Maahantunkeutumiskriisi suuntautuu nyt Espanjaan

"Maahan tunkeutuvien ihmisvirtojen hallinta edellyttää vahvaa eurooppalaista politiikkaa ja riittäviä taloudellisia resursseja. Espanja ei voi olla yksin Etelä-Euroopan suojelija."

Ulkomaat ke 16.08.2017 23:07

Espanja on saavuttamassa Kreikan toiseksi suurimpana maahanmuuttajien porttina Eurooppaan. Espanja, joka sijaitsee vain kymmenen meripeninkulman päässä Afrikasta meritse, voi pian olla Euroopan maahanmuuttokriisin keskus, kirjoittaa Soeren Kern Gatestone Instituutin artikkelissaan.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) mukaan yli 8300 laitonta maahanmuuttajaa on saavuttanut Espanjan rannikot vuoden 2017 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana - kolme kertaa enemmän kuin koko vuoden 2016 aikana.

Tuhannet maahanmuuttajat ovat tulleet Espanjaan maitse.

Kaikkiaan noin 12 000 maahanmuuttajaa on saapunut Espanjaan tähän mennessä tänä vuonna, kun vastaava luku koko vuonna 2016 oli 13 246. Vertailun vuoksi 14 156 maahanmuuttajaa on saapunut toistaiseksi Kreikkaan vuonna 2017.

Italia on edelleen tärkein maahanmuuttajien portti Eurooppaan ja tänä vuonna Italiaan onkin saapunut 97 000 henkilöä, kun luku koko vuonna 2016 oli 181 436. Italia on ollut Euroopan "pääsisäänkäynti" EU: n ja Turkin välisen maahanmuuttosopimuksen päätyttyä maaliskuussa 2016, kun reitti Turkista Kreikkaan suljettiin. Yhteen aikaan Italia oli Aasian ja Lähi-idän maahanmuuttajien ensisijainen sisäänpääsypaikka Eurooppaan. Lähes 600 000 maahanmuuttajaa on saapunut Italiaan viimeisten neljän vuoden aikana.

Toukokuussa Italia allekirjoitti sopimuksen Libyan, Tšadin ja Nigerin kanssa padotakseen maahanmuuttajien virtauksen Välimeren poikki parantamalla rajatarkastuksia. Heinäkuussa Italia pääsi myös sopimukseen Ranskan ja Saksan kanssa tiukentaen Välimerellä hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaa ja lisäten varoja Libyan rannikkovartiostolle.

Siitä lähtien Libyan rannikkovartiosto on estänyt tuhansia maahanmuuttajia lähtemästä Libyan rannikolta Italiaan. Tehoiskuista huolimatta halukkaita maahanmuuttajia riittää etsimään vaihtoehtoisia reittejä Välimerelle. Tämä näyttää selittävän Espanjaan saapuvan maahanmuuttajamäärän nousun.

14. elokuuta Euroopan unionin rajavalvontavirasto Frontex raportoi, että Italiaan saapuneiden afrikkalaisten maahanmuuttajien määrä Libyasta oli pudonnut yli puolella heinäkuussa verrattuna edelliskuukauteen. Tänä aikana Espanjaan saapuneiden maahanmuuttajien määrä taas nousi jyrkästi.

Frontex ilmoitti, että 10 160 maahanmuuttajaa oli saapunut Italiaan meritse heinäkuussa - 57 prosenttia vähemmän kuin kesäkuussa ja on alhaisin saapumisaste sitten heinäkuun 2014 jälkeen.

Frontexin mukaan 2 300 siirtolaista pääsi Espanjaan heinäkuussa ja se on yli neljä kertaa niin paljon kuin vuosi sitten. Suurin osa Italiaan ja Espanjaan saapuvista maahanmuuttajista uskotaan olevan "taloudellisia maahanmuuttajia", jotka etsivät parempaa elämää Euroopassa eivätkä ole sota-alueilta pakenevia pakolaisia.

"Suuri enemmistö Libyasta Italiaan ylittävistä maahanmuuttajasta on peräisin Senegalista, Gambiasta, Guineasta ja muista länsiafrikkalaisista maista", sanoi IOM: n edustaja Joel Millman Financial Timesin haastattelussa.

Etelä-Espanjan satamakaupungin, Málagan kaupunginvaltuutettu Julio Andrade kutsui sitä "ilmapalloefektiksi".

Irish Timesin haastattelussa hän sanoi:

"Jos puristat yhtä aluetta, ilma menee muualle. Jos Välimeren reittien ympärillä esimerkiksi Kreikan ja Italian kautta on paljon poliisien painetta ja mafioiden pidätyksiä, niin mafiat etsivät muita reittejä."

Espanjan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että afrikkalaiset siirtolaiset yrittävät ylittää hullun lailla Ceutan piikkilankamaaraja-aitoja, jotka ovat jopa kuusi metriä (20 jalkaa) korkeita.

Ceuta on Espanjalle kuuluva kaupunki Pohjois-Afrikassa Gibraltarinsalmen etelärannalla. Se on yksi viidestä Espanjan erillisalueesta Pohjois-Afrikassa.

Espanjan sisäministeri Juan Ignacio Zoido totesi, että Ceutassa yritettiin hypätä aitojen yli vuoden 2017 ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana 2 266 kertaa, kun vastaava määrä koko vuonna 2016 oli 3 472 yritystä.

Elokuun 7. päivänä yli 300 enimmäkseen Saharan eteläpuolista afrikkalaisista väijyi espanjalaisia ja marokkolaisia turvallisuusjoukkoja ja syöksyi rajanylityspaikalle El Tarajalissa.

8. elokuuta yli tuhannet keihäillä ja kivillä aseistautuneet maahanmuuttajat yrittivät rikkoa saman ylikulkupaikan. Espanjan viranomaiset sulkivat rajan 9. elokuuta viikoksi.

10. elokuuta noin 700 maahanmuuttajaa rynnisti rajalle: 200 maahanmuuttajaa pidätettiin.

Samaan aikaan 9. elokuuta Espanjan rantaan saapui kumivene, jossa oli kymmeniä maahanmuuttajia.

Pelastuskeskuksen johtaja José Maraver läheltä Tarifania kertoi Telegraphille, että toinen vene oli noussut maihin toiselle ranta-alueelle ja että tällainen näkymä on nyt hyvin tavallinen "tapaus".

"Joka päivä siellä on veneitä, joka päivä on muuttoliikettä. Tilanteesta on muodostumassa hyvin monimutkainen ja sekava", hän sanoi.

Maahanmuuttajat käyttävät myös muita keinoja päästä Espanjaan.

6. elokuuta neljä marokkolaista saapui Malagan rannikolle vesiskoottereilla. Heinä- ja elokuussa poliisit pysäyttivät ainakin kaksi tusinaa vesiskoottereilla Espanjaan yrittävää siirtolaista.

10. elokuuta poliisin liiketunnistimet ja lämpökuvausanturit löysivät 53 maahanmuuttajaa, joista 14 oli lapsia, piiloutuneena kuorma-autojen sisälle reitillä Ceutasta Algecirasin mantereen lauttasatamaan.

Elokuun 9. päivänä Spain´s El País -sanomalehti kirjoitti, että oli "selvää, että muuttopaine on siirtynyt läntiselle Välimerelle eikä ole mitään viitteitä siitä, että tämä tilanne muuttuisi lähitulevaisuudessa."

Lisäksi:

"Maahan tunkeutuvien ihmisvirtojen hallinta edellyttää vahvaa eurooppalaista politiikkaa ja riittäviä taloudellisia resursseja. Espanja ei voi olla yksin Etelä-Euroopan suojelija."

Saksan kehitysministeri Gerd Müller varoitti taannoin, että Euroopan on valmistauduttava miljoonien maahanmuuttajien saapumiseen Afrikasta:

"Suurimmat muuttoliikkeet ovat edelleen edessä: Afrikan väestö kaksinkertaistuu seuraavien vuosikymmenten aikana. Maa kuten Egypti, kasvaa 100 miljoonaan ihmiseen, Nigeria 400 miljoonaan. Digitaalisella aikakaudellamme internetin ja matkapuhelinten avulla kaikki tietävät vaurautemme ja elämäntapamme."

Genevessä toimivan Yhdistyneiden Kansakuntien toimiston johtaja Michael Møller on toistanut nämä huolenaiheet:

"Se, mitä olemme nähneet, on yksi suurimmista ihmisvaelluksista historiassa ja se vain kiihtyy. Kaikilla nuorilla on matkapuhelimet ja he voivat nähdä, mitä tapahtuu muualla maailmassa ja se toimii magneettina."

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani totesi, että Afrikan siirtolaisten virran tukahduttamiseksi Euroopan unionin olisi panostettava miljardeja ja kehitettävä pitkän aikavälin strategia maanosan vakauttamiseksi:

"Jos emme onnistu ratkaisemaan keskeisiä ongelmia Afrikan maissa, 10, 20 tai jopa 30 miljoonaa maahanmuuttajaa saapuu Euroopan unioniin seuraavan kymmenen vuoden aikana."


 

Tytti Salenius ke 16.08. 23:07

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot