Blogi: Olli Pusa, pe 07.08.2020 11:30

Ovatko puolueet vain teatteria?

Sitra julkaisi äskettäin tutkimuksen, joka antoi aika synkän kuvan suomalaisen demokratian tilasta. Tässä joitakin poimintoja lähes 4000 ihmiselle suunnatusta kyselystä.

https://www.sitra.fi/uutiset/tutkimus-suomalaiset-pitavat-puolueita-vanhakantaisina/

67 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että puolueiden pitäisi parantaa yhteydenpitoa kansalaisten kanssa. Siis 2/3-osaa vastaajista.

42 prosenttia vastaajista katsoi, ettei kansalaisten mielipiteet tulevat kuulluksi puolueiden kautta. Siis suurin osa suomalaisista ei usko, että puolueet toteuttavat kansalaisten tahtoa.

Herää siis kysymys, kenen tahtoa ne oikeasti tottelevat? Ja miksi tilanne on tuollainen?

Sitra on saanut lempinimen Shitra ja sen tulkinnat oikeuttavat tuon nimen. Sitran mielestä syynä on mm. digitalisaation huono käyttö ja vanhentunut puoluejärjestelmä. Mitään perustetta tuolle meriselitykselle ei ole. Totuus taitaa olla paljon karumpi.

Suomessa julkista päätöksentekoa ainakin yritetään valvoa jollakin tavalla. Sen taustalla on kuitenkin puolueet ja ryhmäkuri. Puolueiden vallankäyttöä taas ei juurikaan valvota. Kun joku pystyy kaappaamaan puolueen vallankäytön itselleen, hän voi sen ja ryhmäkurin nojalla ajaa itselleen mieluisia päätöksiä. Päätökset voivat olla kansalaisten enemmistön mielestä vääriä ja vastustettavia. Siitä kertovat edellä olleet epäluottamusta kuvaavat luvut.

Selvästi puolueiden päätöksentekoa ohjaavat taustalla piileskelevät kummisedät, jotka teettävät päätöksiä vastoin ihmisten kantaa. Jos he käyttäisivät valtaa avoimesti, ei sitä hyväksyttäisi. Ihmiset nousisivat kapinaan. Siksi tarvitaan kulissiksi poliittinen järjestelmä puolueineen.

Epämieluisia päätöksiä tekevät poliitikot kuluttavat melko nopeasti uskottavuutensa ja siksi heidät vaihdetaan uusiin ja vanhoille poliitikoille keksitään suojatyöpaikkoja EU:sta tai suomalaisista byrokratioista. Poliitikot ovat kuin teatterinäyttelijöitä, joita vaihdetaan, kun suosio on mennyt. Käsikirjoitukset ovat monilta olennaisilta osiltaan aivan samoja oli hallituksessa kokoomus, kommunistit tai molemmat.

Otetaan muutama esimerkki asiasta. Kokoomus on nimeltään kansallinen kokoomus. Silti puolueen johtohenkilöt saattavat julistaa julkisesti, että kansallisen edun vaaliminen on tuomittavaa. Kokoomuksen lopullinen romahdus alkoi Kataisen kaudesta. Kun Katainen oli polttanut uskottavuutensa loppuun, hänet siirrettiin EU:n palvelukseen ja tilalle tuli Stubb. Kun Stubbin uskottavuus oli kulunut loppuun, hänet siirrettiin eurooppalaisten organisaatioiden palvelukseen ja tilalle tuli Orpo. Orpo on paljolti menettänyt uskottavuutensa ja oppositiossakin puolue rämpii varsin syvällä. Seuraajaa taas katsellaan.

Yksi suomalainen mahtipuolue on ollut keskusta. Se on ollut lähellä vallan kahvaa koko itsenäisyyden ajan. Entinen puoluesihteeri Korhonen kuvasi puolueen tilaa seuraavasti: Ennen puolue kuunteli herkästi kentän ääntä ja toteutti sen mukaista politiikkaa. Sitten jokin helsinkiläismafia kaappasi puolueen ja muutti linjan. Enää ei kuunneltu kenttää vaan annettiin kentälle määräyksiä.

