Blogi: Olli Pusa, ti 26.03.2019 12:22

Demokratia vaarassa?

Viime aikoina on julkisuudessa alettu keskustella siitä, että demokratia Suomessa on vaarassa. Olen ongelmasta samaa mieltä ja siksi on ilahduttavaa, että asiaan kiinnitetään huomiota. Osalla tuosta vaarasta puhuvilla vain tuntuu olevan varsin rajoittunut käsitys asiasta. Demokratian ongelmat ovat ongelmia vasta, jos ne kohdistuvat omaan toimintaan. Jos ne kohdistuvat poliittisiin vastustajiin, asioista voidaan parhaimmillaan antaa tuomitseva julkinen lausunto. Sen takana hihitellään vahingoniloisina.

Missään demokratia ei ole täydellistä. Tuskin se on sitä kansanäänestyksillä johdetussa Sveitsissäkään, vaikka siellä se toteutuu ilmeisen hyvin. Meillähän nykyään on kirottu kansanäänestykset alimpaan helvettiin. Niissä on se riski, että kansa päättääkin eri lailla kuin eliitti haluaa.

Siis eliitti ei oikeasti tunnusta demokratiaa, se on vain sopiva kulissi oikeuttamaan sen vallankäyttö, kunhan se toteutuu niin, että eliitin valta säilyy. Viime vuosina kaksi kansanäänestystä on mennyt eliitin näkökulmasta täysin pieleen. Ensimmäinen on Britannian Brexit-äänestys ja toinen USA:n presidentinvaali. Jälkimmäinenhän on todellisuudessa (modifioitu) kansanäänestys politiikan linjasta.

Onko eliitti kunnioittanut noiden kansanäänestysten tuloksia? Britannian Brexit yritetään joko perua tai ajamaan sellaiseen kaaokseen, ettei kukaan muu uskaltaisi erota EU:sta. Kansan mielipidettä ei kunnioiteta. No Brexit on ensi sijassa brittien ongelma, vaikka roiskeet ulottuvat Suomeenkin.

USA:n presidentinvaalit olivat toinen tappio eliitille. Trump voitti vastoin kuvitelmia. Siitä alkoi valtava kampanja Trumpin kaatamiseksi. Jo vaalien aikaan Obaman hallinto laittoi Trumpin kampanjan salakuunteluun turvallisuuslakien perusteella. Aineisto päätyi Clintonin tukijoiden käyttöön. Salakuuntelua perusteltiin entisen brittiläisen vakoojan kokoamalla kyseenalaiseksi myöhemmin todetulla törkyaineistolla. Clintonin kampanja osti sen aineiston.

Perusteluna oli väitetty Trumpin vehkeily Venäjän kanssa, jonka väitettiin johtaneen Clintonin tappioon. Suomalainenkin media hehkutti tuota asiaa vuosikausia. Vuosien vakoilun jälkeen on nyt todettu, ettei mitään vehkeilyä ollutkaan, koko suuri ajojahti romahti pannukakkuna kasaan.

Epäilemättä Venäjä on saattanut yrittää vaikuttaa USA:n vaaleihin niin kuin lukuisat muutkin tahot. Esimerkiksi islamilaiset maat rahoittivat Clintonin säätiötä valtavilla summilla. USA:n vaali on vain niin valtava spektaakkeli, ettei siihen ulkopuolinen siihen hevin pääse käsiksi, vaikka haluaisikin. Se kuitenkin todettiin, että Trump ja hänen kampanjansa ei tuollaisessa vehkeilyssä ollut mukana.

USA:ssa osa median edustajista on ollut julkisesti suorastaan kyyneleet silmissä, kun vuosien ajojahti päätyy mahalaskuun. Kovin kaukana tuosta ei ole ollut Ylen ja maikkarin toimittajien vuodatukset aiheesta.

