Monet eurooppalaislehdet torjuivat ja pimittivät Unkarin EU-teesejä esittelevän mainoksen

Kyse on Unkarin hallituksen seitsemästä keskeisestä periaatteesta, joiden avulla Unkari osallistuu käynnissä olevaan keskusteluun Euroopan unionin tulevaisuudesta

Ulkomaat la 14.08.2021 23:12

Ilta-Sanomat uutisoi 5.7.2021, että Kauppalehti on tähän asti ainoana suomalaislehtenä julkaissut Unkarin hallituksen EU:n kehittämistä koskevat "teesit" esittelevän kohua herättäneen mainoksen.

Mainoksen teksti on lyhyt versio niistä näkemyksistä, jotka Unkarin pääministeri Viktor Orbán esitti Budapestin konferenssissa pitämässään puheessa 19. kesäkuuta 2021. 

Mainos kantaa nimeä "Unkarin ehdotukset Euroopan unionin tulevaisuudesta". Ehdotuksia on kaikkiaan seitsemän EU:n muuttamiseksi Unkarin pääministeri Viktor Orbánin allekirjoituksella.

Unkarin hallituksen mainoksen kerrotaan tulleen tarjolle Kauppalehteen jo ennen juhannusta, joten pitkän miettimisen jälkeen se vasta julkaistiin: "Päätös ei ollut hätiköity", Ilta-Sanomat kirjoittaa.

"Jos se (ilmoitus) olisi koskenut vähemmistöjen oikeuksia, joista oli puhetta EU-huippukokouksessa niin asia olisi ollut eri, mutta tässä puhutaan EU:n kehittämisestä", Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi selittää.

Ahosniemi perustelee julkaisua sananvapaudella. EU:n jäsenmaan vaaleilla valitun hallituksen ilmoituksen torjumisen kynnys on korkea, hän sanoo.

"Median tehtävänä on minun mielestäni luoda keskustelua ja dialogia. Myös kiistanalaisia mielipiteitä pitää voida kertoa", Ahosniemi selventää STT:lle. 

Kauppalehti julkaisi kuitenkin myös Unkaria haukkuvan pääkirjoituksen, jossa kyseenalaistettiin maan kuuluminen Euroopan unioniin. 

Oliko se pahoittelu ja anteeksipyyntö Unkarin mainoksen julkaisemisesta? 

Pääkirjoituksessa Kauppalehti muistaa poliittisesti korrektia kieltä käyttäen toistaa, että EU-maat ovat perussopimuksissa sitoutuneet yhteisiin arvoihin, joita ovat muun muassa ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, tasa-arvo ja oikeusvaltioperiaatteet vihjaten ilmiselvästi Unkarin rikkovan niitä:

"Jos Unkari ei jaa näitä yhteisiä arvoja, on aivan aiheellista kysyä, miksi Unkari kuuluu unioniin", Kauppalehti toteaa pääkirjoituksessa. 

Useat Euroopan johtavat sanomalehdet ovat kieltäytyneet näyttämästä Unkarin pääministeri Viktor Orbánin allekirjoittamaa maksullista mainosta sanoen, etteivät ne halua antaa tilaa poliitikolle, jota syytetään ihmisoikeuksien ja lehdistönvapauden horjuttamisesta.

Suomessa Helsingin Sanomat torjui sen, päätoimittaja Kaius Niemen mukaan siksi, että "Orbánin hallitus polkee kiistattomasti lehdistön toimintamahdollisuuksia lukuisin eri keinoin".

Kauppalehteä Ruotsissa vastaava Dagens Industri julkaisi ilmoituksen.

Mainoksen julkaisseen ruotsalaisen Dagens Industri -lehden päätoimittaja Peter Fellman kertoi SVT Nyheterille, että se oli "vaikea päätös, mutta olemme liberaali sanomalehti, joka suojelee sananvapautta":

"Itse asiassa hän (Orbán) on demokraattisesti valittu pääministeri EU-maassa. Jos emme voi näyttää tai antaa tilaa hänen näkemyksilleen, miten meidän tulee suhtautua organisaatioihin, johtajiin tai maihin, jotka ovat vielä kauempana näkemyksistämme?"

Myös tanskalainen Muhammad-pilakuvia takavuosina julkaissut Jyllands-Posten, Le Figaro Ranskassa, ABC Espanjassa ja Mlada fronta Dnes Tšekissä kerrotaan julkaisseen mainoksen.

Orbánin väitetään yrittävän parhaillaan "levittää myyntipuhettaan" sanomalehtien mainossivuilla ja hänen pelätään esittelevän ajatuksiaan suoraan Euroopan kansalaisille. Mainoksen arvellaan olevan myös jopa "ilmentymä kotimaan vaalikampanjasta".

Unkarin hallitus ei vastannut Reutersin kysymyksiin siitä, kuinka monta uutiskanavaa Unkari lähestyi ja kuinka moni suostui mainoksen julkaisemaan. "Mainoksen avulla voimme kertoa selkeästi ja yksinkertaisesti, mitä pidämme oikeana EU:n tulevaisuudesta", Unkarin hallituksen tiedottaja vastasi Reutersille.

Orbánilla uskotellaan olevan edessään ensi keväänä kiistanalaiset vaalit ja Unkari on taas joutunut EU:n maalittamisen kohteeksi uuden lapsia suojelevan lakinsa takia kieltäessään    homoseksuaalisuuden, transsukupuolisuuden ja LGBT-ideologian tuputtamisen alaikäisille.

Unkarissa ymmärretään torjua poliittisen gender-ideologian hyökkäykset ja siksi katsotaan, että vain vanhempien tulisi päättää lastensa seksuaalikasvatuksesta.

"Kriitikot" ovat tuttuun tapaansa jatkaneet valitusvirsiensä veisaamista, jonka säkeistö on aina sama: Unkarin laki leimaa LGBT -yhteisön jäseniä.

Kyseinen konflikti Unkarin teesejä esittelevän mainoksen ympärillä on vain jatkoa Orbánin ja EU:n välisille yhteenotoille monissa eri kysymyksissä.

Belgian sanomalehti De Standaard kieltäytyi myös mainoksesta ja meni vielä pidemmälle julkaisemalla sen sijaan oman koko sivun mainoksen sateenkaaren väreissä, jotka symboloivat LGBT-oikeuksia, ja tekstin:

"Rakas Viktor Orbán, lakien ei pitäisi koskaan erottaa rakkautta rakkaudesta ... Mikään hallitus ei saa määrätä, miten puhua rakkaudesta."

Lehden päätoimittaja Karel Verhoeven kutsui Unkarin uutta LGBT-lakia "räikeäksi ihmisoikeusloukkaukseksi".

Myös ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter seurasi esimerkkiä ja pyysi haastatella Orbánia, mutta tuloksetta, päätoimittaja Peter Wolodarski kirjoitti Twitterissä.

Niin ikään kaksi muuta Belgian sanomalehteä, La Libre Belgique ja De Morgen, kieltäytyivät painattamasta mainosta.

Mitä niin vaarallista Unkarin EU-teesejä esittelevässä mainoksessa, jota myös "euroskeptiseksi manifestiksi" on nimitetty, sitten lukee, kun se on torjuttu niin monissa eurooppalaislehdissä? 

Ilta-Sanomien mukaan pääministeri Viktor Orbánin allekirjoittamassa maksetussa ilmoituksessa Unkarin hallitus vaatii muun muassa EU:n integraation pysäyttämistä, europarlamentin vallan vähentämistä ja Serbian ottamista EU:n jäseneksi sekä varoittaa maahanmuuton ja maailmanlaajuisten pandemioiden uhista ja vaatii Euroopan kansojen suojelemista niiltä.

Unkarin itsenäisyyspäivän konferenssissa 19. kesäkuuta 2021 Budapestissa pitämässään puheessa Unkarin pääministeri Viktor Orbán esitteli ensi kertaa juuri nämä hallituksen seitsemän keskeistä periaatetta (teesiä).

Niiden avulla Unkari osallistuu käynnissä olevaan keskusteluun Euroopan unionin tulevaisuudesta.

"Tämä on päivistä parhain. Sanojen tarkat merkitykset ovat tärkeimpiä. Jos sanoissamme ei ole järjestystä, myöskään ajatuksissamme ei ole järjestystä", Orbán pohjusti puheensa alkuun.

Hän muistutti, että keskustelu, joka alkoi Euroopan unionissa toukokuussa - ja nyt hänen puheenvuoronsa - koskee Euroopan unionin tulevaisuutta, ei Eurooppaa.

"Euroopan unioni on ihmisen luoma poliittinen ryhmittymä, joka perustettiin suojelemaan maiden taloudellisia ja sotilaallisia etuja.

Se perustettiin vastaamaan siihen poliittiseen tosiasiaan, että toisen maailmansodan jälkeen puolet Euroopasta oli amerikkalaisten miehittämää ja toinen puoli Neuvostoliiton.

EU perustettiin, jotta se ei menettäisi toivoaan, että jonain päivänä eurooppalaiset voivat päättää uudelleen Euroopan kohtalosta."

Unkarin pääministeri nosti esille saksalaisen vaikutusvaltaisen sanomalehden Frankfurter Allgemeine Zeitungin raportin kyselystä kesäkuussa 2021, jonka mukaan vain 45 prosenttia saksalaisista sanoi olevansa vapaita ilmaisemaan mielipiteensä, kun taas 44 prosenttia jakoi päinvastaisen näkemyksen. Vastaajien mukaan heillä on vaikeuksia sanoa, mitä he todella ajattelevat islamista, isänmaallisuudesta tai isänmaanrakkaudesta. 

Viktor Orbán toi esiin myös sen, että vain neljännes Euroopan unionin kansalaisista uskoo seuraavan sukupolven saavan paremman elämän kuin nykyinen sukupolvi. 57 prosenttia ranskalaisista, 53 prosenttia belgialaisista ja 44 prosenttia saksalaisista arvelee, että Ranskan, Belgian ja Saksan tulevilla sukupolvilla elämä on huonompaa kuin nykyään.

"Mihin eurooppalainen unelma katosi?" Unkarin pääministeri peräänkuulutti. 

Orbán antoi tunnustusta puheessaan Tšekin entiselle presidentille Václav Klausille ja kutsui häntä "kirkkaimmaksi majakaksi Euroopan entisten poliittisten johtajien joukossa". Václav Klaus on todennut, että yksilö, perhe ja kansakunta ovat kaikki yhtä aikaa hyökkäyksen kohteena vaarantaen Euroopan tulevaisuuden. 

Oikea Media on uutisoinut Tšekin entisen presidentin Václav Klausin tiukoista ja osuvista ulostuloista muun muassa artikkeleissaan: 

- Tsekin entinen presidentti: "Euroopan parlamentti on pelkkä vitsi!"

- Brexit-puolue suuntaa kohti murskavoittoa Britannian EU-vaaleissa

- Tsekin entinen presidentti: Monikulttuurisuus EU:n vasemmistoeliittien "uusi uskonto"

Orbán toi julki puheessaan myös EU:n suunnasta tulleet häpeälliset ja halventavat kommentit: 

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Katarina Barley on sanonut, että Unkari ja Puola pitäisi nälkiinnyttää. 

Euroopan komission varapresidentti Věra Jourova puolestaan on nimittänyt EU:n jäsenvaltiota, Unkaria, "sairaaksi demokratiaksi". 

"Mitä on tapahtunut Euroopan unionillemme?" Orbán kysyi.

Luetellessaan taloutta koskevia tietoja Unkarin pääministeri puhui EU:n heikentyvästä taloudellisesta vahvuudesta. Vuonna 2008 EU:n osuus maailman BKT:stä oli 25 prosenttia, kun taas vuonna 2019 vain 18 prosenttia. 