Puheenjohtajina olivat Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Juha Sipilä ja Katri Kulmuni. Vanhanen siirtyi perheyritysten liittoon, Kiviniemi OECD:n palvelukseen. Sipilä on saanut jo aikaisemmin pääoman jatkovuosikseen. Sipilä junaili vielä nykyisen hallituksen, vaikka oli jo ilmoittanut eroavansa puheenjohtajan tehtävästä. Viimeinen palvelus. Ja Kulmunia ollaan vaihtamassa, kun puolueen kannatus on syöksynyt 10 % tasolle.

On suorastaan koominen tulkinta, että keskustan kuuntelemattomuus kentästään on digitalisaation syytä. Sellaisia voi esittää vain tosiasioista vieraantunut. Samoihin aikoihin kuin kokoomus kaapattiin, kaapattiin myös keskusta ja siellä alkoi sama ralli. Puolueen avulla ruhjottiin päätöksiä, joita ihmiset eivät hyväksy. Keskustassa tuo on saanut aikaan kapinan ja se ei tunnu laantuvan kasvoja vaihtamalla. Ilmeisesti monet keskeiset hahmot ovat todenneet tilanteen toivottomuuden. Matti Vanhanen ja Juha Sipilä ovat jo ilmoittaneet, etteivät asetu enää ehdolle. Ehkäpä rotat jättävät uppoavan laivan?

Demarit ovat olleet jo pitkään laskeva puolue. Se ei enää ole suurin työväenpuolue, vaan sen kannattajien ytimen muodostavat eläkeläiset. Se on ollut puolueelle monimutkainen paikka. Samaan aikaan pitäisi luvata jotakin kaunista eläkeläisille samalla kun taustalla olevat käskyttäjät kieltävät todelliset toimenpiteet. Syntyy ”vappusatasia”. Puolueelle korona-kriisi on ollut onnenpotku. Saa nähdä kuinka pitkälle se kantaa.

Kaikilla puolueilla on vaikeuksia selittää kannattajilleen, miksi kannattavat laittomia EU:n elvytyssopimuksia. Ei ole ihme, että kansalaiset napisevat. Suomalaiset veronmaksajat lahjoittavat rahaa italialaisille veronmaksajille, jotka maksavat suomalaisia vähemmän veroja ja ovat paljon suomalaisia varakkaampia. Suomalaisten maksamien tukien seurauksena Suomessa veroaste nousee ja eläkeikää nostetaan, jotta Italiassa voivat edelleen alentaa verotusta ja alentaa eläkeikää. Siinä on selittämistä.

Persut ovat olleet puolue, joka on ollut oppositiossa taustalla operoivia pelureita vastaan. Se otettiin Sipilän hallitukseen ja hallitusohjelmaan kirjattiin joitakin persujen vaatimuksia. Taustalta käskettyä linjaa vastaan olevat puolueet ovat vaarallisia. Tyytymättömät ihmiset voivat siirtyä äänestämään niitä. Siksi sellaiset pitää kesyttää tai hajottaa.

Timo Soini varmisti, että persut oli hallituksessa kiltti ja tottelevainen puolue, joka ei kapinoinut. Mutta nousi kapina puolueen johtoa vastaan ja uskomattomasti Timo Soini todellisuudessa heitettiin puolueesta. Soinilaiset jatkoivat hallituksen tukipuolueena ja hävisivät kartalta vaaleissa. Persut palauttivat eduskuntavaaleihin kannatuksensa. Kesyttämis- ja hajottamisoperaatio epäonnistui.

Tätä näytelmää höystää median holtiton propaganda. Päätoimittajat kerskuvat voivansa manipuloida mielipiteitä enemmän kuin Göbbels aikoinaan. Silti sosiaalinen media häiritsee propagandaa ja sitä yritetään vaientaa syytteillä ja bannauksilla. Suomen median keskittyneisyys on harvinaisen suurta ja pienenä kielialueena sensuuri on helpompaa.

Suomen mediaa hallitsee kolme suurta. Yle, Sanoma ja Alma. Suomalaisiksi taustapelureiksi on arvioitu mm. Antti Herliniä, Jorma Ollilaa ja Henrik Ehrnroothia. Näistä esim. Ollilla on julkisuudessakin mainittu Sipilän käskyttäjänä. Median valvonnan kautta nuo luvut ovat niinkin ”kauniita” kuin ovat. Ilman sitä propagandaa ihmisten kritiikki olisi vieläkin kovempaa.

Yle on valvonnassa poliittisen koneiston kautta. Herlin on Sanoman suurin omistaja ja Ollila Alman hallituksen puheenjohtaja. Jos joku toimittaja muualla haluaisi töihin noihin medioihin, hän ei voi kirjoittaa kriittisesti vallankäytöstä. Toki se ei liene vastenmielistäkään, kun 2/3-osaa toimittajista ja tutkimusten mukaan poliittiselta kannaltaan viherkommunisteja.

Ja kaiken tämän jälkeen ihmetellään, että suomalaiset eivät luota puolueisiin? Sama ilmenee matalana äänestysprosenttina. Miksi äänestää, kun sillä ei ole vaikutusta? Nyt on perinteinen keskusta seuraavana vajoamassa luottamuspulan kuiluun. Ei siitä selvitä teatterinäyttelijöitä vaihtamalla vaan poliittista linjaa muuttamalla.

 

 

Olli Pusa pe 07.08. 11:30

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Kun kulissit romahtavat

ke 03.03. 11:26

Onko ilmastontutkimus tiedettä?

la 20.02. 21:10

Suomen säästä ja ilmastosta

su 07.02. 14:12

EU:n liittovaltiohankkeen epätoivoa?

pe 29.01. 19:41

Kuinka meitä huijataan?

ke 27.01. 23:27

Pitääkö valtakunnansyyttäjä vaihtaa?

ke 27.01. 11:07

Kuka varasti hiilidioksidin?

su 17.01. 23:44

Sananvapauden rajat

ke 13.01. 16:06

Demokratian kujanjuoksu

to 07.01. 14:10

Eikö mikään riitä?

to 17.12. 00:37

blogit

Vieraskynä

Poistettu kirjoitus: Kiusaamisen vastustamisen varjolla

pe 08.01.2021 22:01

Juha Ahvio

USA:n presidentinvaalit 2020, vaalivilppi ja sen todisteet

su 07.02.2021 23:54

Professorin Ajatuksia

Peruuko tositalvi ilmastonmuutoksen?

ti 19.01.2021 11:04

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Facebook bannaa yli kolmen vuoden takaisista päivityksistä?

pe 05.03.2021 19:50

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Mielisairas ilmapiiri 2020

to 31.12.2020 18:54

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Johtaako Helsingin vuokra-asuntojen ylitarjonta keskustan kiihtyvään etnistymiseen?

ti 02.03.2021 23:39

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11.2020 17:19

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Korona politisoi myös lääketieteen - Rokotustutkimukset julki heti D-vitamiinitutkimukset ei

la 06.03.2021 17:27

Heikki Porkka

Kuntavaalit siirtyvät - onko Suomi demokratian osalta kädetön kehitysmaa?

la 06.03.2021 22:16

Tapio Puolimatka

Uusi tasa-arvoajattelu murentaa oikeusjärjestelmän perustaa

to 08.10.2020 22:52

Olli Pusa

Kun kulissit romahtavat

ke 03.03.2021 11:26

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Mikä on kunnioituksen asema arvopohjassamme?

ti 19.01.2021 11:08

Matti Viren

Gallupit eivät äänestä, vai äänestävätkö?

ke 18.11.2020 17:06