Euroopan maahanmuuttokriisissä miljoonia vielä tulossa - "mahdotonta pysäyttää"

"Jos emme uhmaa tätä kehitystä pian, oviemme kynnyksillä on miljoonia ihmisiä viiden vuoden kuluessa"

Ulkomaat ti 05.12.2017 13:20
kuva: shutterstock

Afrikan unionin ja Euroopan unionin (AU-EU) huippukokous pidettiin Abidjanissa Norsunluurannikolla 29.-30. marraskuuta 2017 ja siihen osallistui 55 afrikkalaista ja 28 eurooppalaista johtajaa.

Gatestone instituutin vanhempi tutkija Soeren Kern kirjoittaa artikkelissaan huippukokouksen päättyneen "halveksittavaan epäonnistumiseen":

"He eivät pystyneet sopimaan edes perustoimenpiteistä, joilla estettäisiin kymmenien miljoonien afrikkalaisten ​​maahanmuuttajien tulviminen Eurooppaan."

Kernin mukaan suurista odotuksista ja mahtavista lausunnoista huolimatta ainoa konkreettinen päätös Abidjanissa oli lupaus evakuoida Libyaan jumiin jääneet 3 800 afrikkalaista siirtolaista.

Yli kuusi miljoonaa maahanmuuttajaa odottaa Välimeren maissa valmiina ylittämään rajat Eurooppaan. Bildin raportissa todetaan, että Libyassa odottaa miljoona ihmistä, toinen miljoona Egyptissä, Jordaniassa 720 000, Algeriassa 430 000, Tunisiassa 160 000 ja 50 000 Marokossa. Yli kolmea miljoonaa muuta Turkissa odottavaa estetään tällä hetkellä tulemasta Eurooppaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja EU:n maahanmuuttosopimuksen avulla.

Benghazin Britannian suurlähetystön entinen johtaja Joe Walker-Cousins varoitti, että miljoonat maahanmuuttajat Afrikan maista ovat jo matkalla Libyaan ja Eurooppaan.

Walker-Cousinsin mukaan EU: n pyrkimykset kouluttaa Libyan rannikkovartiostoa oli "mitättömän pientä ja liian myöhäistä".

"Minun tietolähteiden mukaan alueella on mahdollisesti miljoona maahanmuuttajaa, jos ei enemmänkin, jotka ovat jo tulossa Keski-Afrikasta ja Afrikan sarvesta", hän sanoi.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani totesi, että Eurooppa "väheksyy" maahanmuuttokriisin laajuutta ja vakavuutta ja että "miljoonat afrikkalaiset" tukkivat maanosan lähivuosina, ellei kiireellisiä toimia toteuteta.

Il Messageron haastattelussa Tajani kuvaili mahdollisesti olevan tulossa "raamatullisen laajuinen exodus, joka olisi mahdotonta pysäyttää", jos Eurooppa ei nyt pysty haastamaan ongelmaa:

"Jos emme uhmaa tätä pika puoliin, oviemme kynnyksillä on miljoonia ihmisiä viiden vuoden kuluessa.

Tajani korosti, että tänä päivänä pyrimme ratkaisemaan muutaman tuhannen ihmisen ongelman, mutta meillä on oltava strategia miljoonia ihmisiä varten.

Juuri muutama päivä ennen AU-EU -huippukokousta Tajani vaati Marshall-suunnitelmaa Afrikkaa varten - 40 miljardin euron pitkän aikavälin investointisuunnitelmaa, jolla tehostetaan maanosan koulutusta ja työmahdollisuuksia, jolla ihmiset saataisiin luopumaan lähtöaikeista.

Hän varoitti väestönkasvun kierteen Afrikassa olevan demografinen "pommi", joka voisi työntää miljoonia afrikkalaisia ​​Eurooppaan.

"Ilman strategiaa meillä tulee olemaan terrorismia, laitonta maahanmuuttoa ja epävakaisuutta", hän painotti.

Uuden globaalia väestönkehitystä ja tulevaisuuden näkymiä valottavan YK:n "World Population Prospects: 2017 Revision" -raportin mukaan yli puolet maailman väestönkasvusta tapahtuu vuoteen 2050 mennessä Afrikassa.