Vuonna 2008 EU:n osuus oli 22 prosenttia koko maailman teollisuuden kokonaislisäarvosta, kun taas vuonna 2019 vain 15 prosenttia, hän sanoi ja lisäsi, että vaikka vuonna 2001 14 maailman 50 suurimmasta yrityksestä oli eurooppalaisia, nykyään tämä luku on vain seitsemän.

Orbán huomautti, ettei maailman kymmenen suurimman finanssikeskuksen joukossa ole yhtäkään Euroopan unionissa. Kolmekymmentä vuotta sitten EU teki seitsemän kertaa enemmän patentti-ilmoituksia kuin Kiina, mutta nyt Kiina jättää niitä neljätoista kertaa enemmän kuin EU.

Hän mainitsi myös, että viimeisten 25 vuoden aikana maailmassa on perustettu 20 yritystä, joiden arvo on nykyään yli 100 miljardia dollaria: 9 yhdysvaltalaista, 8 kiinalaista, niiden joukossa ei ole yhtäkään eurooppalaista yritystä.

Viimeisten 30 vuoden aikana Yhdysvallat on lisännyt sotilasmenojaan yli 30 prosenttia ja Kiina on nostanut sotilasbudjettiaan yhdeksänkertaiseksi eli 900 prosenttia. EU on kuitenkin edelleen siellä, missä se oli 30 vuotta sitten.

"Nykyään Euroopan unionista vain kaksi maata on maailman kymmenen maan joukossa, joissa sotilasmenot ovat suurimmat. Mitä tapahtui Euroopan unionillemme?" Orbán toisti.

Kesäkuun 19. päivä 2021 oli Unkarin päivä käynnistää keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja Viktor Orbán teki sen kiitollisena Unkarin vapaudesta iloiten:

"Tämä päivä on Unkarin vapauden päivä. Kolmekymmentä vuotta vapautta. Kolmekymmentä vuotta sitten voitimme kylmän sodan."

"Tiedämme, että vapautta ei vain tarjottu meille, vaan taistelimme sen puolesta. Kommunismi ei vain romahtanut, me kukistimme sen. Berliinin muuri ei vain kaatunut, vaan kaadoimme sen. Neuvostoliittolaiset eivät lähteneet, vaan ajoimme heidät pois... 

Taistelimme urheasti, ilman verenvuodatusta, rohkeasti ja ovelasti. Tänä päivänä olemme samat kuin silloin: Euroopan viimeiset jäljellä olevat vapaustaistelijat.

Euroopan historia ei vain muuttunut, me muutimme sen. Tiedämme, että nyt kun Euroopan unioni on vaikeuksissa, se ei paranna tapojaan, muutu ja siirry oikealle tielle omasta tahdostaan. Meidän on korjattava sen tapoja, meidän on muutettava sitä ja johdettava se takaisin oikealle raiteelle, joka oli kerran menestyksekäs.

Tällä hetkellä Euroopan unioni tarvitsee jälleen kaltaisiamme vapaustaistelijoita."

Unkarin pääministeri esitteli puheessaan hallituksen muotoilemat seitsemän teesiä, joilla Unkarin hallitus osallistuu Euroopan laajuiseen keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta.

Ensimmäinen teesi on, että syöksymme kohti imperiumityyppistä Euroopan unionia. Kansakuntien Euroopan sijasta Brysseliin rakennetaan eurooppalaista supervaltiota, johon kukaan ei ole antanut valtuutusta. 

"Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin Euroopan kansa, on vain kansakuntia. 

Ja ilman kansakuntia on mahdotonta rakentaa demokratiaa; siksi Brysselin imperiumin rakentaminen johtaa väistämättä demokratian puutteeseen. 

