Muuttaako maailman pienin eloonjäänyt vauva aborttikeskustelua?

Perustavin oikeus jokaiselle ihmiselle on oikeus omaan henkeensä - siksi tarvitsemme vastauksen kysymykseen, mistä ihmisen elämä alkaa

Ulkomaat ti 04.06.2019 23:23

Kaikkien aikojen pienin vauva on selvinnyt hengissä Yhdysvalloissa ja painanut syntyessään vain 245 grammaa.

Vertailun vuoksi se vastaa kooltaan ja painoltaan suurta omenaa tai saippuaa, jopa mehupurkkia, kuten NBC News kuvailee elävää ihmislasta.

Tämän joulukuussa 2018 Sharp Mary Birchin sairaalassa Kalifornian San Diegossa syntyneen tyttölapsen kerrotaan mahtuneen aluksi aikuisen kämmenelle.

Saybieksi nimetty vauva syntyi 17 viikkoa ennen laskettua aikaa ja pienokaisen äiti oli synnytyksen käynnistyessä 24. raskausviikolla, kun keskiverto raskaus kestää noin 40 viikkoa. Äiti kiidätettiin sairaalaan vakavien raskauskomplikaatioiden vuoksi, ja lapsi syntyi hätäsektiolla.

Kalifornian San Diegossa sijaitseva synnytyssairaala kertoi asiasta keskiviikkona, kun vauva pääsi viiden kuukauden tehohoidon jälkeen sairaalasta kotiin. Tyttö painoi sairaalasta lähtiessään noin 2,2 kiloa.

Suomessa tästä uuden elämän ihmeestä uutisoivat muun muassa Yle, Helsingin Sanomat, MTV-uutiset, Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

San Diegossa tapahtuneesta pikkuruisesta syntymisen ihmeestä kertoo myös yhdysvaltalainen konservatiivinen uutis- ja mielipidesivusto Daily Wire otsikolla "Maailman pienin eloonjäänyt vauva päättää aborttikeskustelun".

Yhdysvaltalainen konservatiivinen poliittinen kommentaattori, näyttelijä ja kirjailija Michael Knowles iloitsi viime perjantaina "Michael Knowles Show'ssaan" tästä "ihanasta ja hyvälle tuulelle saaneesta uutisesta" ja otti kantaa siihen, miten hengissä selvinnyt maailman pienimmän tyttövauvan tapaus vetää pohjan pois vasemmistolaisten esittämiltä perusteilta abortin puolesta.

Knowlesista on selvää, että sen myötä on alettu vakavasti miettiä viime viikkojen ajan käytyjä aborttikeskusteluja, sillä monissa Amerikan osavaltioissa vauva olisi voitu tappaa.

"Monissa tämän maan osavaltioissa ihmiset kieltävät tämän lapsen olevan vauva, mutta vauva syntyi, ja on nyt elossa", Knowles huomauttaa ja jatkaa, että "on onni", että vauva ei syntynyt Floridassa, Massachusettsissa, Nevadassa, Pennsylvaniassa, Rhode Islandissa, Arizonassa, Kaliforniassa, Connecticutissa, Delawaressa, Havaijilla, Idahossa, Illinoisissa, Mainessa, Marylandissa, Michiganissa, Minnesotassa, Montanassa, New Yorkissa, Tennesseessä, Utahissa, Washingtonissa, Wyomingissa tai Virginiassa.

Tällä Knowles tarkoittaa sitä, että näissä osavaltioissa pienen Saybien vanhemmat olisivat voineet haluta tappaa sen:

"Sitä ei olisi edes tunnustettu vauvaksi."

Knowles alleviivaa, että kaikissa noissa osavaltioissa voi surmata vähintään yhtä vanhoja vauvoja, jos ei merkittävästi vanhempiakin kuin kyseinen vauva.

"Nämä osavaltiot haluavat teeskennellä, että vauva ei ole vauva, mutta näitte juuri, että tämä vauva on vauva. Tämän ja noiden kuvien pitäisi lopettaa aborttikeskustelu, tai ainakin tarkastella sitä rehellisesti", Knowles painottaa.

Aluksi Saybie-vauvalle annettiin vain alle vuorokausi elinaikaa.

Saybien synnytyksen jälkeen hänen vanhemmilleen ilmoitettiin, että tyttö ei ehkä selviä ensimmäisten 24 tunnin aikana.

"He kertoivat miehelleni, että hänellä olisi noin tunti aikaa hänen kanssaan ja että hän kuolisi", Saybien äiti totesi sairaalan julkaisemassa videossa.

"Mutta tuo tunti muuttui kahdeksi tunniksi, sitten päiväksi, sen jälkeen viikoksi", äiti riemuitsee.

Videolla esiintynyt sairaanhoitaja Emma Wiest kertoo, että Saybie-lempinimen saanut lapsi oli niin pieni, että häntä oli vaikea nähdä sängyllä.

"Hän on ihme", sanoo sairaalan vastasyntyneiden tehohoitoyksikön sairaanhoitaja Kim Norby.

"Se on varmaa."

Iowan yliopisto pitää Tiniest Baby -rekisteriä maailman pienimmistä hengissä selvinneistä lapsista ja sen mukaan Saybieksi nimetty vauva painoi 7 grammaa vähemmän kuin edellinen, vuonna 2015 maailman pienin eloonjäänyt tyttövauva Saksassa, joka syntyessään painoi 252 grammaa.

Aiemmin tänä vuonna kerrottiin Japanissa Tokiossa elokuussa 2018 syntyneen vain 268 grammaa painava vauva, jonka on arveltu olevan pienin ennenaikaisesta synnytyksestä selvinnyt poika. Aikaisempi "ennätyksenhaltija-poika" oli syntynyt sekin Saksassa, jonka paino oli syntymässä vain 274 g.

Lääkäri ja kristillisdemokraattien ex-puheenjohtaja, KD:n kuudennen kauden kansanedustaja ja Suomen entinen sisäministeri Päivi Räsänen pitää Yhdysvaltojen tänä vuonna kiristynyttä abortti-ilmapiiriä ja tiukentunutta lainsäädäntöä hyvänä asiana.

Esimerkiksi Kentucky, Georgia, Mississippi ja Ohio ovat ottaneet käyttöön niin sanotun "sydämenlyöntilain", joka kieltää abortin kuudennen raskausviikon jälkeen. Alabamassa raiskaus ja insesti eivät lainmuutoksen myötä kelpaa abortin syyksi, ja laittoman abortin tehnyt lääkäri voi saada jopa 99 vuoden vankeusrangaistuksen.

Kaikkiaan 16 osavaltiota on lyhyen ajan sisällä jollakin tavalla alkanut suojella syntymättömän lapsen ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia.

Räsänen toivoo Suomeen samanlaista lainsäädäntöä kuin Alabamassa ja suojella syntymättömän kohdussa olevan lapsen elämää.

Hän näkee Yhdysvalloissa nyt nähdyt aborttilakikiristykset vastareaktiona New Yorkin liberaalille ja radikaalille lakimuutokselle, jonka myötä abortti on sallittu vielä 24. raskausviikolla, ja sen jälkeenkin perustellusta syystä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Tanus korostaa, että New Yorkin päätös on törkeä lapsiin kohdistuva ihmisoikeusrikos.

Sari Tanus pani vuonna 2014 vireille kansalaisaloitteen, jonka mukaan lääkäreillä ja hoitohenkilöstöllä olisi oikeus omatunnonsyihin vedoten kieltäytyä suorittamasta abortteja.

Eduskunnan enemmistö hylkäsi esityksen äänin 136-33.

Päivi Räsänen korosti kuitenkin yhtä ”helmeä” valiokunnan lausunnossa:

"Valiokunta katsoo, kuten perusoikeusuudistuksen yhteydessä antamassaan lausunnossa, että työntekijän eettistä tai uskonnollista vakaumusta on syytä kunnioittaa ja pyrkiä ensisijaisesti työjärjestelyin varmistamaan asianmukainen hoito muun henkilökunnan suorittamana."

Suomessa abortin saa käytännössä jokainen 12. raskausviikkoon saakka. Viimeinen takaraja on 20. raskausviikko ja sikiöpoikkeavuuden kohdalla 24. raskausviikko.

"Meillä Suomessa myöhäisten aborttien määrä on lisääntynyt. Lapsia, jotka abortoidaan 22. raskausviikolla, voitaisiin hoitaa keskosina. Aborttien seurauksena meillä on lapsia, jotka elävät muutaman minuutin tai muutaman tunnin, ja jotka jätetään kuolemaan", Räsänen muistuttaa.

Räsäsen mukaan raskaudenkeskeytys on aina eettinen ongelma, sillä siinä lopetetaan jo alkanut ihmiselämä.

Räsäsen mielestä juuri nyt on aika keskustella abortista - sekä äidin että lapsen ihmisoikeuksista, kohdussa elävän lapsen elämän arvon puolesta, sillä perustavin oikeus jokaiselle ihmiselle on oikeus omaan henkeensä. Siksi tarvitsemme vastauksen kysymykseen, mistä ihmisen elämä alkaa.

Räsänen toteaa tuoreessa Mistä on kysymys? Abortti -kirjassaan, että ihmisoikeuksia kunnioittavassa yhteisössämme on sokea piste, joka estää näkemästä aborttia ihmisarvon loukkauksena.

Syntymättömän lapsen elämän puolustaminen halutaan leimata kiihkoiluksi ja oikeus vapaaseen aborttiin nähdään naisen oikeutena päättää omasta kehostaan sekä keinona parantaa tyttöjen ja naisten asemaa. Vapaa, laillinen abortti katsotaan kuuluvaksi naisen "lisääntymisoikeuksiin", "seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuoltoon" ja se kytketään laajempaan keskusteluun seksuaalioikeuksista.

"Aborttioikeus on lisättävä Euroopan Unionin perusoikeuskirjaan", feminismiä Euroopan parlamenttiin vaativat Vihreät naiset painostavat tiedotteessaan.

Kysymystä täytyisi pohtia sen pienen ihmisen näkökulmasta, jolla ei ole mitään mahdollisuutta puolustautua sitä väkivaltaa vastaan, joka häneen abortissa kohdistetaan. Jokaisella ihmisellä on luovuttamaton ihmisarvo, myös vielä syntymättömällä vauvalla.

Räsäsen mielestä aborttikeskustelussa on kapeaa kohdistaa huomio pelkästään sukupuolten tasa-arvoon. Aborttikeskustelussa oleellisempi kysymys hänestä onkin, onko abortissa kyse vain naisen oikeudesta omaan kehoonsa vai myös oikeudesta kajota kuolettavasti lapsen kehoon.

"Naisten ja tyttöjen oikeuksia tulee edistää, mutta ei puolustuskyvyttömien ihmisten elämän kustannuksella. Naisasialiikkeen on vaikea uskottavasti vaatia heikommassa asemassa olevien ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista, jos sen kärkiteemaksi nousee kaikkein avuttomimpien vähimmäisoikeuden riistäminen."

Vihreä ideologia on aborttimyönteinen. Vihreiden nuorten periaateohjelmassa puolestaan julistetaan korskeasti, että "meillä kaikilla on vapaus päättää omasta kehostamme" eivätkä "sosiaaliset normit, uskonto tai perinteet ole riittäviä syitä rajoittaa näitä vapauksiamme":

"Ruumiillinen koskemattomuus ja itsemääräämisoikeus ovat yleismaailmallisia oikeuksia. Oikeus aborttiin kuuluu kaikille."

Kuten kasvatuksen teorian ja tradition professorina Jyväskylän yliopistossa toimiva kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka toteaa:

"Ruumiillinen koskemattomuus kuuluu siis kaikille muille paitsi syntymättömille ihmislapsille, joita on sallittua tappaa. Syntymättömillä lapsilla ei ole ihmisoikeuksia."

Suomessa Vihreiden naisten kannanotot kulkevat radikaalifeministin, toimittaja-kirjailija ja Al Coren ja Bill Clintonin entisen poliittisen neuvonantajan, Naomi Wolfin jalanjäljissä. Jo 1990-luvun puolivälissä Wolf astui esiin ja väitti, että aborttioikeudet merkitsevät sitä, että meidän on surmattava lapsi miesten ja naisten tasa-arvon saavuttamiseksi:

"Antaa kuolevan kuolla rauhassa on usein laillista ja joskus jopa tarpeellista. Abortin pitäisi olla laillinen; se on joskus jopa tarpeellista. Toisinaan äidin on pystyttävä päättämään, että sikiön on kuoltava koko ihmisyydessään."

Queer-tutkimuksen puolestapuhuja Naomi Wolf tunnetaan useista hänen kirjoistaan ja uusin "Outrages: Sex, Censorship and the Criminalization of Love" ilmestyy 18. kesäkuuta 2019.

Radikaalifeministit ovat Räsäsen mukaan tehneet tahtomattaan karhunpalveluksen naisille. Raskaudenkeskeytyksiin liittyvä kipu ja syyllisyys ovat pääosin naisen kantamaa taakkaa.