Mutta johtopäätös eliitin keskuudessa on selvä. Sellaisia vaaleja ei pidä järjestää, jossa kansa voi oikeasti päättää ”väärin”. Eli demokratia on vain kulissi. Usei eliitillä on jokin taustavoimiensa määräämä agenda, jota heidän tulee ajaa läpi, vaikka kansa sitä vastustaisi.

Demokratiaan kuuluu useita asioita. Yksi on se, että ihmisillä on oikeus asettaa vapaasti ehdokkaita. Se toteutuu useissa maissa vielä aika hyvin. Toinen asia on se, että ihmiset saavat äänestää vapaasti ja äänten laskenta on rehellistä. Siitäkään ei ole kuulunut paljoa kritiikkiä. Ehkäpä se toimii kuten kuuluu.

Mutta ei tuo ole riittävästi demokratian toteutumiseen. Siihen vaikuttavat lukuisat muutkin seikat. Yksi on rahoitus. Äskettäin Ylen MOT-toimitus kuvasi, miten monella tapaa esimerkiksi vaalirahoituksen määräyksiä Suomessa voidaan kiertää. Vaalirahoituksen valvoja valtiontalouden tarkastusvirasto totesi, ettei sillä ole valtuuksia puuttua tällaiseen. Vaalirahoituslait ja niiden valvonta on määritelty sellaiseksi, että poliitikkoja ei voida monissa asioissa valvoa.

Toinen asia on media. Ihmiset eivät voi käyttää äänestysvaltaansa, jos he eivät saa tietoa asioista. Kaupallinen media on tässä suhteessa tavallaan valvonnan ulkopuolella, vaikka se usein saakin monenlaisia yhteiskunnan tukia. Niiden ehtona voisi olla määräyksiä toiminnasta vaalien yhteydessä.

Kaikkein omituisinta on Ylen toiminta. Sehän on verorahoilla toimiva valtiollinen media. Edellä jo kuvasin, kuinka sen toimittajat vuosikausia levittivät valheellista tietoa Trump tutkinnasta.

Yle on ollut innokkaimpia toimijoita poliittisesti vääristellyissä uutisissa. Toki suhteellisen harvoin sitä on saatu kiinni suoranaisesta valehtelusta. Sen arki koostuu asioiden pimittämisestä, korostamisesta ja vääristelystä. Trump uutisointi on hyvä esimerkki tästä. Joka ainoa uutinen USA:sta sisälsi solvauksen Trumpista ja jonkinlaisen tahran heittämisen hänen päälleen. Ei ihme, että galluppien mukaan valtavalla osalla suomalaisista on hyvin kielteinen suhtautuminen Trumpiin. USA.ssa asioita lähempää seuraavien amerikkalaisten suhtautuminen häneen on aivan erilaista. Tästä median manipuloinnista saisi varmaan hyvin mielenkiintoisen tutkimusaiheen.

Uutisaiheita valitessaan Yle pimittää joitakin ja liioittelee joitakin. Esimerkiksi maahanmuuttajien rikollisuus ja muut kielteiset ilmiöt Yle ja muu media on järjestelmällisesti pimittänyt. Kun nettiin on syntynyt kirjava joukko vaihtoehtomedioita, jotka näistä asioista kertovat, media on julistanut ne arveluttavaksi valhemediaksi, vaikka ne usein raportoivat rehellisemmin kuin ns. valtamedia.

Esimerkiksi Oulun mieliä kuohuttaneet joukkoraiskaustapaukset eivät tulleet julki valtamedian toimesta ja tahdosta. Ne nosti esiin paikallinen poliitikko somessa ja lopulta asiat oli pakko kertoa valtamediassakin. Julki tulleet lasten joukkoraiskausjengit eivät olleet mitenkään uusi ilmiö Euroopassa.

Esimerkiksi Britanniassa oli paljastunut lukuisia muslimimiesten pyörittämiä joukkoraiskausrinkejä. Joissakin niistä saattoi Tampereen kokoisessa kaupungissa olla jopa 1500 uhria. Netistä löytyy valtavasti aineistoa tällaisista esim. googlen hakusanoilla rooming gang. Suomalainen valtamedia oli järjestelmällisesti pimittänyt tällaiset ilmiöt suomalaisilta. Sitten tuollainen paljastuu Oulussa.

Tehokkain propagandan muoto ei ole suoranainen valehtelu vaan joidenkin asioiden pimittäminen, toisten korostaminen ja asioiden esittäminen tarkoitushakuisessa valossa. Tämän tiesi jo Göbbels. Kyse on hieman samasta tempusta kuin taikurit käyttävät peittääkseen temppunsa. Käännetään ihmisten huomio muihin asioihin. Kun esimerkiksi Hollannissa täysin uusi mm. ilmastonmuutokseen kielteisesti suhtautuva puolue nousee aluevaaleissa suurimmaksi puolueeksi – ja suurimmaksi myös maan senaatissa, suomalainen valtamedia vaikenee asiasta melkein kokonaan. Sen sijaan kuulemme pitkiä vuodatuksia esimerkiksi Thaimaan vaaleista.

Journalisti lehden päätoimittaja julisti, että he päättävät, mistä vaaleissa keskustellaan ja mistä ei. Voiko olla halveksuvampaa suhtautumista demokratiaan. Samalla se osoittaa, kuinka medialla on noussut eräs neste päähän. He kuvittelevat olevansa Suomen ylin valtioelin. Perustuslain mukaan se on eduskunta.

Median toimittajista tutkimusten mukaan 80% edustaa vihervasemmistoa. Äänestäjistä heitä kannattaa ehkä 20%. Tällaisessa asetelmassa vaaleista ei voi tulla tasapuolisia. Osa mediassa haastatelluista pääsee helpolla ja osaa yritetään lyödä kaikin keinoin. Tietyistä asioista ei esimerkiksi keskustella ollenkaan ja osalta kysellään vain turvallisista aiheista. Esimerkiksi media yrittää kääntää keskustelua ilmastonmuutokseen, jonka uskovat suosivan mieleisiä puolueita ja vaikenevat maahanmuutosta, jonka arvelevat hyödyttävän epämieluisia puolueita.

Kun maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista puhutaan, keskustelua yritetään vaientaa syyttämällä vihapuheesta. Maahanmuutto esimerkiksi on täysin poliittinen kysymys ja siihen liittyvät päätökset poliittisia kysymyksiä. Siksi kansalaisilla pitää olla oikeus tietää poliittisten päätösten seurauksista. Mutta tuollaista keskustelua yritetään vaientaa syyttämällä vihapuheesta ja vaatimalla vaikenemista ongelmista.

Suomessa on käyty eri aikoina varsin raakojakin vaalikampanjoita. Maa on ollut pahastikin jakaantunut. Silti eri puolilla on kunnioitettu kohtalaisen paljon demokratian pelisääntöjä. Edellä totesin, että ns. eliitti ei niitä enää kunnioita. Samalla koko yhteiskunnallinen ilmapiiri on kiristynyt. Ei siksi, että epäkohdista puhutaan vaan siksi, että epäkohdista yritetään vaieta ja tiedonvälitys on epärehellistä.

Tuollainen tuo helposti ongelmia myös käytännön vaalikentille. Perinteisesti Suomessa poliitikot ovat voineet kulkea vapaasti kansan keskuudessa. Demokratian pelisääntöjä on kunnioitettu. Nyt keskustellaan siitä, onko tämä perinne häviämässä. En tiedä, mitä on Timo Soinin vaalitilaisuuden osalta oikeasti tapahtunut. Poliisi varmaan selvittää asiaa. Median uutisointiinhan asioista järkevä ihminen ei enää luota.

Edelleen vasemmistoliiton ehdokas väittää joutuneensa pahoinpitelyn kohteeksi metrossa. Kertomus vaikuttaa kuitenkin hieman erikoiselta. Siis arvosteliko joku hänen politiikkaansa vai käytiinkö häneen käsiksi? Luulisi metrosta löytyvän valvontanauhat, joista selviää totuus. Rikolliseen toimintaan syyllistyneet tulee saattaa vastuuseen, jos sellaisia on. Tästä tapauksestahan meillä on tällä hetkellä vain asianomaisen oma kertomus. Toki kannattaa muistaa, että jokin aika sitten kyseinen ehdokas väitti, ettei hän syntyperänsä vuoksi voi matkustaa USA:han. Väite osoittautui sitten paikkansa pitämättömäksi.

Kun poliittinen ilmapiiri on kireä ja kansa hermostunutta, riski ylilyönneille on toki suuri. Parhaiten turhia jännitteitä estää median rehellinen toiminta. Tarkoitushakuinen pimitys taas kasvattaa jännitteitä entisestään.

Eli kyllä suomalaisen demokratian toteutumisen tiellä on melkoinen määrä esteitä. Suurin niistä on eliitin avoin halveksunta demokratiaa kohtaan. Kansa on muka liian tyhmää päättämään, siksi eliitin pitää määrätä. No ei jälki viime vuosien Suomessa niin kaksista ole ollut…

Olli Pusa ti 26.03. 12:22

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Valheiden verkko

ke 08.07. 10:04

Ilmastosekoilun hinta?

pe 03.07. 10:49

Demokratian torjuntavoitto

la 27.06. 09:46

Hulluuden sietäminen

su 14.06. 02:15

Wollt ihr den totalen Krieg?

ti 02.06. 00:03

EU-huijaus ja laittomuus etenee

ti 26.05. 23:21

Kuinka suomalaisten rahat huijataan?

su 24.05. 23:20

Haluatko liittovaltioon?

ti 19.05. 22:53

Mihin Suomi pyrkii?

ke 13.05. 11:51

Farssi sakenee

pe 08.05. 15:14

blogit

Vieraskynä

Suomen vaiennettu raiskausepidemia: Miten suomalaiset valjastettiin rakastamaan hyväksikäyttäjiään

la 13.06.2020 00:30

Juha Ahvio

Vaatiiko evankeliumi tukemaan marxilaista vallankumousta?

ke 01.07.2020 23:05

Professorin Ajatuksia

Suru-uutisia maailmalta

ke 08.07.2020 23:38

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Valtamedia todisti kirjani väitteet oikeiksi reaktioillaan

ke 01.07.2020 22:51

Petteri Hiienkoski

"Unohdetun" ihmisoikeusjulistuksen ja "vihapuheen" kitkemisen vastakkainen väkivallan logiikka

la 11.07.2020 19:59

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Keskusjohtoisuus ei ole ratkaisu

ti 07.07.2020 20:43

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Rasismiin auttaa ainoastaan tiukka maahanmuuttopolitiikka

pe 03.07.2020 18:41

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

"R-idioottien" riemukinkerit

ke 01.07.2020 22:54

Mika Niikko

Liittyen Suomen Kuvalehden uutisointiin (20. ja 21.1.2020)

ke 22.01.2020 22:20

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Mikä ihmeen Woke?

pe 21.02.2020 00:16

Heikki Porkka

Älä koskaan luota Ylen uutisointiin tarkistamatta faktoja

ti 28.04.2020 09:51

Tapio Puolimatka

Hermostuiko Seta uuden kirjani paljastuksista?

ke 01.07.2020 23:07

Olli Pusa

Valheiden verkko

ke 08.07.2020 10:04

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rakenteellinen rasismi

ke 01.07.2020 13:05

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Jos Suomessa olisi 3 miljoonaa asukasta

la 13.06.2020 00:01

Timo Vihavainen

Patsaiden kohtaloita

ke 08.07.2020 23:39

Matti Viren

Paljonko Suomi maksaa?

ke 01.07.2020 22:52