Sananvapauttako Britanniassa?

Harry Potter -kirjasarjan luonut J.K. Rowling: "Totuuden puhuminen ei ole vihaa"

Ulkomaat ti 15.02.2022 22:43

Sananvapaudella menee Iso-Britanniassa äärimmäisen huonosti. 

Näin peräänkuuluttaa Gatestone -instituutin arvostettu vanhempi tutkija, asianajaja ja poliittinen analyytikko Judith Bergman 12.2.2022 päivätyssä artikkelissaan, jossa hän ruotii Iso-Britannian sananvapauden katastrofaalista tukahduttamista.

YouGovin tuoreen kyselyn mukaan, kun briteiltä kysyttiin, missä painopisteen pitäisi olla, 43 prosenttia oli sitä mieltä, että ihmisten suojeleminen loukkaavalta tai vihamieliseltä puheelta tulisi asettaa etusijalle, ja vain 38 prosentin mielestä pitäisi keskittyä sananvapauden suojelemiseen. 

Bergman kiinnittää huomiota siihen, että yleisesti ottaen miehet ja konservatiiviset äänestäjät olivat enemmän huolissaan sananvapauden suojelemisesta, kun taas naiset, nuoremmat ihmiset ja työväenpuolueen äänestäjät olivat huolestuneempia loukkaavan tai vihamielisen puheen estämisestä.

Kysely osoitti myös, että itsesensuuri kukoistaa: 57 % kyselyyn vastanneista sanoi, että he ovat "havainneet lakanneensa ilmaisemasta poliittisia tai yhteiskunnallisia näkemyksiään peläten muiden tuomiota tai kielteisiä reaktioita". Kyselyn mukaan:

"Useimmissa tapauksissa ne, joilla ei ole 'edistyksellisiä' näkemyksiä, jättävät useammin mainitsematta mielipiteensä kyseisestä aiheesta. Esimerkiksi ne, joiden mielestä maahanmuutosta on yleisesti ollut haittaa Iso-Britannialle... ne, jotka ovat eri mieltä väitteestä 'transsukupuolinen nainen on nainen', kokevat, että heidän täytyy usein pysytellä hiljaa."

Judith Bergman huomauttaa, että viime vuosilta voidaan antaa paljon esimerkkejä tukahdutetun sananvapauden surkeasta tilanteesta Iso-Britanniassa. 

Hän nostaa esiin sen, mikä "synnyttää rajuimman vastareaktion".

Mielipiteet siitä, että henkilön biologinen sukupuoli on etusijalla "sukupuoli-identiteettiin" nähden; että naiseksi identifioituminen ei ole sama asia kuin naiseksi syntyminen tai se, millaista epäoikeudenmukaisuutta ja vilpillisyyttä transsukupuoliset miehet kilpaillessaan naisia ​​vastaan ​​urheilussa saavat aikaan.

Esimerkiksi Sussexin yliopiston professori Kathleen Stock päätyi eroamaan tehtävästään, kun opiskelijat käynnistivät vainoamiskampanjan ja tuomitsivat hänet "transfobiseksi". Hän sai myös tappouhkauksia transsukupuolisuutta koskevista näkemyksistään. Erään raportin mukaan:

"Erityisesti yksi häntä hämmentävä näkökohta oli väite, jonka mukaan ihmisen usko psykologiseen identiteettiinsä, olipa hän mies tai nainen, on tärkeämpää kuin hänen ruumiillinen sukupuoli syntyessä - eikä vähiten tällaisista luokituksista johtuvat vaikutukset lääketieteeseen, urheiluun, tieteeseen, koulutukseen ja moneen muuhun."

Stock päätti luopua tehtävästään sen jälkeen, kun hänen oma ammattiliittonsa lähetti kirjeen, jossa yliopiston johtoa kehotettiin "ottamaan selkeä ja vahva kanta transfobiaa vastaan Sussexissa".

Avoimen yliopiston kriminologian professori Jo Phoenix jätti puolestaan työpaikkansa joulukuussa jouduttuaan kollegojen ja yliopiston vihamielisen herjaus- ja kiusauskampanjan kohteeksi. Hän oli muiden "ongelmallisten asioiden" ohella puhunut suoraan "akateemisen keskustelun vaientamisesta trans-asioissa" sekä nostanut esiin transsukupuolisten naisten asumiseen liittyviä ongelmia naisten vankiloissa.

Brittiläinen Harry Potter -fantasiakirjasarjan kirjoittaja J.K. Rowling on niin ikään leimattu transfobiseksi. Hän sai osakseen sosiaalisen median parjaus- ja vainomyrskyn lisäksi tappouhkauksia sanoessaan, että biologinen sukupuoli on totta ja että biologisia miehiä ei pitäisi päästää naisten tiloihin pelkästään siksi, että he ilmoittavat olevansa naisia. Vastauksena häntä vastaan ​​kohdistettuihin hyökkäyksiin J.K. Rowling  twiittasi:

"Jos sukupuoli ei ole todellista, ei ole olemassa mitään sukupuolisen vetovoiman tuntemista samaakaan sukupuolta kohtaan. Jos sukupuoli ei ole todellista, naisten eletty todellisuus katoaa maailmanlaajuisesti. Tunnen ja rakastan transihmisiä, mutta sukupuolen käsitteen häivyttäminen poistaa monilta mahdollisuuden keskustella elämästään mielekkäästi. Totuuden puhuminen ei ole vihaa", Harry Potter -kirjasarjan luonut J.K. Rowling korosti.

Tämän seurauksena koulu, joka oli nimetty kirjailija J.K. Rowlingin mukaan, nimesi sen uudelleen johtuen hänen "transihmisiä koskevista kommenteista ja näkemyksistä" ja koska Rowlingin "näkemykset tästä asiasta eivät ole sopusoinnussa koulun politiikan ja uskomusten kanssa - paikassa, jossa ihmiset voivat olla vapaita", uutisoi BBC

Judith Bergman tiivistää ytimekkäästi, että "eipä ilmeisesti sellainen koulu kuitenkaan, jossa voi puhua vapaasti".

Seuraava esimerkki on kustantajasta, joka hylkäsi skotlantilaisen lastenkirjailija Gillian Philipin tämän julkaistua Twitterissä hashtagin #IStandWithJKRowling. Daily Mailin kolumnissaan Gillian Philip kirjoitti:

"En ole suinkaan transfobinen, mutta ajatus siitä, että mies voi yksinkertaisesti julistaa itsensä naiseksi, täysin ehjänä, ilman leikkausta tai hormoneja ja päästä naisten vankiloihin tai sairaalaosastoille, on järjetön tilanne, josta toisinaan haluan pitää kovaakin meteliä."

Vihakampanjan kohteeksi joutui myös johtava koreografi Rosie Kay, joka erosi vuonna 2004 perustamastaan ​​tanssikoulusta sen jälkeen, kun häntä syytettiin transfobiasta hänen puheidensa takia yksityisillallisella. 

Kay oli todennut seurassaan oleville tanssijoille, että "naiset menettävät oikeudet itsensä naisiksi identifioiville miehille, mukaan lukien oikeudet yhden sukupuolen tiloihin". Rosie Kay jätti työnsä sen jälkeen, kun tanssijat olivat valittaneet hänen kommenteistaan, ja hän kertoi niiden johtaneen    "epäreiluun, hämäräperäiseen ja pöyristyttävään tutkintaprosessiin, joka on vielä kesken". Kayn mukaan:

"Tämä oli illallinen omassa kodissani, jossa kuusi henkilöä hyökkäsi kimppuuni. Vihamielisyys kohdistui minuun ja sitä on kestänyt lähes neljä kuukautta. En pyydä anteeksi, että vastustin tätä kohtelua... Tämä ei ole suunnattu tanssijoille, vaan kulttuurin myrkylliseen luonteeseen, jossa naiset menettävät toimeentulonsa uskoessaan sukupuolen olevan todellista."

Myös tekstiili- ja kirjontataiteilija Jess de Wahls sai kokea joutumisen ajojahdin kohteeksi, kun hänen taideteoksensa poistettiin Royal Academy of Arts (RA) lahjatavaraliikkeestä kesäkuussa 2021 hänen vuonna 2019 kirjoittamaansa blogiin kohdistuvien valitusten takia. Hän oli huomauttanut, että nainen on "täysikasvuinen naissukupuolta oleva ihminen", "ei identiteetti tai tunne". Royal Academy julkaisi lausunnon:

"RA on sitoutunut tasa-arvoon, monimuotoisuuteen ja osallisuuteen eikä se tietoisesti tue taiteilijoita, jotka toimivat ristiriidassa näiden arvojen kanssa. Haluamme toistaa, että puolustamme LGBTQ+-yhteisöä."

