Blogi: Arto Luukkanen, ma 06.04.2020 22:38

Ruotsi harhoissa, Putin koronassa ja Suomi eksyksissä?

Ruotsin omaksuma ”laumaimmuniteetti”- strategia koronaa vastaan näyttää nyt romahtavan samaan aikaan kun kyseisen maan päättäjät piehtaroivat ”hupsun kuninkaan” – Kustaa IV Aadolfin –  harjoittamassa ”ylevässä toimettomuudessa”.

Näyttää siltä, että länsinaapurissa poliitikot ovat ulkoistaneet päätäntävallan virkamiehille, jotka eivät uskalla tehdä poliitikoille ikäviä päätöksiä.

Meillehän oli käydä samoin. Onneksi meillä presidentti ja oppositio pelastivat tilanteen.

Länsinaapurimaassa on nyt tällä hetkellä uhreja 358 ja sairastuneita tulee yhä enemmän. Siitä huolimatta pääepidemologi Anders Tegnell ei näytä huolestuvan. Hänen mukaansa on odotettava, että ”kurvan” (!) laskee pian ja se merkitsee jotain iloista ruotsalaisille. ”det betyder att toppen kommer vara betydligt lägre än vad den är i andra länder” (https://www.femina.se/anders-tegnell-kurvan-kan-vanda-snart/). Pääministeri Löfven on taas todennut alistuneesti, että ”tuhansia tulee vielä kuolemaan” (https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/lofven-tusentals-kommer-att-do-i-corona/).

Venäjällä on asioihin otettu täysin päinvastainen kanta mutta liian myöhään. Näyttää siltä, että korona-virus otettiin vakavasti hyvin nopeasti. Onpa jopa puhuttu siitä, että Putinilla saattaa olla korona. Hän vietti yhden iltapäivän Kommunalka-sairaalan johtavan ylilääkärin Denis Protsenkon kanssa keskustellen maan terveystilanteesta. Protsenkolla diagnosoitiin myöhemmin korona.

Viimeisessä tilaisuudessa jossa Putin esiintyi, tämä näytti olevan väsynyt ja hänen silmänsä näyttivät kosteilta. Sen jälkeen on kerrottu, että Putin on eristyksissä ja hän työskentelee netin välityksellä. Ehkä hän on sairastunut kuten moni muu julkisuuden hahmo?

Tauti täytyy tuhota – ei hidastaa!

Meillä Suomessa koronaan sairastuneiden määrä on pompannut ylös. Ongelma on vain se, että meillä ei ole vieläkään asian vakavuuden edellyttävää yhteistä päätäntää tai koordinaatiota. Toinen tekee toista ja toinen tätä. Yhteinen koordinaatiokomitea on istunut yhdessä pari kertaa. Kun presidentti ehdotti tehokkuutta, niin hän sai näpeilleen hallitukselta.

Kaiken kaikkiaan hallituksen toiminta on ollut kriisin alussa hankalaa ja tempoilevaa. Onneksi kun kriisi todettiin, niin Sanna on selvästi kasvanut kovan paikan mukana. Hän osaa hyvin ja vakuuttavasti lukea tiedotteita.

Mutta onhan tässä ollut mokia ja sekoomuksia!

Ensin lentokentiltä sallittiin kaikkien tulla yhdessä mytäkässä Suomeen, sitten havaittiin pari päivää sitten, että tännehän tulee laivoilla ihmisiä ilman minkäänlaista syynäystä. Nyt sitten keskustellaan siitä mitä pitäisi tehdä läntisen rajan kanssa. Näyttää siltä, että hallitus ei kykene päätökseen. Meillä ei ole vielä tilanteenmukaista nopeaa ja yhtenäistettyä päätöksentekoa.

Ongelmallisinta on se, että hallitus ei ole vielä täysin sitovasti ja selvästi ilmoittanut minkä strategian se on omaksunut. A) Aikooko se hidastaa taudin etenemistä vain aikooko sen B) hävittää taudin Suomesta?

Hidastamisen perustana ovat ns. kontaktinrajoitukset viruksen etenemisen hidastamiseksi sairaanhoidon kapasiteettien ylityksen estämistä varten. Kyse on nyt siitä – ehditiinkö?

Mitä virheitä länsi teki?

