Blogi: Olli Pusa, ke 27.04.2022 20:32

Ovatko Krista Mikkonen ja Kirsi Pimiä Venäjän agentteja?

Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen lähestyy. Samalla varaudutaan siihen, että Venäjä eri keinoin yrittää prosessin kuluessa horjuttaa Suomen vakautta. Mietitään, miten varaudutaan erilaisiin sotilaallisiin provokaatioihin, taloudellisiin kiristysoperaatioihin, informaatiovaikuttamisen tapoihin, varaudutaan kyberhyökkäyksiin sekä ns. hybridioperaatioihin. Niistä tyypillisimpiä on ollut yritys tuoda rajalle ”siirtolaisia” eli ”hybridejä”, joita EU:n rajan yli työntämällä yritetään horjuttaa EU-maiden vakautta.

Suurimittaisesta hybridivirtojen ohjaamisen seurauksista saatiin esimerkki 2015, kun ihmissalakuljettajien toimesta tuotiin EU:n alueelle miljoonissa laskettava määrä laittomia hybridejä ”turvapaikanhakijoina”. Tuo operaatio toteutettiin ihmissalakuljettajien toimesta, mutta erilaiset tiedot viittaavat siihen, että operaatio oli suunniteltu. Tuo operaatio oli havaittavissa erilaisista tietoliikenteen seurannoista jo paljon ennen operaation alkua, vaikka asiaan ei kiinnitettykään huomiota.

Kuka oli operaation taustalla? Edellisenä vuonna Venäjä oli miehittänyt Krimin ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Sen seurauksena länsimaat asettivat pakotteita Venäjälle. Oliko vuoden 2015 siirtolaisoperaatio Venäjän hybridioperaatio EU:n horjuttamiseksi? Jotkin EU-maat ottivat tosissaan tehtävänsä suojella EU:n ulkorajaa ja blokkasivat tulijat, esimerkiksi Unkari. Mutta EU:ssa omaksuttiin kanta, että tulijat saavat tulla EU:n alueelle ja siellä he kulkivat eri puolille. ”Maailman moraalinen suurvalta” Ruotsi otti valtavan määrän hybridejä. No nyt siellä kaupungit palavat. Ruotsin tulijoista riitti yli 30.000 Suomeenkin. Pääasiassa nuoria miehiä, joista monet valehtelivat ikänsä ja 80% oli hävittänyt henkilöllisyystodistuksensa estääkseen oikean henkilöllisyytensä selvittämisen.

EU:n ovien avaaminen tälle hybridioperaatiolle katsotaan olleen Saksan liittokansleri Merkelin päätös. Unkari sai haukut, kun esti pääsyn EU:n alueelle. Operaatio kyllä toimi tehokkaasti EU:n horjuttamiseksi. Se horjutti EU:n taloutta, kasvatti voimakkaasti rikollisuutta ja terrorismia ja kylvi riitaa EU-maiden keskelle. Toiminnan kritisointi vaiennettiin syyttämällä kritisoijia rasismista. Siis jos kyseessä oli Venäjän hybridioperaatio EU:n horjuttamiseksi, se oli ilmeisen onnistunut. Samassa yhteydessä Venäjä testasi avoimesti myös Suomea vastaan kyseistä tekniikkaa lähettämällä tulijoita Itärajan yli. Huomattiin Suomen olevan täysin kädetön operaatiota vastaan. Kokeilun jälkeen Suomen vetoomuksesta Venäjä lopetti kokeilun.

Sen jälkeen tulijoiden virtaa on saatu hillittyä EU:ssa. EU maksaa miljardeja suojelumaksua, jotta Turkki ei lähetä tulijoita Eurooppaan. Asiasta oteltiin kyllä koeluonteisesti Turkin ja Kreikan rajalla. Edelleen EU on saanut jonkin verran tukittua virtaa Välimeren yli. Se on siis nykymuodossa hidas tapa tunkea hybridejä EU:n alueelle.

Vuonna 2021 testasivat Venäjä ja Valko-Venäjä hybridien lähettämistä EU:n alueelle. Valko-Venäjälle kerättiin hybridejä Lähi-Idästä ja vietiin EU:n rajalle. Tarkoituksena oli saada tungettua heidät EU:n puolelle. Puola kuitenkin kieltäytyi ottamasta tulijoita vastaan, sulki rajan, esti maahantulon ja kieltäytyi ottamasta turvapaikkahakemuksia. Raivokkaista yrityksistä huolimatta hanke kuivui kokoon. Samanlaista harrastettiin myös Baltian rajoilla. EU-maat lähettivät rajaväkeä tukemaan kyseisiä maita. Niin lähetti Suomikin, mutta aivan eri tarkoituksella. Kun tuolla eturintamassa torjuttiin hybridien tulo, Suomesta lähteneet rajamiehet saivat kotimaasta ohjeet toimia päinvastoin eli edistää hybridien pääsyä EU:n alueelle. Siellä he voivat hakea turvapaikkaa ja päätöksestä riippumatta voivat jäädä maahan.

Nyt eletään taas uutta kriisiä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sen seurauksena EU ja USA ovat asettaneet Venäjälle kovia pakotteita ja ovat tukeneet aseilla Ukrainaa. Länsi on ollut yllättävän yksimielinen, mutta suunnitelmien toteuttaminen on törmännyt yllättäviin esteisiin. Saksa ei ole ollut halukas avustamaan Ukrainaa yhtä paljon kuin muut. Ja Saksa on harannut vastaan, kun on haluttu tiivistää Venäjän vastaisia pakotteita. Saksa on tarkoituksellisesti tehnyt itsestään riippuvaisen Venäjän energiaratkaisuista ajamalla alas ydinvoiman ja rakentamalla sitä korvaamaan kaasuputkia Venäjältä. Sattumalta noidenkin ratkaisujen keskipisteessä on ollut Saksan aikaisemmin ylistetty liittokansleri Merkel, vanha DDR:n kasvatti. Suomessa ei ole kehittynyt onneksi yhtä suurta riippuvuutta Venäjän energiasta, vihreiden kovasta ponnistelusta huolimatta. Yritys estää Olkiluodon ydinvoimala epäonnistui. Energiaomavaraisuutta he saivat kyllä vahingoitettua esimerkiksi turpeen alasajolla, mutta sitä ei onneksi ehditty aivan kokonaan toteuttaa, ennen kuin uusin kriisi räjähti silmille.

Suomessa on vuosikausia julistettu, että Suomen ei tarvitse liittoutua sotilaallisesti. Suomessa on suorastaan sabotoitu erilaisia turvallisuuskytkentöjä. Kun EU:hun liityttiin, asiaa perusteltiin turvallisuuspolitiikalla. Mutta kun asia on ollut esillä EU:n sopimusten uusimisen yhteydessä, tuota ovat sabotoineet suomalaiset poliitikot. Nimeltä on mainittu Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja. Molemmat ovat myös aktiivisesti pyrkineet heikentämään Suomen puolustusta esimerkiksi jalkaväkimiinojen osalta. Halosellakin tiiviit siteet DDR:ään mm. vanhana DDR:n tunnustamiskomitean aktiivina. Nyt Nato-jäsenyyden käsittelyssä Erkki Tuomioja harjoittaa neliraajajarrutusta ”sotapsykoosissa”.

Nyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan Suomessa on havahduttu siihen, kuinka vaarallinen tilanne voi aikaa myöten olla Suomelle. Varsin nopealla aikataululla valmistellaan Naton jäsenyyshakemusta. Tarkkailijat ovat innostuneita, kun vihreätkin ovat mukana Nato-hakemuksen edistämisessä. Mutta samalla tiedostetaan, että Venäjä saattaa toteuttaa erilaista häirintää Suomea kohtaan kostoksi Nato-jäsenyyden hakemisesta. Eli edellä mainittuihin toimiin pitäisi Suomessa valmistautua.

Suomessa on vuosia kehuttu, kuinka hyvin Suomi on varautunut erilaisiin kriiseihin. Tuo on osoittautunut saduksi. Vuoden 2015 hybridioperaatio paljasti Suomen avuttomuuden. Korona-epidemia paljasti Suomen suuresti ylistetyn valmiuslain olevan susi. Se joudutaan korjaamaan, mutta operaatio on pitkä. Valmiuslaki on saatettu sellaiseen tilaan, että se estää järkevätkin toimenpiteet ihmisten ja Suomen suojelemiseksi. Vaikea uskoa, että tuollainen susi olisi syntynyt sattumalta. Herää epäilys, että lain vesittämisessä avainasemassa ovat olleet kommunistihenkiset ”ihmisoikeuslakimiehet”. Suomessa on lainsäädäntö ja laintulkinta ollut paljolti kommunistisen lakimiesjärjestö DEMLA:n vallassa. Järjestön historiikkikin epäili, että järjestöä rahoitettiin idästä. DEMLA:n juristit ovat hääränneet erityisen aktiivisesti pakolaisasioissa. Seuratkaapa kuinka vaikeaa monille Suomessa on nyt toimia vastoin vanhan ”isännän” eli Venäjän tahtoa.

Yksi keskeinen periaate suomalaisessa lainsäädännössä on, että jokainen hybridi, joka pääsee Suomen alueelle on oikeutettu hakemaan turvapaikkaa. Samalla Suomessa nykyinen sisäministeri ja sisäministeriön kansliapäällikkö ajavat linjaa, jonka mukaan jokainen maahan päässyt saa Suomesta oleskeluluvan oli turvapaikkaoikeutta tai ei. Ja hylkäävän päätöksen saaneiden palautusta lähtömaahansa ei ole haluttu edistää. Viime aikoina sisäministeriön johto on valmistellut lakeja, jotka sallivat myös hylkäävän päätöksen saaneiden jäädä maahan. Eli koko suomalainen turvapaikkajärjestelmä romutetaan. Hurskastelevasti muut puolueet ovat olleet vastustavinaan sisäministeriötä hallitsevien vihreiden hankkeita, mutta puheet ovat ilmeisesti hurskastelevia satuja, kun hanke ilmeisesti sittenkin ollaan toteuttamassa.

Kriittinen kohta asiassa on valmiuslain pikainen parsiminen. Puolan menestys hybridihyökkäyksen torjunnassa perustui siihen, että se esti fyysisesti tulijoiden pääsyn maahan eikä suostunut ottamaan vastaan turvapaikkahakemuksia. Suomessa asiassa kerrotaan lapsellisia satuja. Ensin selitetään, että pitää ainakin olla yksi raja-asema auki turvapaikkahakemusten jättämistä varten. Keskustelun seurauksena ehkä päätetään, että valmiuslain voimassa ollessa kaikki raja-asemat voidaan sulkea. Sillä ei kuitenkaan ole hybridioperaatioiden torjunnan kannalta mitään merkitystä. Jokainen ymmärtää, että jos raja-asema on kiinni, tulijat voivat kävellä Suomeen aseman vierestä. Entä sitten?

Sisäministeriön vihreä johto ajaa sitä, että kaikki Suomen rajan yli kävelleet voivat jättää turvapaikkahakemuksen Suomeen. Se käsitelläänkö hakemus pikakäsittelynä rajan lähellä tai muualla on aivan yhdentekevää. Hylkäävän päätöksen saaneet valittavat ja valittavat ja valittavat ja lopulta sisäministeriön vihreän johdon tahdon mukaan kaikki rajan yli päässeet saavat jäädä Suomeen. Koko järjestelmä romahtaa. Tulijoiden määrä voi olla hyvin suuri. Kuten nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto jo vuosia sitten linjasi: ei ole ylärajaa siihen, paljonko turvapaikanhakijoita Suomi ottaa vastaan. Jos määrä kasvaa vihreidenkin mielestä liian suureksi, varasuunnitelmaa valmistellaan. Valmistellaan sitä, kuinka Suomi voi jakaa taakkaa muiden EU-maiden kanssa. Eli Suomesta tulee EU:n heikko kohta, joka mahdollistaa Venäjän hybridioperaatiot.

Asiaan liittyy suorastaan omituisia mahdollisuuksia. Suomessa julistetaan, että Suomi ei saa rahoittaa Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Mutta tuo politiikka johtaa juuri siihen. Venäjällä on vaikeuksia saada sotilaita Ukrainan lihamyllyyn. Uutisissa kerrotaan, kuinka Venäjä haalii palkkasotilaita Syyriasta, Libyasta ja Etiopiasta. Toki värvääminen ei ole helppoa, koska Venäjällä ei ole loputtomasti rahaa houkutella tulijoita sotaan. Mutta tässä Suomen sisäministeriön vihreä johto tarjoaa auttavan kätensä. Venäjä voi luvata afrikkalaisille palkkasotilaille palkkioksi sotapalvelusta hyvän palkan sekä eläkkeen loppuiäksi. Sodan jälkeen heidät kuljetetaan Suomen rajalle ja käsketään rajan ylitettyään sanoa taikasana ”asylum” ja kaikki järjestyy. Palkan maksaa sossu ja eläkkeen Kela nimiset firmat.

Asian kritisointia yritettiin vaientaa julistamalla, ettei saa paljastaa Suomen lainsäädännön heikkouksia Venäjälle. Kyllä Venäjä ne tietää, ilmeisesti tarkemmin kuin suomalaiset viranomaiset. Mahdollisesti niihin vaikuttamassa ovat olleet Venäjän vaikuttaja-agentit? Kaikki tuo on täysin tietoista toimintaa. Lopputuloksen kannalta on samantekevää, onko kyseessä ideologinen fanatismi tai Suomen tahallinen vahingoittaminen. Miten vihreiden sikailuun vastaavat kokoomus, demarit, keskusta ja persussuomalaiset? Eikö millään ole enää väliä?
 

Olli Pusa ke 27.04. 20:32

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06. 10:23

Kuinka pysäyttää Venäjä?

ti 25.06. 12:29

Väkivallasta uskalletaan vihdoinkin keskustella?

ke 19.06. 21:28

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Eläkekeskustelusta

su 07.04. 15:15

Ahneuden henki?

ti 02.04. 11:13

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Uutta presidentinhallintoa valitsemassa

ma 29.01. 19:33

Presidentti arvojohtajana

la 27.01. 17:00

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04.2024 17:57

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06.2024 22:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06.2024 11:03

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06.2024 10:23

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44