Haluamme demokratioiden demokratian, jonka perustan muodostavat Euroopan kansat. Meidän ei pitäisi pelätä sanoa sitä ääneen: me kansallisella tasolla toimivat demokraatit vastustamme imperiuminrakentajia, jotka itse asiassa ovat myös demokratian vastustajia."

Toinen teesi on, että nyt Brysseliä johtavat ne, jotka eivät näe yhdentymistä keinona, vaan päämääränä, tavoitteena itsessään. 

"Siksi he haluavat syrjäyttää kaikki kansalliset edut ja perinteiset arvot. EU:n oikeusjärjestelmä ja instituutiot edistävät tätä pyrkimystä sen sijaan, että estäisivät sitä. 

Siksi poliittiset vastustajamme pyrkivät kaikin keinoin heikentämään eurooppalaisen kulttuurin perustana olevia yhteisöjä. Kansakunta, alueet, kristilliset ja juutalaiset kirkot, perheet ovat tähtäimessä." 

Tästä syystä Unkarin hallitus sanoo, että ilmaisu "yhä tiiviimpi unioni" olisi poistettava EU:n perussopimuksista mahdollisimman pian.

Kolmas teesi on, että Bryssel on ulkoistanut huomattavan osan vallastaan ​​ja luovuttanut sen järjestäytyneille verkostoille, joita ohjataan Euroopan ulkopuolelta, etupäässä Soros -verkostoille ja niiden takana oleville Yhdysvaltojen demokraateille. 

Se on tapahtunut ja etenee edelleen Orbánin mukaan seuraavasti:

Ensimmäisessä vaiheessa komissio siirrettiin poliittisesti puolueettomasta asemasta perustamisopimusten valvojana ja muutettiin poliittiseksi elimeksi. Tämä ei alkanut salaa, vaan entisen Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin julkisella ilmoituksella.  

"Tästä syystä britit ja unkarilaiset eivät tukeneet Junckerin valintaa komission puheenjohtajaksi, ja tämä johti lopulta myös Brexitiin", Orbán ohimennen mainitsi.

Toinen askel oli se, että komissio muuttui poliittiseksi elimeksi ja päätti laatia oikeusvaltioperiaatteita koskevat kertomukset EU:n jäsenvaltioista. 

Näitä maakohtaisia ​​raportteja ei kuitenkaan laadita jäsenvaltioiden lausuntojen, asiakirjojen tai tosiseikkojen perusteella, Orbán tarkensi. 

"Tämä tehtävä on ulkoistettu kansalaisjärjestöille, jäsenvaltioissa toimiville valekansalaisjärjestöille, jotka itse asiassa ovat poliittisia järjestöjä ja jotka tyypillisesti lähes poikkeuksetta kuuluvat George Sorosin verkostoon koko maanosassa, mitä he eivät itse edes kiistä", Orbán selvensi.   

Kolmas vaihe on se, että jäsenvaltioiden demokraattisesti valittuja hallituksia luokitellaan heidän tietojensa ja mielipiteidensä perusteella, ja jopa halutaan rangaista niitä, jotka eivät heitä miellytä. 

"Tämä on vallan väärinkäyttöä, jonka jäsenvaltiot ovat antaneet komissiolle", Unkarin pääministeri huomautti.

Neljäs teesi on, että ilman yhteistä taloudellista menestystä Euroopan unioni hajoaa. EU:n perusajatus on se yksinkertainen oletus, että jäsenvaltiot voivat yhdessä saavuttaa parempia tuloksia kuin erikseen. Jos paljastuu, että erikseen olemme tai voimme menestyä taloudellisesti paremmin, se on Euroopan unionin loppu. 

"Siksi meidän, Euroopan unionin kannattajien, on tuettava vain politiikkaa, joka keskittyy yksinomaan yhteiseen taloudelliseen menestykseen. Sen sijaan Bryssel taistelee nyt itseään ja omia jäsenvaltioitaan vastaan: se nuhtelee, uhkailee, pakottaa ja rankaisee meitä, mikä tarkoittaa sitä, että se käyttää väärin valtaansa ja näin tehdessään se tuhoaa itsensä", Orbán summasi. 

Viides teesi on, että seuraava vuosikymmen on vaarallisten haasteiden aikaa: 

"Massamaahanmuutto, epidemiat ja pandemiat. Tällä vaarallisella aikakaudella meidän on luotava turvallisuutta ja menestyttävä maailmantaloudessa. Eurooppalaisen demokratian palauttaminen on menestyksen edellytys. Siksi jäsenvaltioiden kansallisen ja perustuslaillisen identiteetin suojelemiseksi on luotava uusi toimielin, johon osallistuvat jäsenvaltioiden perustuslakituomioistuimet." 

Kuudes teesi on, että Euroopan demokratian kannalta Euroopan parlamentti on osoittautunut umpikujaksi. Se edustaa vain omia puolueitaan, ideologisia ja institutionaalisia etujaan. Sen sijaan, että se lisäisi Euroopan unionin vahvuutta, se vähentää sitä. 

"Meidän on siksi lisättävä merkittävästi kansallisten parlamenttien roolia, kansallisten lainsäätäjien olisi lähetettävä edustajia Euroopan parlamenttiin - Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen mallin mukaisesti. 

Kansallisille parlamenteille olisi lisäksi annettava oikeus pysäyttää EU:n lainsäätämisprosessi, jos ne katsovat, että se loukkaa kansallista toimivaltaa, mikä tarkoittaa, että 'punaisen kortin' menettely olisi otettava käyttöön", Orbán kiteytti.

Seitsemäs teesi on, että Serbia on hyväksyttävä. EU:lla on pakottavampi kiinnostus Serbian jäsenyyteen kuin Serbialla itsellään. Serbian jäsenyys edistää EU:n etuja enemmän kuin Serbian etuja.

Tämä tosiasia on Orbánin mukaan tunnustettava.

Historia tarjoaa nyt Orbánin mielestä "ainutlaatuisen mahdollisuuden", kun keskustelu Euroopan unionin tulevaisuudesta on alkanut. 

"Voimme vihdoin puhua avoimesti ongelmista, kaikesta, mikä on mielestämme vahingollista ja joka huolestuttaa jäsenvaltioiden kansalaisia.

Näyttämö on meidän. Meidän on vain kerättävä tarpeeksi älyllistä rohkeutta, ja voimme käyttää sen hyväksemme." 

Hän korosti, että Euroopan unionia koskevassa keskustelussa Unkarille on annettu mahdollisuus pysäyttää "Euroopan unionin muuttuminen Neuvostoliitoksi ja Bryssel Moskovaksi".

"Tiedämme uhan todellisen laajuuden, koska olemme olleet vapaita vasta kolmekymmentä vuotta", pääministeri alleviivasi. 

Hän muistutti unkarilaisten olleen aina Euroopan vapaustaistelijoita:

"Taistelimme vapauden puolesta, kun taas taas länsimaiset ystävämme perivät sen. 

Mikä ero!" hän huomautti.

"Olkoon meillä tarpeeksi älyllistä ja poliittista rohkeutta myöntää se, että ajat ovat muuttuneet. 30 vuotta sitten uskoimme, että Eurooppa on tulevaisuutemme, mutta tänään näemme jo, että me olemme Euroopan tulevaisuus. 

Olkaamme rohkeita olemaan demokraatteja ja vapaustaistelijoita myös Brysselissä, koska tämä on ainoa tapa, joka voi johtaa uuteen Euroopan renessanssiin." 

Unkarin pääministeri Viktor Orbán päätti upean Euroopan unionin tulevaisuutta ja EU-teesejä käsittelevän puheenvuoronsa näihin rohkaiseviin ja innostaviin sanoihin:

"Tsemppiä Unkari, antaa palaa unkarilaiset!

Jumala meidän kaikkien yläpuolella, Unkari ennen kaikkea!"

 

 

Tytti Salenius la 14.08. 23:12

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot