Blogi: Heikki Porkka, to 26.01.2023 11:14

Trump otsikoissa - Yle uutisoi ristiriitaisesti ja pimittää jälleen olennaista tietoa

 

Yle kertoi aamun (26.1.2023) tv-uutisissa Metan vapauttavan Donald Trumpin tilit Facebookissa ja Instagramissa.

Ylen uutistenlukija: "Trumpin käyttäjätilit Facebookissa ja Instagramissa suljettiin noin kaksi vuotta sitten sillä perusteella, että hän oli kannustanut kannattajiaan väkivaltaan ennen loppiaisen levottomuuksia Washingtonissa vuonna 2021."

Uutisen aikana Yle näytti tv-ruudussa kuvaa Trumpin 6.1.2021 julkaisemasta Facebook-viestistä, jossa Trump kirjoitti seuraavasti:

"I am asking everyone at the U.S. Capitol to remain peaceful. No violence! Remember, WE are the Party of Law & Order - respect the Law and our great men and women in Blue. Thank you!"

Suomeksi: ”Pyydän jokaista Capitolilla olevaa pysymään rauhallisena. Ei väkivaltaa! Muistakaa, ME olemme lain ja järjestyksen puolue – kunnioittakaa lakia ja hienoja miehiämme ja naisiamme sinisissä. Kiitos!”

(sinisissä = poliisivoimissa)

Siis: sanallisessa viestinnässä Yle kertoo Trumpin kannustaneen kannattajiaan väkivaltaan, mutta kuvallisessa viestinnässä Yle tarjoaa täysin päinvastaista viestiä.

Orwellilaista tiedonvälitystä! George Orwellin romaanista ”1984” tuttu käsite kaksoisajattelu tarkoittaa kahden keskenään ristiriitaisen ajatuksen pitämistä totena samanaikaisesti.

Orwellin kuvaamassa totalitaristisessa yhteiskunnassa toimii Totuusministeriö, joka väärentää historiaa ja määrittelee sen mikä on totta sekä pitää jatkuvan valvonnan ja painostavan uhan voimalla huolen, että ihmiset ajattelevat ja puhuvat vain Isoveljen sallimista asioista.

Vastaavasti Suomen eduskunnassa punavihreät puolueet (sdp, vas, vihr) ovat kokoomuksen ja RKP:n tuella pyrkineet uudenlaiseen lainsäädäntöön ja uhkauksilla ryyditettyyn käytäntöön, jossa kansalaisten ajattelun ja sanomisen vapautta pyritään rajoittamaan.

Eduskunnan enemmistön tahtona on, että kaikki puhuvat kivapuhetta, jossa vältetään sanoja ja aiheita, joista joku saattaa loukkaantua.

Aito sananvapaus, joka oli aiemmin kunniassa länsimaissa, tarkoittaa aivan muuta, myös loukkaavien ilmaisujen sallimista. Kivapuhe ei tarvitse erityistä suojaa, ruma ja ikävä puhe tarvitsevat. Väkivaltaan kiihottaminen sen sijaan ei kuulu sananvapauden piiriin.

Mikäli Suomi ja EU etenevät nykyisessä sananvapauden rajoituksiin tähtäävässä suunnassa, tarkoittaa se armotta länsimaisen vapauteen perustuvan yhteiskunta-ajattelun hylkäämistä ja lähentymistä kohti lähihistoriasta tuttua yhteiskuntamallia, josta Neuvosto-Venäjän (sittemmin Neuvostoliitto) ikeen alle joutuneet kansat joutuivat kärsimään noin 50 vuoden ajan.

Länsimaista sananvapautta vastustavan eduskunnan lisäksi Suomessa on useita medioita, jotka kertovat olevansa luotettavia. Normijärkisen ihmisen päässä pitäisi tässä kohdin herätä epäilys miksi median täytyy erikseen painottaa olevansa luotettava.

Ei avoimen, neutraalin ja rehellisen median ole koskaan syytä mainostaa luotettavuuttaan, vaan todistaa luotettavuutensa päivittäin olemalla uutisoinnissaan rehellinen ja neutraali riippumatta siitä, vastaako todellisuus toimittajan tai toimituksen mielikuvaa tai tahtoa.