Afrikan väestön odotetaan kasvavan 1,3 miljardilla, vuoden 2017 1,2 miljardista 2,5 miljardiin vuonna 2050. 26 afrikkalaisen maan väestön ennustetaan paisuvan vähintään kaksinkertaiseksi nykyiseen kokoonsa verrattuna vuosina 2017-2050.

Suuri osa Afrikan väestönkasvusta tapahtuu Nigeriassa, joka on YK:n mukaan tällä hetkellä maailman seitsemänneksi väkirikkain maa. Vuoteen 2050 mennessä Nigeria lyö laudalta Yhdysvallat ahtautumalla väestöltään maailman kolmanneksi suurimmaksi. Intia ja Kiina jäävät kauaksi taakse.

Vuoden 2050 jälkeen Afrikan ennakoidaan olevan ainoa alue maailmassa, joka kärsii yhä "huomattavasta väestönkasvusta".

Afrikka on tällä hetkellä maailman nuorin mantere: 60 prosenttia Afrikan väestöstä on alle 25-vuotiaita, kun taas Pohjois-Amerikassa on 32 prosenttia ja Euroopassa 27 prosenttia alle 25-vuotiaita.

Genevessä toimivan YK:n toimiston pääjohtaja Michael Møller on varoittanut, että Euroopan on valmistauduttava miljoonien maahanmuuttajien saapumiseen Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä.

Timesin haastattelussa tanskalainen Møller sanoi:

"Se, mitä olemme nähneet on yksi suurimmista ihmisvaelluksista historiassa ja se vain kiihtyy. Kaikilla nuorilla on matkapuhelimet ja he voivat nähdä, mitä tapahtuu muualla maailmassa ja se toimii magneettina."

Saksan kehitysministeri Gerd Müller on toistanut tämän varoituksen:

"Suurimmat maahanmuuttoliikehdinnät ovat edelleen edessä päin: Afrikan väestö kaksinkertaistuu seuraavien vuosikymmenien aikana. Egypti kasvaa 100 miljoonaan ihmiseen, Nigeria 400 miljoonaan. Digitaalisella aikakaudellamme internetin ja matkapuhelinten avulla kaikki tietävät vaurautemme ja elämäntapamme."

Müller lisäsi, että vain 10 prosenttia tällä hetkellä liikkeellä olevista henkilöistä on saavuttanut Euroopan:

"Kahdeksasta kymmeneen miljoonaa maahanmuuttajaa on vielä matkalla."

Financial Timesissa Gideon Rachman selitti Euroopan ahdinkoa:

"Yksi Euroopan mahdollinen vastatoimi on hyväksyä maahanmuuton muualta maailmasta olevan väistämätöntä ja omaksua se täysin rinnoin."

Rachmanin mukaan Euroopan velkaantuneet taloudet tarvitsisivat "ruiskeen" nuoruutta ja dynamiikkaa.

"Kuka hankkii henkilökuntaa vanhainkoteihin ja rakennustyömaille, jos ei muualta maailmasta tulevista maahanmuuttajista ole siihen?"hän kysyy.

Hänen mielestä eurooppalaisten on varsin epärealistista vaatia ja olettaa kaikkia maanosaan pyrkiviä tulokkaita hyväksymään eurooppalaiset arvot.

"Voi viedä enemmän kuin muutama yhteiskuntaopin oppitunti muuttaa monien Lähi-idästä ja Afrikasta tulevien maahanmuuttajien mukanaan tuomia reippaasti vanhoillisia ja seksistisiä asenteita", Rachman huomauttaa.

Rachman arvioi, että Tyynenmeren ympäröimät saarivaltiot, kuten Japani tai Australia, saattavat mahdollisesti pitää yllä tiukkaa maahanmuuton valvontaa.

Tytti Salenius ti 05.12. 13:20

Pääuutiset

blogit

Mika Niikko

Mielipide tai vihainen puhe ei ole rikos!

ma 11.11. 22:02

Matti Viren

Onko työvoiman kysyntä joustavaa vai joustamatonta?

ma 11.11. 22:01

Timo Vihavainen

Salaperäisiä uutisia

ma 11.11. 21:57

Professorin Ajatuksia

Miksei poliittisen korrektiuden hinnasta keskustella?

ma 11.11. 21:54

Juha Ahvio

Sanan- ja uskonnonvapautta on puolustettava nyt

su 10.11. 21:07

videot