Koronatorjunta lähti länsimaissa vinoon sekä terveyspoliittisissa että hallintopoliittisissa piireissä päälinjana vallinneen kohtalokkaan erehdyksen seurauksena. Uskottiin, että uusi koronavirus onkin vain eräänlainen uuden kausiflunssan aiheuttaja. Kausiflunssa-teoriasta tosin läntisessä julkisuudessa pääasiallisesti vaiettiin mutta silti siihen laajalti uskottiin. Sen seurauksena pääsi koronavirus sarsin aikaan verraten paljon suurempien kiinalaisten turisti-, (usein laittomien) työläis- ja liikemiesmassojen kautta varsin nopeasti tunkeutumaan länsimaihin. Tuloksena oli paha myöhästys ja sarsiin verrattuna paljon pitempi ja kalliimpi kamppailu virusta vastaan.

Ketkä onnistuivat? Taiwan ja Singapore

Taiwan ja Singapore kuitenkin pystyivät voittamaan tilanteen. Nämä kiinalaisten asuttamat koko- tai puolidemokraattiset valtiomuodostelmat kykenivät iskemään viruksen kimppuun jo sen juoksun alkumetreillä. Ankaralla karanteenilla.

Kun koronatilanne paheni helmikuussa niin lännessä avoin ja suora laumaimmuniteetin julistaminen kärsi haaksirikon. Kansan säikähtäessä yhä enemmän ei siitä enää uskallettu puhua. Poliitikotkin puhuivat siitä Suomessakin mutta sitten napsauttivat suunsa kiinni kun tajusivat mitä se merkitsee – ihmisten kuolemia. Isosti.

Epäröinti näkyi Suomenkin hallituksen reagoinnissa; ensin ei haluttu spektaakkelia, sitten lakaistiin koko ongelma maton alle ja lopuksi hyssyteltiin asiaa. Kunnes oli pakko toimia.

Kausi-influenssaideologian pohjalta sitten länsimaissa tyydyttiin käytännöllisesti katsoen helmikuun loppuun saakka vain muodolliseen ja satunnaiseen koronatorjuntaan. Ensimmäinen vakava yritys olikin jo eristystoimenpide paniikin pohjalta: 10 kunnan eristäminen Italiassa 21.2.

Paniikki – ei strategiaa – pelastautukoon ken voi!

Shokkiuutisten jälkeen paniikki vakiintui sitten yleiseksi toimintamalliksi.Lojaalia solidaarisuutta vannovat EU-maat takavarikoivat toistensa sairaalatarvikkeita ja huolehtivat vain itsestään.

EU:n arvot ja ihanteet hupenivat silmissä – ne hävisivät kuin poropallerot nälkäisten kutsuvieraiden suihin cocktail-tilaisuudessa.

Kuitenkin Italia antoi ensimmäisen tunnusmerkin siitä, että nopeaan laumaimmuniteettiin ei voi tähdätä päämääränä.

Eurooppa menikin sitten kiinni 2 viikkoa sitten. Vain todellisuuden kieltävä Ruotsi ja autokraattinen Valko-Venäjä säilyttivät puhtaan laumaimmuniteettikurssin erikoisena tuntomerkkinään.

Perussyynä väärään linjaan lännessä on se, että laumaimmuniteettiteoriasta ei ole riittävän selväsanaisesti irtisanouduttu, eikä ole julistettu päämääräksi voittoa viruksesta. Kaikkien kiritystoimenpiteiden yhteydessä edelleen kuulee eri puolelta Eurooppaa korkeiltakin tahoilta ja ennenkaikkea terveysauktoriteeteiltä, että virus tulee väistämättä leviämään ainakin vajaaseen puoleen ellei peräti kahteen kolmasosaan kansaa.

Tarkoitus on vain voittaa aikaa, että terveydenhoitosysteemi ei välillä murtuisi.

Huomattakoon, että Suomi ei ole tähän mennessä tehnyt kuin 16 000 testiä, mikä on kansainvälisestikin surkea luku. Se on 0,47 % kansasta kun valtavissa talousvaikeuksissa oleva Färsaaret on pystynyt 9,8% ja Islanti 6,5%. Ja EU:n sisällä on vähävarainen Maltakin päässyt 2% ja erityisen ilahduttavasti Viro 1,4%.

**

Tässä seuraavassa muutamien kollegojen kanssa mietittyjä toimenpiteitä. Olkaa hyvä!

Mitä pitää tehdä? Tässä neljä toimenpidettä!

  1. Koronaviruksen on jo päässyt niin pitkälle riehaantumaan Suomessa, että välittömänä hätätoimenpiteenä voi olla vain shutdownin kiristäminen: noin kolmeksi viikoksi on annettava koko kansalle lomaa ja pysäytettävä ei-välttämätön työnteko.
  2. Rajakontrolleja Ruotsin ja Norjan rajoilla on voimistettava. Uudenmaan eristäminen lienee jo turhaa – poliisien voimavarat eivät riitä. Olisi ehkä harkittava Lapin tai Kainuun eristämistä, sillä siellä ei näitä tapauksia ole niin paljon. Suomen kuntien vapaaehtoista sisäistä eristämistä olisi harkittava ei-välttämättömän työmatkustelun lopettamisella kolmeksi viikoksi. Turhaa niuhottelua tavallisten kansalaisten ulkonaoloon ei sen sijaan lainkaan tarvita. Hyvä kunto on voitava ylläpitää yksin tai kaksin tapahtuvalla ulkonaliikkumisella. Kontaktinestopeliä ei pelata napeilla vaan massoilla.
  3. Kontaktinestovaiheen aikana ei sitten saa tuhlata yhtään aikaa eikä uskoa, että se itsessään ratkaisee ongelmia. Sinä aikana on hankittava vaikka kiven kolosta laitteet ja kemikaalit koko kansan testaukseen. Omalla tuotannolla, rahalla tai suhteilla. Testien pääosan ei tarvitse olla ehdottoman varmoja. Alkuun riittävät suuntaa-antavat pikatestit seulontaan, jonka jälkeen voidaan testata luotettavammin ja kalliimmalla. Aivan ensimmäiseksi testataan koko terveydenhuollon henkilökunta, että emme pese astioita likaisella vedellä.
  4. Tämän jälkeen pannaan löydetyt ja epäillyt tapaukset kunnolla valvottuun karanteeniin ja etsitään, tarvittaessa turvallisuusteknologioilla, heidän kontaktihenkilönsä, joille tehdään sama. Muu kansa sen sijaan voidaan nopeasti vapauttaa lähes kaikista maansisäisistä rajoituksista.

Saisimme pyörät pian pyörimään! Jälleenrakennuskausi voisi alkaa

!!!!! Ruotsi näyttää nyt juuri rynnistävän aivan uudelle hämmästyttävälle linjalle. Ruotsin poliitikot haluavat ohittaa valtiopäivät koronakysymyksissä. Supernopeasti! Kaikki vallat! (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-ber-om-storre-makt).

Tämä on kummallista: Unkari tuomittiin siitä, että se otti poikkeustoimet käyttöön. Ruotsi haluaa samaa ja se ei ole diktatuuri. Kummallista. Hyvin kummallista!

Kaksi jalkaa paha – neljä jalkaa hyvä!

Duck-talk rules!

 

 

Arto Luukkanen ma 06.04. 22:38

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02. 13:58

Sota-Lintilän horinat - Taivaan lahja Putinille?

su 11.09. 13:29

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11. 17:19

Miljardien Sanna! Miljardien Matti!

su 25.10. 23:07

Marinin hallitus petti omat sanansa ja lopulta hallituskumppaninsa

su 27.09. 22:58

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09. 22:45

Puhtain asein puhtaan asian puolesta - avoin kirje Mikko Kärnälle ja Oula Silvennoiselle

su 13.09. 23:00

Lusikat jakoon! Kirkon perinteisten arvojen junttaus uhkaa uskonnonvapautta

ke 09.09. 22:28

Sanna Marin saa ihmiskunnan kalleinta koulutusta

ti 01.09. 22:56

Minskin "suutari" - vallankumous ei tule pelkästään kävelemällä

ma 24.08. 22:22

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04.2024 17:57

Juha Ahvio

USA:n ääretön valtionvelka ja keskuspankkirahoitus

la 11.05.2024 19:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04.2024 22:16

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05.2024 00:58

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44