Orwellilaisen yhteiskunnan vaaroista takaisin Yleen. Kahta päivää ennen Trump-uutisointia, tiistaina 24.1.2023, Yle kertoi nettisivuillaan seuraavaa

”Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n vastatiedusteluosastoa ennen johtanut Charles McGonigal on saanut syytteet muun muassa Venäjälle asetettujen pakotteiden rikkomisesta ja rahanpesusta. Häntä syytetään toimimisesta venäläisen oligarkin Oleg Deripaskan hyväksi.”

Mitä Yle jättää kertomatta?

Sen, että kyseinen entinen FBI:n vastatiedustelua johtanut agentti Charles McGonigal oli merkittävässä roolissa, kun useat demokraattiselle puolueelle myönteiset yhdysvaltalaismediat (mm. CNN) sekä Yleisradio, MTV, Helsingin Sanomat ja muun muassa Ulkopoliittinen instituutti (Mika Aaltola) levittivät ”tietoa”, jonka mukaan Donald Trumpilla on kyseenalaisia yhteyksiä Venäjään.

Tosiasiassa Trumpilla ei ollut kyseenalaisia yhteyksiä Venäjään toisin kuin Yhdysvaltain demokraattisen puolueen edustajilla, kuten Clintonin pariskunnalla (Hillary ja Bill), joiden säätiö (Clinton foundation) sai miljoonien lahjoituksia venäläisten haltuun ottamalta Uranium One –yritykseltä, jonka siirtymisessä venäläisten käsiin Hillary Clintonilla oli vahva rooli Obaman hallituksen ulkoministerinä.

Kaupan myötä venäläiset saivat hallintaansa viidenneksen Yhdysvaltojen kaikesta uraanin tuotantokapasiteetista. Aiheesta uutisoi aikoinaan muun muassa The New York Times (23.4.2015) otsikolla Clintonin säätiölle virtasi rahaa Venäjän uraanikaupan yhteydessä”

Yleisradio piti lähteiden kyseenalaisuudesta ja vakuuttavien todisteiden puuttumisesta piittaamatta jatkuvasti yllä valheellista narratiivia, jonka mukaan Trumpilla oli kyseenalaisia yhteyksiä Venäjään.

Jostain kumman syystä Yle ei ole jatkanut samalla linjalla nykyisen demokraattipresidentti Joe Bidenin suhteen, vaikka Biden on jäänyt kiinni valehtelusta liittyen poikansa kyseenalaisiin bisneksiin Ukrainassa ja Kiinassa. Laittamalla hakukoneeseen sanat ”hunter biden, ukraine, china”, avautuu internetistä valtava määrä englanninkielisiä artikkeleita, joissa puidaan Hunter Bidenin toimintaa. Artikkeleita ja videomateriaalia ovat julkaisseet niin sanotut ”luotettavat mediat” sekä useat sosiaalisen median julkaisut.

Yle ei myöskään ole korostanut Bidenin kohdalla tosiasiaa, jonka mukaan Biden on toistuvasti kieltäytynyt kognitiivisesta testistä, jossa paljastuisi se, onko hän täysissä sielun (henkisissä) voimissa johtamaan Yhdysvaltoja.

Independent-lehden 28.2.2022 julkaiseman uutisen mukaan enemmistö amerikkalaisista epäilee, ettei Bidenillä ole riittävää henkistä kykyä hoitaa presidentin tehtävää. ”Only 40 per cent believe Mr Biden is mentally sharp enough for the job…” Suomeksi: ”vain 40 prosenttia uskoo Bidenin olevan henkisesti riittävän virkeä hoitamaan tehtäväänsä..” .

Bidenin kieltäytymisestä kognitiivisesta testistä ovat uutisoineet vuosittain (2020, 2021, 2022) lukuisat mediat Yhdysvalloissa (mm. CNN, CBS, Newsweek, New York Post, Fox) ja muualla maailmassa.

Trumpin kohdalla Yle kertoi jopa sen, mitä hän söi ja millä tavoin piti kiinni juomalasista. Trump ei Bidenin tavoin kieltäytynyt kognitiivisista testeistä, vaan vaati itse testin tekemistä

Trump ei myöskään lietsonut sotaa, vaan ehkäisi niiden eskaloitumista ja sai aikaan historiallisen rauhansopimuksen Lähi-idässä.

Bidenin aikana Yhdysvallat on valunut hitaasti, mutta varmasti vanhalle tielle, joka on yleensä johtanut sotimiseen jossain päin maailmaa. Edellinen demokraattipresidentti Barack Obama sai Nobelin rauhanpalkinnon, vaikka oli lopulta yksi Yhdysvaltain historian sotaisimmista presidenteistä – saattaa olla, että jopa sotaintoisin, vaikka hänen retoriikkansa ja median uutisoinnit viittasivat harhaanjohtavasti täysin toiseen suuntaan.

Yleä ei voi millään mittarilla kutsua tasapuoliseksi ja neutraaliksi uutisoijaksi Yhdysvaltojen osalta. Toki samantyyppinen vastenmielinen Yle-linja nähtiin jo Ronald Reaganin aikana, jolloin vahvasti punaväriä tunnustanut (neuvosto-) Yle solvasi Reagania lähes päivittäin.

Yhdysvalloissa ja Suomenlahden eteläpuolella Reagan muistetaan hyvänä presidenttinä, jolla oli merkittävä rooli muun muassa Baltian maiden uudelleenitsenäistymisprosessissa.

Tämän päivän Yle muistuttaa vanhaa puna-Yleä, toki pienellä värivivahde-erolla, sillä nykyisin punaväri on saanut rinnalleen vihreän kuosin, jonka nimiin Ylen toimituksissa tunnutaan vannovan päivä päivältä hartaammin.

Yleisradio ei kertonut Trumpin aikakaudella tai ylipäätään koskaan seuraavia asioita amerikkalaisten suurten mediakonsernien (CNN, CBS, ABC) taustoista välittäessään niiden tarjoamaa viestintää uutisina, joiden pitäisi olla neutraaleja ja puolueettomia. Alla olevat tiedot ovat vuodelta 2017, jolloin Ylen Trump-uutisointi oli päässyt toden teolla vauhtiin.

1. Virginia Moseley, CNN:n varatoimitusjohtaja, on Thomas Nidesin vaimo, jonka [Thomas Nides] presidentti Barack Obama nimitti Hillary Clintonin apulaisulkoministeriksi (2011-13). CNN tunnetaan USA:ssa myös pilkkanimellä Clinton News Networks.

2. David Rhodes, CBS News’n toimitusjohtaja, on Ben Rhodesin veli, joka [Ben] oli apulaisneuvonantaja Barack Obaman kansallisen turvallisuuden strategisen viestinnän osastolla.

3. Ben Sherwood toimii Disney Media Networksin varapuheenjohtajana ja Disney-ABC Television Groupin toimitusjohtajana. Hän on ABC Newsin entinen toimitusjohtaja (2010 – 15) ja Elizabeth Sherwood-Randall’n veli.

Elizabeth Sherwood-Randall oli Obaman hallituksen apulaisenergiaministeri, joka on toiminut aiemmin Valkoisen talon koordinaattorina ja presidentin erityisavustajana.

Bill Clintonin hallituksessa (vuodesta 1994 vuoteen 1996) Sherwood-Randall toimi puolustusministeriön apulaispääsihteerinä osastolla, jonka erityisalueina ovat Ukraina, Venäjä ja Euraasia.

Lopuksi. En ota kantaa siihen, olisiko Trump hyvä presidentti Yhdysvalloille Bidenin jälkeen. Sen sijaan ihmettelen suomalaisen median erittäin valikoivaa uutisointitapaa Yhdysvaltojen osalta. Yle ei suinkaan ole ainoa vahvasti asenteellinen uutisointinsa suhteen, sillä esimerkiksi iltapäivälehtien ja Helsingin Sanomien Yhdysvallat-uutisointi on jopa astetta surkeampaa vääristäen todellisuutta enemmän kuin Ylen raportointi.

Heikki Porkka to 26.01. 11:14

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

EU-vaalit, maahanmuutto, monikulttuurisuus ja poliittinen vastuu

pe 07.06. 10:17

Islamofobia, Yle, SDP, punavihreät ja Iltalehti

ti 04.06. 17:17

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04.2024 17:57

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06.2024 22:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06.2024 11:03

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06.2024 10:23

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44