"Äiti joutuu kantamaan sen kehossaan. Jokaisella äidillä on vahva vaisto suojella kohdussa kasvavaa lastaan. Lapsen menettäminen, vieläpä tarkoituksellinen elämän lopettaminen sotii murskaavasti luonnollista hoivaviettiä vastaan. Tämä kuorma ei poistu sillä, että heille vakuutetaan naisen oikeutta omaan kehoonsa", Räsänen kirjoittaa Abortti -kirjansa luvussa Ihmisoikeudet aborttikeskustelun ytimessä.

Lääkäri Päivi Räsänen selvittää kirjassaan luvussa Sikiö ei ole osa äidin kehoa lapsen elintoimintojen kehittyvän kohdussa hämmästyttävän varhaisessa vaiheessa:

"Ensimmäiset merkit kehittyvästä keskushermostosta nähdään alkion kolmannen elinviikon alussa. Viikon kuluttua siitä, keskimäärin 25. elinpäivänä, alkion sydän aloittaa toimintansa - siis kauan ennen aborttirajoja. Muutaman päivän kuluttua ihmissikiön raajat ovat todettavissa.

Seitsemän viikon iässä, jolloin alkio on vasta kahden senttimetrin pituinen ja painaa hiukan yli gramman, lapsen keskushermoston on todettu lähettävän impulsseja elimistöön. Raajojen ja selän lihakset suorittavat jo varhaisessa vaiheessa ärsytettäessä supistuksia.

Kahdeksannella viikolla on voitu rekisteröidä sikiön EEG eli aivosähkökäyrä. Vauvan varpaat ja sormet erottuvat selvästi, vaikka lapsen kokonaispituus on vasta noin neljä senttimetriä. Alle kahdeksan viikon ikäistä kohdussa elävää lasta nimitetään alkioksi ja sitä myöhemmin vasta sikiöksi.

Sikiön kolmannen elinkuukauden aikana, kahdeksannesta viikosta eteenpäin, elimistön rakenne on jo lähes täydellinen sormen kynsien alustoja myöten. Kahdenteentoista viikkoon mennessä sikiö pystyy puristamaan kätensä nyrkkiin, siristelemään silmäkulmiaan, kääntämään päätään ja avaamaan sekä sulkemaan suutansa. Lapsen on todettu suorittavan tuossa vaiheessa myös hengitysliikkeitä.

Vasta 16.-20. raskausviikolla äiti alkaa tuntea vauvan liikkeitä kohdussaan..."

Räsänen jakaa kirjassaan lisäksi erään kätilön tarinan, joka joutui kohtaamaan työssään "raskaudenkeskeytyspotilaan", jolla oli raskausviikkoja jo lähes 23. Raskaus oli siis yhtä pitkällä kuin nyt uutisissa kerrotulla maailman pienimmän eloonjääneen Saybien äitillä.

Syy keskeytykseen oli leikkauksella korjattavissa oleva vamma.

Kätilö kirjoittaa: "Toivoin, ettei lapsi syntyisi vuoroni aikana, jotta en näkisi tekojeni seurauksia. Toisin kuitenkin kävi. Lapsi huitoi käsiään ja yritti tehdä hengitysliikkeitä ainakin kymmenen minuuttia. Vanhemmat olivat kauhuissaan."

Äiti huusi: "Jumala anna meille anteeksi!"

Vanhemmat eivät kyenneet pitämään lasta sylissään, saati katselemaan kuolinkamppailua, vaan lapsi laitettiin sängylle lakanan alle yksin kuolemaan - kun toisaalla synnytyssalissa samanikäistä vauvaa virvoiteltiin.

Räsänen vakuuttaa niin lääkärien, hoitajien kuin kätilöidenkin tietävän, mitä abortissa tapahtuu. Hän kertoo lääkärikollegastaan, joka oli edustanut sallivaa aborttikantaa. Kerran keskellä työpäivää hän oli tavannut työkaverinsa kalpeana nojailemasta seinään ja tiedustellut, onko hän sairas. Hän kertoi olleensa juuri suorittamassa raskaudenkeskeytystä, kun imulaitteesta oli tipahtanut lattialle pieni jalka reidestä irronneena. Hän oli alkanut voida pahoin ja myönsi:

"Tämä on pyövelin hommaa."


 

 

Tytti Salenius ti 04.06. 23:23

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06. 10:23

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot