Päivi Räsäsestä kaksi uutta rikostutkintapyyntöä: "Pasilan poliisiaseman raamattupiiri saa jatkoa!"

Suomen Helluntaikirkon johtaja Mika Yrjölä: "Nyt jo neljä tutkintaa menossa ja tilanne alkaa täyttämään henkilökohtaisen vainon merkkejä"

Kotimaa pe 06.03.2020 23:41
Päivi Räsäseen kohdistettu ajojahti vaikuttaa Toiviaisen masinoimalta henkilökohtaiselta vainolta

"Pasilan poliisiaseman raamattupiiri saa jatkoa!"

Näin tragikoomisesti kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) lausahtaa kertoessaan saaneensa poliisilta tiedon, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on torstaina 5.3. määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi hänen kommenteistaan YlePuhe-ohjelmasarjan Ruben Stiller-jakson ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?” ja MTV3-kanavan ”Yökylässä Maria Veitola” -ohjelmiin liittyen.

"Kohdallani ovat siis käynnistymässä kolmas ja neljäs rikostutkinta. Olen jo kahdesti ollut Pasilan poliisitalolla kuultavana ja nyt edessä on siis vielä ainakin kaksi kuulustelua", ex-sisäministeri, KD:n seitsemännen kauden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ilmoittaa Facebookissa.

Juuri kun Päivi Räsäsen maanantaina viisi ja puoli tuntia kestänyt poliisikuulustelu - jossa käsiteltiin valtakunnansyyttäjän määräämää esitutkintaa Räsäsen kirjoittamasta pamfletista vuonna 2004 - oli saatu päätökseen, valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen käskytti kaksi uutta rikostutkintaa.

Iltalehti uutisoi ensin keskiviikkona Päivi Räsäsestä tehdystä tutkintapyynnöstä koskien hänen "homopuheitaan Ruben Stillerin radio-ohjelmassa" ja heti perään torstaina toisesta valtakunnansyyttäjän toimistoon toimitetusta tutkintapyynnöstä, joka keskittyy Räsäsen esiintymiseen ”Yökylässä Maria Veitola” -ohjelmassa.

”Yökylässä Maria Veitola” -ohjelma esitettiin MTV3-kanavalla 1.2.2018 ja TV-kanava AVA:lla 27.6.2018.

"Ohjelman lomassa kävimme keskustelua Raamatusta, Jeesuksen merkityksestä, synnistä ja armosta. Tutkintapyynnössä on tartuttu varsin samantyyppisiin kommentteihin homoseksistä, joita esiintyy myös v. 2004 pamfletissani", Räsänen taustoittaa mukanaoloaan ”Yökylässä Maria Veitola” -ohjelmassa ja sitä koskevaa tutkintapyyntöä, joka oli toimitettu valtakunnansyyttäjän toimistoon, joka puolestaan siirsi asian poliisille ensiarvioon.

"Poliisin päätöksen mukaan ohjelma sisälsi sallittua sananvapauden käyttöä eikä minua, tv-kanavia tai Maria Veitolaa ole syytä epäillä kiihottamisrikoksesta", Räsänen huomauttaa.

Toinen tutkintapyyntö koskee YlePuhe -ohjelmasarjan Ruben Stillerin juontamaa jaksoa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”, joka lähetettiin 20.12.2019 ja radiokeskustelu on edelleen kuultavissa Yle Areenassa.

Ruben Stillerin ohjelmassa puhuttiin Jeesuksesta, joulusta ja homoista, ja Päivi Räsäsen kanssa keskustelemassa oli radikaalipappi Kai Sadinmaa.

Räsänen suosittelee kuuntelemaan ja jakamaan linkkiä, sillä se on "myös poliisin täysin lailliseksi toteama".

Tällä hän tarkoittaa ja painottaa sitä, että poliisin päätöksen mukaan tämäkin ohjelma sisälsi sallittua sananvapauden käyttöä eikä häntä, Yleisradiota tai Ruben Stilleriä ole syytä epäillä kiihottamisrikoksesta.

Tutkinnanjohtaja toteaa kahdeksansivuisessa päätöksessään, että keskustelussa pohjustettiin runsaasti esiymmärrystä sellaisista asioista kuin luominen, luomisjärjestys, synti, Raamattu, syntiinlankeemus ja ihmisen suhde Jumalaan:

”Räsäsen mukaan kaikki ovat syntiä tehneet ja kaikki tarvitsevat pelastusta, niin homoseksuaalit kuin heteroseksuaalit; pääpiirteissään sanoista syistä, sillä syntejä ei Räsäsen ajattelussa viimeisellä tuomiolla eritellä.”

Räsänen kertoo, että kyseisen tutkintapyynnön on juonitellut sama henkilö, joka teki aiemmin tutkintapyynnön vuonna 2004 kirjoitetusta pamfletista.

Tutkintapyynnössä väitetään, että Räsänen solvaisi homoseksuaaleja ja pitäisi heitä ”alempiarvoisina”, kun hän toteaa, että Jumala ei alun perin luonut ihmistä homoseksuaaliksi.

"En hyväksy minkään ihmisryhmän solvaamista enkä ole sellaiseen tässäkään syyllistynyt", Räsänen alleviivaa.

Poliisi oli tehnyt Veitolan ja Stillerin ohjelmien osalta päätöksen olla käynnistämättä esitutkintaa, kuten myös Luther-säätiön vuonna 2004 julkaiseman 24-sivuisen seksuaalisuutta, avioliittoa ja Raamatun tulkintaa käsittelevän "Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi: Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen" -pamfletin kohdalla, mutta valtakunnansyyttäjän näkemys oli toinen.

Kuten pamfletin kohdalla, tälläkin kertaa "vihapuhetta" jahtaava valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen jyräsi siis toistamiseen poliisin päätökset!

On syytä huomata, että poliisi katsoi aiemmassakin päätöksessään viime syyskuussa, ettei rikostutkintaa pamfletista aloiteta ja että kyse on sallitusta sananvapauden käytöstä, laillisesta konservatiivisesta arvopuheesta.

"Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava", poliisi päätteli tuolloin.

Vaikka poliisi silloin päätti, ettei esitutkintaa aloiteta, koska asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta, valtakunnansyyttäjää pyydettiin kuitenkin arvioimaan asiaa uudelleen, ja se oli "punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi", syyttäjälaitoksen tiedotteessa kerrottiin 4. marraskuuta 2019.

Niinpä valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan, minkä vuoksi Räsänen oli juurikin tällä viikolla poliisin kuultavana.

On hämmästyttävää ja häpeällistä, että Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka tärkein tehtävä on toimia arvojohtajana ja joka on esittänyt kunnioittavansa perinteisiä arvoja, ei ole pukahtanut yhtään mitään mitä tulee Päivi Räsäseen kohdistettuihin rikostutkintoihin - puhumattakaan kahdesta uudesta rikostutkintapyynnöstä, vaan murehtii mieluummin saamelaisten kohtaamaa "vihapuhetta".

Päivi Räsänen on huolestunut sanan- ja uskonnonvapaudesta:

"Näillä tutkintapyynnöillä sekä niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla pyritään aggressiivisesti rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta, luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä."

Räsäsen mukaan on vaarana, että media ja kirjoitusten julkaisijat alkavat rajaamaan joitakin keskustelunaiheita ja joitakin keskustelijoita pois.

"Pelon ja vaientamisen kierteeseen ei tule suostua”, hän korosti torstaina Facebookissa viitaten hänen kirjoituksistaan ja puheistaan tehtyihin toistuviin tutkintapyyntöihin, joita on viime kesästä lähtien tehtailtu poliisille.

Pamfletin lisäksi tutkinnan kohteeksi on päätynyt Räsäsen viime kesäkuinen kannanotto, jonka hän esitti, kun julkisuuteen tuli tieto Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ensimmäistä kertaa osallistuvan virallisena yhteistyökumppanina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -tapahtumaan.

Räsänen oli ottanut - perustellusti ja aivan loogisesti - kantaa kirkon profiloitumiseen sen omaa oppiperustaansa eli Raamattua vastaan kysymällä twiitissään:

"Miten kirkon oppiperusta eli Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?"

Viime kesäkuussa julkaiseman twiitin esitutkinta on valmis ja siirtynyt syyteharkintaan.

Oikea Media selvensi 25. kesäkuuta 2019 "Kirkkoa johtava eliitti ei enää välitä seurakunnastaan eikä Raamatun opista" -artikkelissaan Räsäsen "kärkeväksi julistettua" twiittausta ja valaisi seksuaalisten vääristymien normalisointia ajavan Setan sateenkaari-ideologian ja punaviheraktivistipappilegioonan pyhää symbioosia, jolle myös arkkipiispa Tapio Luoma on antanut siunauksensa.

Vaikka Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo on esittänytkin olevansa järkyttynyt Päivi Räsäsen rikos­epäilyistä "uskonnonvapauden näkökulmasta" ja sanoo puolustavansa täysin Räsäsen sananvapautta, hän pitää Räsäsen kirjoituksia väärinä, vahingollisina ja kristillisen lähimmäisenrakkauden vastaisina.

"Olet homopuheissasi väärässä ja kovasydäminen", piispa ripittää Räsästä Twitterissä.

Räsänen katsoo, etteivät hänen puheensa kumpua sydämen kovuudesta, vaan lähimmäisenrakkaudesta.

"On lähimmäisenrakkautta varoittaa ihmisiä menemästä heikoille jäille, joutumasta kadotukseen", Räsänen muistuttaa ja pohtii, miten piispa arvioisi Apostoli Paavalin opetuksia (Room 1:24-27), joka opettaa homoseksuaalisten tekojen olevan synnillisiä ja häpeällisiä:

"Onko Paavalikin kovasydäminen ja väärässä näissä opetuksissaan?" Räsänen peräänkuuluttaa piispalta.

Monien ihmetellessä sitä, miksi Päivi Räsänen ei saa tukea evankelis-luterilaisen kirkon johdolta, Suomen Helluntaikirkon johtaja Mika Yrjölä on pannut hihat heilumaan ja tehnyt kantelun oikeuskanslerille valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen toiminnasta.

Yrjölä pyytää kantelutekstissään tutkimaan, onko valtakunnansyyttäjä ”syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttämiseen tai törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen käskyvallassaan tai välittömässä valvonnassaan olevaa toimijaa (Poliisia) kohtaan", sekä "syyllistynyt toiminnallaan uskonnonvapauden ja sananvapauden rajoittamiseen tai sen yritykseen".

Yrjölän mukaan kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä asia:

"Tämän hetkinen käsittely loukkaa oikeustajuani - ja kaupunkilaisjärkeäni: Poliisin resursseja tuhlataan yhä uudelleen asioiden käsittelyyn, joissa se on jo tehnyt päätöksen.

Nyt on jo neljä tutkintaa menossa ja tilanne alkaa täyttämään henkilökohtaisen vainon merkkejä."

Räsänen on kertonut saaneensa paljon tukea ja viestejä esimerkiksi Yhdysvalloista, missä rukoillaan Räsäsen poliisitutkinnan ja Suomen puolesta.

Osa Räsäsen saamista viesteistä on ollut ihmetystä, että miten on mahdollista, että maassa, jossa on vahvat kristilliset juuuret, Raamatun opetuksia epäillään lainvastaisiksi.

Räsänen sanookin, että häntä koskevassa poliisitutkinnassa ollaan ennakkotapauksen äärellä.

"Useat lakimiehet ympäri Eurooppaa ovat olleet minuun yhteydessä. He ovat ihmetelleet tätä ja verranneet lähinnä Pakistanin vastaaviin tapauksiin. Tutkintaani seurataan monessa maassa."

Svenska Yle kertoi muutama päivä sitten, että Räsänen saa oikeudellista ja asiantuntija-apua Yhdysvaltain kristityn oikeiston vahvimmalta verkostolta, kansainväliseltä uskonnonvapautta puolustavan Alliance Defending Freedomin (ADF) juristeilta.

Se on menestyksekkäästi toiminut useissa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tapauksissa, joista ehkä kuuluisin on coloradolaisen kristityn leipurin, Jack Phillipsin hyväksi vahvistettu päätös, jossa todettiin, ettei leipomon tarvitse vastoin uskonnollista vakaumustaan leipoa hääkakkuja samaa sukupuolta oleville pareille.

Räsänen huomauttaakin Svenska Ylelle, että heillä on erityisen tärkeää osaamista ja tietotaitoa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioista vastaavissa tapauksissa.

Syytökset siitä, että ADF olisi äärioikeistolainen viharyhmä, Räsänen tyrmää täysin.

"ADF international on kristilliseltä arvopohjalta toimiva maailmanlaajuinen ihmisoikeusjärjestö, joka puolustaa sanan- ja uskonnonvapautta.

Pääpaikka on Wienissä. Minuun yhteyttä ottaneet ja Suomessakin vierailleet lakimiehet ovat kaikki eurooppalaisia, britti, irlantilainen ja ranskalainen."

Hän sanoo tutustuneensa hyvin tähän järjestöön ja heidän arvopohjaansa.

"HBTQ-yhteisö yrittää tahallaan leimata kristilliseen vakaumukseen perustuvat käsitykset vihapuheeksi."

ADF pitää rikostutkintoja "osana eurooppalaista ilmiötä".

"Mielipiteiden kriminalisointi niin sanottujen vihapuhelakien avulla vaimentaa tärkeät julkiset keskustelut ja on merkittävä uhka demokratioillemme.

Tällaiset tapaukset luovat pelon ja sensuurin kulttuurin, ja niistä on tullut aivan liian yleisiä kaikkialla Euroopassa", sanoo Paul Coleman, joka johtaa ADF:n Wienin toimistoa.


 


 

Tytti Salenius pe 06.03. 23:41

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Väkivallasta uskalletaan vihdoinkin keskustella?

ke 19.06. 21:28

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot