Eurooppa on nyt maailmanlaajuisen koronaviruspandemian keskipiste

"Ennennäkemättömät ihmisten liikkuvuudelle asetetut rajoitukset, joita ei voinut kuvitellakaan vielä kaksi viikkoa sitten, pysäyttävät käytännössä elämän Euroopassa"

Ulkomaat ma 16.03.2020 23:45
Kuva: Fox News Youtube

Eurooppa on nyt maailmanlaajuisen koronaviruspandemian keskipiste.

Koronavirus (COVID-19) on saavuttanut yli 45 Euroopan maata, joissa Euroopan terveysministeriöiden tietojen mukaan maaliskuun 14. päivänä yli 42 000 ihmisellä testin tulos on ollut taudin osalta positiivinen.

Kuukausien omahyväisyyden jälkeen Euroopan johtajat alkavat myöntää puhkeavan kriisin laajuuden, huomauttaa Gatestone -instituutin vanhempi tutkija Soeren Kern 13. maaliskuuta.

Tuoreessa 15. maaliskuuta päivätyssä artikkelissaan "Koronavirus: Eurooppa karanteenissa" Soeren Kern muistuttaa, että kun kehittymässä olleen kriisin laajuus on tullut näkyviin, eurooppalaiset johtajat ovat alkaneet toteuttaa yhä kovempia toimenpiteitä:

"Tarkoituksena on hidastaa taudin leviämistä. Ennennäkemättömät ihmisten liikkuvuudelle asetetut rajoitukset, joita ei voinut kuvitellakaan vielä kaksi viikkoa sitten, pysäyttävät käytännössä elämän Euroopassa."

Tauti leviää erittäin nopeasti: Euroopassa todettiin arviolta 40 000 koronavirustapausta (95 % kaikista tapauksista) vain maaliskuun ensimmäisen 14 päivän aikana.

Italia on Euroopan pahiten kärsinyt maa - sen jälkeen Espanja, Saksa, Ranska, Sveitsi ja Norja.

Koko Euroopassa yli 1 600 ihmistä - 4,0 % tartunnan saaneista - on kuollut koronavirukseen.

Italiassa, jossa koronavirus on päässyt toden teolla valloilleen, kuolleisuus on terveysministeriön mukaan tällä hetkellä 5,8 %.

Italiassa yli 21 000 henkilöllä on diagnosoitu COVID-19 14. maaliskuuta.

Pääministeri Giuseppe Conte määräsi maanlaajuisen karanteenin. Euroopan kolmanneksi väkirikkaimman, 60 miljoonan asukkaan maan karanteeni kieltää ei-välttämättömän matkustamisen Italiaan, Italiasta pois ja maan sisällä; kieltää kaikki yleisötapahtumat; vaatii ihmisiä pitämään toisiinsa etäisyyttä ​​vähintään yhden metrin ja sulkee kaikki baarit, ravintolat ja kaupat, paitsi ruokakaupat ja apteekit.

Toistaiseksi "eristämistoimenpiteet" eivät ole hidastaneet taudin leviämistä, sillä noin puolet kaikista vahvistetuista tapauksista Italiassa on diagnosoitu 10. maaliskuuta voimaan tulleiden rajoitusten jälkeen. Tämä merkitsee sitä, että maanlaajuinen karanteeni saattaa jatkua vielä useampia viikkoja.

Tohtori Daniele Macchini, joka työskentelee Humanitas Gavazzeni -sairaalassa Bergamossa, Italian koronaviruskriisin alkulähteellä, varoittaa huolettomuuden vaaroista:

"Mietittyäni pitkään, mitä kirjoittaa siitä, mitä meille tapahtuu, minusta tuntui, että vaikeneminen ei ollut lainkaan vastuullista. Yritän siksi ilmaista kauempana oleville ihmisille todellisuudestamme sen, mitä Bergamossa koemme näinä koronaviruspandemiapäivinä."

Hän kertoo itse katselleensa hieman tyrmistyneenä koko sairaalan uudelleenjärjestelyä edellisellä viikolla, kun osastot hitaasti tyhjennettiin vapauttamaan niin monta sänkyä kuin mahdollista.

Kaikki tämä nopea muutos oli tuonut sairaalan käytäville epätodellisen hiljaisuuden ja tyhjyyden ilmapiirin, jota he eivät ymmärtäneet.

Hän sanoo, että he odottivat kuin alkavaa sotaa, jonka ei uskottu koskaan tulevan sellaisella raivolla.

"No, tilanne on nyt suorastaan dramaattinen. Muita sanoja ei tule mieleen. Sota on kirjaimellisesti syttynyt, ja taistelut ovat yhtäjaksoisia yötä päivää.

Onnettomat ihmiset yksi toisensa jälkeen hakeutuvat päivystykseen. He kärsivät paljon pahemmasta kuin influenssan komplikaatioista. Meidän on lakattava väittämästä, että se on paha flunssa", tohtori Daniele Macchini alleviivaa.

Daniele Macchinin mukaan tyhjennetyt osastot täyttyvät yksi toisensa jälkeen hämmästyttävällä vauhdilla.

"On käynnissä epidemiologinen katastrofi. Ei ole enää kirurgeja, urologeja, ortopedeja. Olemme vain lääkäreitä, joista yhtäkkiä on tullut osa yhtä tiimiä kohtaamaan tämä meidän yli pyyhkäissyt tsunami."

Espanjassa, eniten kärsineessä Euroopan maassa Italian jälkeen, hallitus julisti valtakunnallisen hätätilan, jonka mukaan karanteeniin asetetaan 46 miljoonaa ihmistä. Kaikki ei niin välttämättömät matkat kielletään 16. maaliskuuta klo 8.00 alkaen. Ihmisten on pysyteltävä kodeissaan, paitsi hätätapauksissa tai ostaessaan ruokaa ja lääkkeitä. Kaikki maan koulut ja yliopistot ovat suljettuja. Kaikkien työnantajien, sekä julkisten että yksityisten, on sallittava mahdollisimman monen työntekijän työskennellä kotoa käsin.

Rajoitukset, jotka ovat voimassa aluksi 15 vuorokautta ja joita voidaan pidentää, ovat johtaneet hamstraukseen, pitkiin jonoihin päivittäistavarakaupoissa ympäri maata ja niukkuuteen välttämättömistä tarvikkeista.

Espanjassa, jossa vahvistettujen koronavirustapausten lukumäärä on kasvanut räjähdysmäisesti viime viikkoina, sairaalat ovat ylikuormitettuja ja pahimmin kärsivillä alueilla terveydenhuoltojärjestelmät ovat vaarassa romahtaa. Andalusiassa ja Baskimaassa satoja lääkäreitä ja sairaanhoitajia on pidetty karanteenissa estääkseen sairaaloita tulemasta tartuntakeskuksiksi.

Madridissa aluehallituksen päällikkö Isabel Díaz Ayuso kertoi, että lääketieteen ammattilaiset ennakoivat koronavirustapausten merkittävää kasvua tänä viikonloppuna ja viruksen leviäminen saavuttaisi huippunsa seuraavien kolmen viikon aikana.

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron ilmoitti 12. maaliskuuta pitämässään televisiopuheessaan kaikkien lastentarhojen, päiväkotien, koulujen, yliopistojen sulkemisesta, kunnes toisin ilmoitetaan.

"Tämä epidemia on vakavin kansanterveyskriisi, jonka Ranska on kokenut vuosisadan aikana. Huolimatta kaikista pyrkimyksistämme nujertaa se, tämä virus jatkaa leviämistään ja nopeutuu jatkuvasti."

"Olemme vasta tämän kriisin alussa", Macron sanoi.

Pääministeri Édouard Philippe vähensi 13. maaliskuuta yhteenkokoontuvien ihmisten lukumäärän sadaksi henkilöksi aiemmasta virallisesta 1 000 ihmisen rajasta.

"Ajatuksena on hidastaa taudin etenemistä. Haluamme estää tämän viruksen leviämisen."

Norjassa, jossa virus on levinnyt niin ikään nopeasti viime päivinä ja vahvistettujen COVID-19 -tapausten lukumäärä ylittää nyt 1 000, hallitus määräsi 12. maaliskuuta kansallisen karanteenin. Toimenpiteitä on kuvattu radikaaleimmiksi, mitä rauhan aikana Norjassa on ollut.

Norjan pääministeri Erna Solberg painotti, että on ryhdyttävä toimenpiteisiin yhteiskunnan toiminnan jatkumisen varmistamiseksi erityisesti terveydenhuollossa ja muissa yhteiskunnan kannalta kriittisissä toiminnoissa.

Kaikki lastentarhat, koulut, toisen asteen oppilaitokset, korkeakoulut ja yliopistot ovat suljettuja. Urheilu- ja kulttuuritapahtumat ovat kiellettyjä. Rajoituksia on asetettu baareille, ravintoloille, pubeille, kuntosaleille, uimahalleille ja yrityksille, jotka tarjoavat kampaajapalveluita, ihonhoitoa, hierontaa ja vartalonhoitoa. Jokainen, joka on matkustanut Pohjoismaiden ulkopuolelle 27. helmikuuta jälkeen, pidetään karanteenissa 14 päivän ajan palattuaan kotiin.

"Olemme pitkään toivoneet, että tämä olisi tarpeetonta, mutta olemme nähneet tilanteen kärjistymisen Euroopassa ja Norjassa viimeisten 24 tunnin aikana", totesi Norjan terveysviraston päällikkö Bjørn Guldvog.

Sveitsissä hallitus ilmoitti laajoista toimenpiteistä viruksen leviämisen estämiseksi. Koulut ympäri maata on suljettu ja yli 100 ihmisen julkiset kokoontumiset on kielletty. Italian vastainen raja on edelleen avoin, mutta lisärajoituksia sovelletaan.

Itävalta ja Slovenia ilmoittivat asettavansa rajoituksia Italian rajalle, ja muiden alueen maiden kanssa ilmeisesti harkitaan vastaavia toimenpiteitä.

Euroopan väkirikkaimmassa maassa Saksassa hallitus on kierrellyt ja puhunut kaksiselitteisesti, ilmeisesti pelätessään talouden vahingoittumista, arvioi Gatestone -instituutin vanhempi tutkija Soeren Kern.

Sanottuaan aluksi koronaviruksen aiheuttavan "erittäin pienen" terveysriskin saksalaisille, terveysministeri Jens Spahn on myöhemmin myöntänyt, että maassa on "koronavirusepidemia".

Liittokansleri Angela Merkel varoitti koronavirusta koskevissa ensimmäisissä julkisissa kommenteissaan, että yli kaksi kolmasosaa väestöstä - 58 miljoonaa ihmistä - voi saada tartunnan.

Saksan ensimmäisen tapauksen vahvistuttua 27. tammikuuta, vasta 11. maaliskuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa Merkel myönsi:

"Virus on saapunut Eurooppaan, se on täällä, ja meidän kaikkien on ymmärrettävä se. Niin kauan kuin väestöllä ei ole immuniteettia, rokotteita eikä terapiaa, niin suuri osuus väestöstä - asiantuntijoiden mukaan 60-70 % - saa tartunnan."

Merkel on kertonut hallituksensa ensisijaiseksi tavoitteeksi hidastaa tartuntaa estääkseen Saksan terveydenhuoltojärjestelmän romahtamisen. Soeren Kern huomauttaa, että siitä huolimatta Saksa ei ole pannut täytäntöön sosiaalisen välimatkan kasvattamiseen tähtääviä toimenpiteitä, kuten muissa Euroopan maissa, Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Suurin osa kriisin vastatoimista on toteutettu osavaltion tasolla. Nordrhein-Westfalenissa, yhdellä Saksan eniten kärsineistä alueista, koulut suljettiin. Baijerin, Berliinin, Bremenin, Hessenin, Nordrhein-Westfalenin ja Schleswig-Holsteinin osavaltiot ovat kieltäneet yli 1 000 ihmisen kokoontumiset.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on puolestaan perustellut tarvittavan kiireesti sosiaalisen kanssakäymisen vähentämistä:

"Jokainen henkilö voi osaltaan säästää ihmishenkiä. Jokainen, joka nyt vähentää sosiaalista elämäänsä muutaman viikon ajan, sosiaalisia kontakteja, välttämällä ennen kaikkea yrittäen olla tartuttamasta vanhuksia."

Kurz toivoo, että nyt kaikki vähättely koronaviruksesta loppuu, "se ei ole kuin flunssa".

"Kuolleisuus on 10–30 kertaa korkeampi kuin flunssassa. Sairaaloissa on vain rajallinen kapasiteetti hoitaa sairaita. Jokaisella on vastuu vanhemmasta sukupolvesta. Minulle nuorena virus ei välttämättä ole ongelma. Ikääntyneitä tämä virus koskettaa eri tavalla."

Kyse ei ensisijassa ole Kurzin mielestä kuitenkaan hoidettavien tapausten määrästä, vaan "hälyttävän nopeasta" käyrän noususta.

"Kuten Italiassa tai muissa maissa se on dramaattisen korkea ja nopea. Meidän on nyt toteutettava kaikki toimenpiteet, joilla voidaan jollakin tavoin alentaa ja hidastaa tätä infektioiden kasvua."

Kurzin mukaan meidän on oltava varautuneita siihen, että tämä on Euroopalle kova isku:

"Eurooppa kärsii todennäköisesti vielä kovemmin kuin Kiina ja me tulemme käsittelemään tätä haastetta kuukausien ajan."

Britanniassa hallituksen vuotanut raportti arvioi, että pahimmassa tapauksessa jopa 80 % väestöstä - 53 miljoonaa ihmistä - voisi saada koronavirustartunnan, ja että puoli miljoonaa brittiä voisi kuolla siihen.

Brittiläislääkäreiden ammattiyhdistyksen, The Doctors' Association UK:n suorittamassa tutkimuksessa havaittiin vain 1 % maan lääkäreistä uskovan, että julkisella terveydenhoitojärjestelmällä on valmiudet hoitaa koronaviruksen laajamittaista epidemiaa.

Irlannissa, joka on yksi pienimmistä Euroopan maista 4,8 miljoonan asukkaallaan, terveydenhuollon viranomaiset olivat sitä mieltä, että 40 % väestöstä - 1,9 miljoonaa ihmistä - saa varmasti koronavirustartunnan. Suurin osa heistä sairastuisi kolmen viikon tiiviin sykäyksen aikana, mikä rasittaisi voimakkaasti terveydenhuoltojärjestelmää.

Nämä luvut vahvisti itse asiassa terveysviranomaisten johtaja Irlannissa, Health Service Executiven (HSE) pääjohtaja Paul Reid, joka hallinnoi kaikkien julkisten terveyspalvelujen tarjontaa Irlannissa.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC) varoitti riskinarvioinnissaan, että COVID-19 -tapausten todellinen määrä Euroopassa voi olla huomattavasti suurempi havaitsematta jääneistä johtuen, etenkin lievissä tai oireettomissa tapauksissa, jotka eivät johda käyntiin sairaalassa.

Iso-Britannian Channel 4 -uutisten haastattelussa Norjassa sijaitsevan, kansainvälisen tartuntatautien vastaisten rokotteiden kehittämiseen tarkoitetun Epidemiavalmiutta koskevien innovaatioiden liiton (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI) pääjohtaja tohtori Richard Hatchett selitti COVID-19:n pitkäaikaisia ​​vaaroja, ei vain Euroopalle, vaan globaalisti:

"Uhka on erittäin merkittävä ... On monia epidemiologeja, jotka puhuvat viruksen mahdollisuuksista tartunta-asteen suhteen maailmanlaajuisesti, mikä voi olla 50-70 % maailman väestöstä."

Richard Hatchettin mukaan on tärkeää tunnustaa, että viruksella on valtavat mahdollisuudet aiheuttaa hajaannusta, sairauksia runsaasti ja jopa korkeita kuolleisuuslukuja.

"Tämä on virus, joka leviää nyt väestössä, jolla ei ole mitään immuniteettia sille.

Kaikkein huolestuttavinta tämän viruksen suhteen on sen tarttuvuuden ja kyvyn yhdistelmä aiheuttaa vakava sairaus tai kuolema. Emme ole vuodesta 1918 lähtien - espanjantaudista lähtien - nähneet virusta, joka yhdistäisi nämä kaksi ominaisuutta samalla tavalla", tohtori korostaa ja vertaa sitä erittäin tappaviin viruksiin, kuten Ebolaan, jonka kuolleisuus on joissakin tapauksissa yli 80 %.

"Niillä (muilla viruksilla) ei ole kuitenkaan tämän viruksen tartuttavuutta, potentiaalia lisääntyä räjähdysmäisesti ja levitä maailmanlaajuisesti.

Se on lisääntynyt joissakin maissa kahden viime viikon aikana tuhatkertaisesti, ja monissa maissa tapaukset ovat lisääntyneet kymmen- tai satakertaisesti."

Mikään ei pysäytä tätä laajenemista jatkumasta, elleivät yhteiskunnat toimi aggressiivisesti, saa kansalaisia osallistumaan, pane täytäntöön useita julkisen terveydenhuollon toimenpiteitä ja ota käyttöön sosiaalisen kanssakäymisen vähentämistä, Richard Hatchett luettelee.

"Meidän on muutettava käyttäytymistämme tavoilla, jotka vähentävät viruksen leviämisriskiä", hän painottaa.

Yhtenä edessämme olevana haasteena tohtori näkee nuoret ja yleensä terveet ihmiset, jotka eivät ymmärrä henkilökohtaista riskiä:

"Heidän käyttäytymistään ohjaa se, minkä he kuvittelevat henkilökohtaisen riskinsä olevan.

Meidän täytyy alkaa miettiä yhteiskunnallisen riskin kannalta."

Hän ottaa esimerkiksi tilanteen, jossa sairastaa flunssaa, menee töihin ja kättelee vanhempaa kollegaa, jolla on krooninen sairaus:

"SIlloin voi olla vastuussa kollegan kuolemasta.

Meidän kaikkien on mietittävä vastuumme toisiamme kohtaan. Emme voi arvioida epidemiaa henkilökohtaisen riskimme kannalta, meidän on toimittava yhdessä yhteistyöhaluisesti."

Hän lisäksi muistuttaa, että vielä ei ole löydetty mitään tapaa, että rokote voisi olla käytettävissä paljon nopeammin kuin 12–18 kuukaudessa.

"Ja jos se jopa olisi saatavilla 12-18 kuukaudessa, se olisi kirjaimellisesti maailman ennätys rokotteen kehittämisessä ja toimittamisessa. Meillä ei olisi seitsemää miljardia annosta rokotetta 12 kuukaudessa", Richard Hatchett lisää.

Tohtori Richard Hatchett pitää tätä viruksena, jonka kanssa joudumme olemaan tekemisissä vuosia.

"Tämä on pelottavin tauti, jonka olen koskaan tavannut urani aikana. Siihen kuuluvat Ebola, MERS ja SARS. Se on pelottavaa, koska tämä on yhdistelmä tarttuvuutta ja tappavuutta, joka näyttää olevan moninkertainen influenssaan verrattuna."


 


 

Tytti Salenius ma 16.03. 23:45

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot