspäin saaden nimityksen valtiovarainministeriksi. Stubb palkittiin myöhemmin korkeaan EU-virkaan.

Millä tavoin hallitus on reagoinut kansalaisten kasvavaan ihmetykseen, joka on aiheutunut sekopäisestä ja epämääräisestä koronatiedotuksesta?

Helmikuun 3.päivänä 2021 valtioneuvoston kanslian viestintäosasto julkaisi tiedotteen, jonka mukaan viestintäosasto on perustanut strategisen viestinnän tiimin.

Valtioneuvoston twitter-viesti, päivätty 3.2.2021, kertoo, että ”viisihenkinen tiimi vastaa henkisen kriisinkestävyyden #suomitoimii –viestintäkokonaisuudesta sekä tukee viranomaisia informaatiovaikuttamiseen varautumisessa ja vastaamisessa”.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikosken alaisuudessa toimivan strategisen viestinnän tiimin muodostavat viestintäpäällikkö Päivi Tampere, viestinnän erityisasiantuntija Johanna Kaprio-Papageorgiou, viestintäasiantuntija Jenny Thuneberg, viestintäasiantuntija Alma Snellman ja viestintäasiantuntija Tiina Varhee.

”Tasa-arvon ja oikeusvaltioperiaatteen mallimaa” Suomi osoittaa uuden tiimin myötä jälleen käytännössä sen, mitä sukupuolten välinen tasa-arvo tarkoittaa – kaikki tiimin jäsenet ovat nimensä perusteella naisia.

Valtioneuvoston strategisen viestinnän tiimi tuo väistämättä mieleen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tasa-arvoyksikön, jossa työskentelee 17 henkilöä ja joista vain yksi omaa miehen nimen.

Viestintäpäällikkö Päivi Tampereen lähihistoriasta löytyy jakso, jolloin hän työskenteli Viron valtioneuvoston kansliassa strategisen viestinnän neuvonantajana.

Viron valtion palveluksessa ollessaan Tampere oli mukana järjestämässä Tallinnaan pakolaisseminaaria, joka oli suunnattu Viron medialle ja virolaisille järjestöille. Tampereen ohella helmikuun 2. päivänä vuonna 2016 järjestetystä pakolaisseminaarista vastasivat Suomen silloinen Viron suurlähettiläs Kirsti Narinen (sdp) ja Tallinnan lähetystössä lehdistövirkamiehenä toiminut Hannele Valkeeniemi, joka työskenteli aiemmin Yleisradiossa toimittajana ja tuottajana.

Viron seminaariin tilattiin puhujiksi kolme suomalaista henkilöä. Sopiviksi virolaisten valistajiksi valikoitiin monikulttuurisuusfanaattisuudestaan tunnettu peruskoulunopettaja Päivi Lyhykäinen, Somaliasta Suomeen rantautunut satusetä Abdirahim Husu Hussein (ent. kesk, nyk. sdp) ja terroristien ymmärtäjäksi paljastunut helsinkiläinen ylikomisario Jari Taponen.

Kaikki kolme ”asiantuntijaa” ovat takuuvarmoja monikulttuurisuuden ja haitallisen maahanmuuton kannattajia, sen sijaan tilaisuuden järjestänyt kolmikko ei löytänyt puhujaksi ainoatakaan kriittisesti maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen suhtautuvaa henkilöä. Järjestäjien tarkoituksena on ilmiselvästi ollut enemmän propaganda- ja manipulaatiotilaisuuden kuin neutraalin tiedotuksen mitat täyttävän tapahtuman organisoiminen.

STM:n ylin virkamies on kansliapäällikkö Kirsi Varhila (sdp), jonka sekavaa koronaviestintään liittyvää toimintaa on saatu ihmetellä viime keväästä lähtien. Varhila on leikkinyt asiantuntijaa sekä maskeihin että laintulkintoihin liittyen, mutta saanut nokilleen oikeiden asiantuntijoiden tyrmättyä hänen lausuntojaan. Varhilalla ei ole lääketieteen, virusopin tai lainopin koulutusta, hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri.

Suomea on johdettu Marinin hallituksen ensimetreistä lähtien varsin feminiinisin voimin. En väitä, että tiedotuksen sekopäisyys johtuu sukupuolesta, mutta täysin selvää on, että suomalaisille on valehdeltu ja tarjottu harhaanjohtavaa ja / tai sekavaa viestintää viime keväästä alkaen.

Kokonaisuutta ajatellen on syytä ihmetellä miten Suomessa, joka väittää olevansa oikeusvaltioperiaatteen luvattu maa, istuu toistuvasti ministereinä henkilöitä, joille rehellisyys vaikuttaa olevan toisarvoinen asia vallanhimon rinnalla.

Sukupuolten tasa-arvosta puhuttaessa ei tarvitse kuin katsoa valtioneuvoston uutta strategiatiimiä ja STM:n tasa-arvoyksikköä oivaltaakseen, mitä feministien hallitsemassa Suomessa tarkoitetaan tasa-arvolla.

Merkillistä Suomen nykyisessä politiikassa on myös se, miten pääministeri on ehtinyt useaan otteeseen keskittyä imagonrakennuspuuhiin aikana, jolloin jokaisen vastuullisen ministerin olettaisi hyörivän täydellä teholla koronakriisin ehkäisyn ja maan taloudesta huolehtimisen kimpussa.

Onko nykypäivänä niin, että politiikasta on tullut median ja viestintäkonsulttien johdattelemana egoististen pyrkyreiden ja identiteettipoliitikkojen temmellyskenttä, jossa ulkoiset elementit ovat muodostuneet sisältöjä huomattavasti merkittävimmiksi asioiksi?

Heikki Porkka to 04.03. 13:30

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Mitä Yle ei kerro, se sinun on hyvä tietää - maahanmuutto muslimivaltioista huolestuttaa Viron Suojelupoliisia

to 01.06. 12:02

RKP - maahanmuutto jäsenhankinnan välineenä

ke 17.05. 18:45

Arpapeliä, aitoa demokratiaa vai puoluediktatuuria - saako enemmistö sitä, mitä vaaleissa tilaa?

to 06.04. 13:30

Petteri Orpo on puolueensa punavihreän arvosiiven vanki

to 30.03. 11:37

Kokoomus - turvallisuuden vai turvattomuuden edistäjä Suomessa?

to 09.03. 11:31

Ylen koulukone - hyvää palvelua koko kansalle

ti 21.02. 11:31

Mitä suomalaiset saavat, jos kokoomus ja SDP muodostavat seuraavan hallituksen?

su 19.02. 12:01

Jengirikollisuus puhuttaa - mielikuvapuolue kokoomus huijasi jälleen

pe 17.02. 11:01

Trump otsikoissa - Yle uutisoi ristiriitaisesti ja pimittää jälleen olennaista tietoa

to 26.01. 11:14

Muistatko, kun Yle ja koko suomalainen mediakenttä hehkuttivat Unelmaa?

ke 18.01. 12:29

blogit

Vieraskynä

Alistamisemme menetelmät

ma 08.08.2022 23:48

Juha Ahvio

Todisteet: Väitteet Trumpin Venäjä-kytköksistä olivat valheita

la 27.05.2023 12:08

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Länsimaiden harhautumisen synkkä logiikka

pe 26.05.2023 14:00

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Rakas kielemme

ke 31.05.2023 22:23

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Äärivasemmisto ja vihreät liittoutuivat oligarkkien kanssa ja paljastivat vanhan epädemokraattisen luonteensa

to 04.05.2023 19:11

Heikki Porkka

Mitä Yle ei kerro, se sinun on hyvä tietää - maahanmuutto muslimivaltioista huolestuttaa Viron Suojelupoliisia

to 01.06.2023 12:02

Tapio Puolimatka

WHO:n kansainvälinen pandemiasopimus

to 18.05.2023 19:39

Olli Pusa

Työperäinen maahanmuutto

pe 21.04.2023 09:23

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Suurista erehdyksistä

to 23.02.2023 21:02

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44