"Kahdeksan ihmistä oli tehnyt valituksen", de Wahls kertoi Telegraphille. "Se oli naurettavaa. RA kertoi minulle, että he ovat LGBTQ-yhteisön puolella, ja minä sanoin: 'Niin minäkin.' Sanoin heille, että on järjetöntä kutsua minua 'transfoobikoksi' vain siksi, että ymmärrän biologiaa."

"Cancel-kulttuuri, tämä mitätöiminen, tämä rankaiseminen, sitä on kaikkialla", totesi näyttelijä ja koomikko Dame Maureen Lipman komedian maailmasta. Hän ilmaisi huolensa siitä, että komedia on vaarassa "pyyhkiytyä pois", koska "koomikot pelkäävät, että yleisö loukkaantuu, ja... he sensuroivat materiaaliaan varotoimena... On vaakalaudalla, tulemmeko koskaan olemaan enää hauskoja".

Patrick West kirjoitti 22. joulukuuta 2021 Spectatorissa artikkelissaan "On liian myöhäistä pelastaa komedia "cancel- kulttuurilta'":

"Aiemmin tässä kuussa sekä Jack Whitehall että David Baddiel varoittivat 'cancel-kulttuurin' vaaroista. Yksi koomikko on saanut mainetta halventamalla itseironisesti omaa etuoikeutettua taustaansa; toinen teki nimensä tunnetuksi 1990-luvulla yhteiskunnallisesti tiedostavana, rasisminvastaisena suosikkina teinien ja opiskelijoiden keskuudessa – silloin opiskelijat olivat hauskoja... komedia on uhattuna tämän uuden oikeaoppisuuden vuoksi. Tämä ei ole vitsi."

Toimittaja ja kirjailija Peter Hitchens kirjoitti kolumnissaan Daily Mailille 11. joulukuuta 2021:

"Sananvapaus on jo historiaa Iso-Britanniassa. Ongelmana on vain se, että koulutetut ihmiset, joilla on liberaalit mielipiteet ja asenteet, eivät ole vielä tajunneet sitä. 

Joissakin sanoma- ja aikakauslehdissä ja ehkä muutamissa yliopistoissa ja kouluissa on edelleen hyvin rajoitettu vapaus esittää joitakin epäsopivia asioita... useimmille ihmisille todellista sananvapautta ei ole enää olemassa." 

Peter Hitchens tietää, että kun astuu "hyväksyttävän ajattelun" rajojen ulkopuolelle koulussa tai työpaikalla, saa hyvin nopeasti huomata, että joutuu tuomittavaksi ja vakaviin ongelmiin: 

"Joissakin asioissa, kuten transsukupuolisuuskiistassa, on käytännössä mahdotonta sanoa mitään herättämättä ajatuspoliisin huomiota."

Peter Hitchens näkee, että miljoonien joukossa ajatus siitä, että voit puolustaa jonkun oikeutta sanoa jotain, josta olet eri mieltä, aiheuttaa nyt hämmennystä. 

"Heillä ei ole aavistustakaan, miksi kukaan tekisi niin. Heille keskustelu on ohi, he ovat voittaneet, ja heitä vastustavat ovat tyhmiä ja väärässä. 

Koko suvaitsevaisuuden käsite on mielestäni lähes tuhottu tämän sukupolven aikana", toimittaja ja kirjailija Peter Hitchens summaa.

Hitchens sanoo, että hänen kanssaan eri mieltä olevien toimintatapa "muistuttaa pitkälti sabotaasipyrkimyksiä" ja he "todella ajattelevat, että olen levittänyt vihaa ja siten aiheuttanut todellista vahinkoa haavoittuville ihmisille". 

"He eivät pidä sanojani mielipiteenilmaisuina, vaan yllytyksenä tiettyjen ihmisten syrjintään ja 'vihapuheena', jonka tarkoituksena on vahingoittaa.

He pitävät myös epäilyksiäni ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisen teoriasta sellaisen tosiasian 'kiistämisenä', jonka he katsovat toteen näytetyksi." 

Peter Hitchens muistuttaa, että kaikki nämä kannat ovat moderneja variaatioita totalitaarisista valtioista, jotka syntyivät kahden maailmansodan välillä 1900-luvulla.

"He kaikki luulivat omistavansa totuuden, jonka mukaan he olivat syvällisesti hyveellisiä ja että ne, jotka tulivat heidän tielleen, olivat siis yhtä pahoja kuin väärässäkin."


 

Tytti Salenius ti 15.02. 22:43

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06. 10:23

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot