Blogi: Mikko Paunio, pe 06.07.2018 08:22

Muovigate ja Totuusmedia

Wikipedia:

”Muovilaatujen runsaus estää muovin kierrätystä, koska muovien lajittelu siten, että niistä saataisiin käyttökelpoista muovia, on hyvin vaikeasti toteutettavissa. Sen sijaan nämä muovit kelpaavat useimmissa tapauksissa energiajakeeksi pakkauspaperien kanssa. Suurin osa muoveista voidaan polttaa energiajätteenä ilman, että muovista irtoaa haitallisia aineita.”

Eilen YLE:n Areenassa ”Päivän Kasvo” ohjelmassa SITRA:n projektipäällikkö Kari Herlevi johti suomalaisia harhaan antamalla ymmärtää, että Suomessa kuluttajille päätyvän muovin kierrätysprosentti olisi 24 % (https://areena.yle.fi/1-4362119).

Suuri kierrätysprosentti johtuu lähinnä teollisuuden ja yritysten kyvystä kierrää polyelefiineja.

http://www.syke.fi/download/noname/%7B5903968F-2B4E-4BEA-BC45-099C7D210D36%7D/117935

Päivittäiskulutuksen muovipakkauksista ainostaan virvotusjuomapulloja voidaan jonkin verran kierrättää joskaan ei uudelleen elintarvikepakkauksissa ja jugurttipurkeista ym. tuskin lainkaan ja ne poltetaan myös Riihimäellä Fortumin laitoksella, vaikka ne olisi hyväuskoisesti sinne lähetetty kierrätykseen.

Todellinen luku on noin neljän prosentin luokkaa ja sekin voi olla reippaasti liioiteltu luku.

Em. luonnontieteellisistä syistä johtuen rikkaiden – mukaan lukien Suomi - maiden viemä 106 miljoonaa tonnia muovijätettä on aiheuttanut valtavan ympäristökatastrofin Kiinassa ja nyt Kiinan tuontikieltopäätöksen myötä Eurooppa etunenässä on suuntaamassa vientiä vielä alkeellisempiin olosuhteisiin, missä vuoto esimerkiksi meriin on vielä paljon todennäköismpää kuin Kiinassa.

Hirveän älämölön jälkeen minut leimattiin totuusmediassa valeuutisen levittäjäksi, koska Suomi ei muka ole vastuussa tästä ongelmasta lainkaan. EU:ssa jäsenvaltiot ovat ovat ympäristönsuojelussa antaneet jakamattomasti vallan EU:lle ja Suomi osana EU:ta on täysin poliittisessa vastuussa neuvostossa ja parlamentissa tehdyistä päätöksistä, joilla säädellään mm. esimerkiksi jätevientiä.

En ole kuullut nyt mölisseiden heidihautaloiden, annesinnemäkien, kirkkojakaupunkien, tapiomäättöjen ja lukuisan joukon twitterissä pöhisseiden pienempien muovinkierrätyksen kansanrintaman jäsenten tuomitsevan EU:n muovin nyt Kiinan päätöksen jälkeen kiihtyvää dumppausta köyhiin maihin.

Kirkon piiristä nähtiin kuitenkin myös älämölön läpi ja sieltä kuultiin muitakin kuin farisealaisia kannanottoja (https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/suonpaa-valeuutinen-muovinkierratyksesta) ja niin Suomen Lähetysseuran eilen julkaistussa jutussa asetuttiin voimakkaasti puolustamaan minua ja siinä tuomittiin muovijätteen dumppaus köyhiin maihin ja lopulta usein meriin (https://felm.suomenlahetysseura.fi/muovigaten-jalkipyykki-mita-muovin-dumppaaminen-kehitysmaihin-kertoo-taloudellisesta-oikeudenmukaisuudesta/).

Gaiaa eli Äiti Maata pyhän kolminaisuuden sijaan palvova ilmeisesti kirkon maallikkoaktiivi (?) ja kypsästä iästään huolimatta yhä teologian opiskelija Samuli Suonpää kertoi lukijoilleen virheellisesti, etten tiedä mitään jätehuollosta ja olen muutenkin kaistapää ja liittoutunut maailman saastuttajien kanssa. Olen kuitenkin työskennellyt aitiopaikalta aiheen piirissä tiiviisti lähes 20 vuotta ja pohtinut näitä asioita myös Maailmanpankissa. Hän ei itse tiedä alasta muuta kuin mitä on lukenut päivälehdistä.

Ehkä pöyristyttävin juttu totuusmedian julistaessa minut valeuutisten levittäjäksi oli, kun Lännen Median väitti minun virheellisesti väittäneen, että Kiinaan viedään muovijätettä edelleen EU:sta ja Suomesta. Olin alkuperäisessä Lännen Median julkaisemassa jutussa kertonut hiljan YLE:n TV-uutisten luvun, että Suomi vei vielä 2017 2000 tonnia muovijätettä Kiinaan eli hyvin vähän verrattuna muihin EU-maihin. Tämä tieto on nyt poistettu Lännen Median jutusta (http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4006698/Vaitteet+kierratysmuovin+viemisesta+Kiinaan+virheellisia++Kiina+ei+talla+hetkella+vastaanota+muovijatetta+EUsta) ja minut on leimattu syyttä suotta suomalaisten ja suomalaisten toimijoiden mustamaalaamisesta. Mitä tästä totuusmediasta tulisi ajatella? Sanat eivät enää riitä.

Lännen Median minun suuhuni laitettu väite levisi moniin firman lehtiin mm. Lapin Kansaan, jonka mukaan Kiina edelleen toisi muovijätettä EU:sta (https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/jos-laitat-muovipakkauksen-keraysastiaan-suomessa-se-ei-paady-kiinan-meriin-201053553/), vaikka alkuperäisen Lontoossa julkaistun raporttini kärki oli, että Kiinan lopetettua muovijätteen tuonnin, maailman kierrätysbisnes on joutunut kaaokseen (https://www.thegwpf.org/new-report-recycling-plastic-waste-is-making-ocean-litter-worse/).  

Palataan hetkeksi vielä Kari Herlevin YLE:n eiliseen haastatteluun. Hän lopuksi yhtyi minun käsityksiin ja totesi Kiinan tuontikieltopäätöksen olleen hyvä juttu, mutta valitteli, että nyt jäte viedään köyhempiin maihin. Erinomaisena hän piti sitä, että nyt Australiassa muovijätteen viennin sijasta mietitään mitä sille nyt tehdään. Maailmanjätehuollon kattojärjestön (ISWAn) annettua minulle blogin raporttini johdosta. Blogi nousi pitkäksi aikaa maailman jätehuollon asiantuntijoiden ykköslukemistoksi, se vaikutti siihen, että Australiassa aletaan nyt tosissaan kehittää jätteenpolttoa Kiinan ovien sulkeuduttua (https://waste-management-world.com/a/blog-waste-to-energy-missing-link-as-australia-deals-with-national-sword-impact).

Muutoinkin hyvät ihmiset älkää antako Suomen totuusmedian hämätä, sillä jopa sadat miljoonat ihmiset ovat saaneet nyt tarkkaan tutkittua ja harkittua tietoa raporttistani, jolla paljastan kiertotalouden todellisuuden korulauseiden takaa. Googlatkaa sanoilla paunio ja plastic ja hämmästykää.

Älämölöilijät ja totuusmedia kertoivat, että Suomessa on kaikki hyvin ja erilliskerätty jugurttipurkki viedään turvallisesti Riihimäelle kierrätettäväksi ja Paunio on huijari.

Nämä tahot jättivät kertomatta, että jugurttipurkki päätyy Ruotsin muoviskandaalin (https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehitys/ruotsalaisia-on-huijattu-kierratysmuovi-ei-mennytkaan-uusiokayttoon-6623084) lailla poltettavaksi, ja se pieni määrä, joka Riihimäelle valtavin ponnistuksin tuodusta muovijätteestä, joka lopulta päätyy uusiotuotantoon, täytyy pestä kolminkertaisella määrällä vettä ja siksi jätevesiongelmat ovat vaikeasti hallittavia ja ne päästävät kaikkien muiden – mukaan lukien paperin kierrätys – vihreiden kiertotalouskonseptien lailla runsaasti mikromuovia vesistöön ja meriin. Muovi pitää vielä kalliisti kuivata ennen huonolaatuisen mm. elintarviketeollisuuteen kelpaamattoman uusiomuovin valmistamista, joka vaatii runsaasti yhteiskunnan tukia.

Tässä ei ole mitään järkeä, vaikka SITRA ja EU:n kierrätysapurahoja saavat VTT:n tutkijat sanoisivat mitä.

Kiitos kaikille minua tukeneille ja tähänkin blogiin on tullut usea linkki valveutuneilta suomalaisilta. 

Tässä lehdistötiedotteeni. Lännen media ja sen 11 filiaalia väittää, että minä olen kertonut suomalaisille, että Kiina jatkaa muovijätteen tuontia Euroopasta.

Lehdistötiedote - julkaisuvapaa heti

Isossa Britanniassa vaikuttava The Global Warming Policy Foundation julkaisi kaksi päivää sitten raporttini muovista ja kiertotaloudesta. Sen ydinsanoma on:

Pelasta valtameret - Lopeta muovin kierrätys

Käyn raportissani läpi Kiinan WTO:lle vuosi sitten heinäkuussa tekemää ilmoitusta, että se lopettaa kokonaan ympäristö- ja terveyssyistä 85 miljoonan tonnin vuotuisen kierrätysjätteen tuonnin. Kiina oli jo vuonna 2013 pystyttänyt ns. Vihreän Aidan (Green Fence) suojelemaan ympäristöä ja terveyttä. Kiinaan on tuotu kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa muovijätettä ja EU:n osuus on ollut tästä suurin eli vuonna 2017 3,4 miljoonaa tonnia. Suuri osa tästä muovista on joutunut ympäristöön ja lopulta tavalla tai toisella lopulta valtameriin.

Kiinaan on tuotu vuoteen 2017 mennessä 106 miljoonaa tonnia muoviroskaa kierrätyksen nimissä.

Tämä kierrätysmuoviroska on pilannut ympäristön ja hengitettävän ilman kymmenissä kaupungeissa Kiinassa ja vain pienestä osasta muovia on koskaa tuotettu uusiomuovia ja sekin on huonolaatuista.

Vihreä globaali "kierto"talous sekä kaikki kestävän kehityksen mukaiset syntypaikoilla, aluekeräyksessä tai kaatopaikkaerottelussa tapahtuvat erottelu sekä kaikki jätteen käsittelymuodot kuten aerobinen kompostointi, mädätys, paperinkierrätys, uusiomuovin valmistelu uusiomuovin tuotantoon aiheuttavat muovin tai mikromuovin päästöjä ympäristöön ja lopulta mereen.

Vihreät ovat saaneet EU:n lainsäätäjät puolelleen ja nyt hiljan lopullisesti hyväksytty kiertotalouspaketti tulee merkittävästi lisäämään valtamerien roskaisuutta, koska Kiinan lopetettua muoviroskan tuonnin, muovia viedään nyt valtavia määriä vieläkin alkeellisempiin oloihin Bangladeshiin, Indonesiaan, Malesiaan ja Vietnamiin.

Kiertotalouspaketti merkitsee myös takapakkia Euroopan edistyneille jätteenpolttokäytönnöille.

Raporttini on saanut huomattavaa julkisuutta Isossa Britanniassa ja mm. Daily Express julkaisi siitä etusivullaan maininnan sähköisesti ja uhrasi printissä lähes koko aukeaman. Raportista on julkaistu myös näyttävä raporttiani promoava video, jossa Ison Britannian pääministeri Theresa May, BBC:n luontodokumenteista tuttu Sir David Attenborough ja EU:n komissio saavat siipeensä.

https://www.thegwpf.com/save-the-oceans-stop-recyc...

https://www.youtube.com/watch?v=dtjE3vI5AVU

Save the oceans - stop recycling plastic

Mikko Paunio pe 06.07. 08:22

Mikko Paunio

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveydenhuollon erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosentti. Hän on kolmannen polven sosialidemokraatti ja liittynyt SDP:hen vuonna 1977. Hänen työnantajiaan on vuosien varrella olleet mm. Helsingin yliopisto, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki.

tuoreimmat

Mikä ihmeen Woke?

pe 21.02. 00:16

Nyt HS megavalehtelee Delhin ilmansaasteiden syistä

to 23.01. 23:46

Hourulan väen ilmastovallankumous julkistettiin

su 17.11. 09:51

YK:n ilmastopaneeli IPCC tukeutuu pseudotieteeseen

la 07.09. 07:11

Hussein Al Taee, Taqiya ja muslimipoliitikkojen perimmäiset lojaliteetit

su 18.08. 09:12

Petteri Taalas, mitä ihmeen sekoilua tää on?

ma 05.08. 11:06

Maailma valitsee lopulta edistyksen vihreän dystopian sijaan

to 04.07. 15:38

HBO Chernobyl sarja - Greenpeacen valheellista narratiivia

su 16.06. 10:20

Kansalaisten vaiettava tasa-arvon nimissä

su 02.06. 11:48

EU:hun kehittymässä valtava ympäristökatastrofi väärän politiikan myötä

pe 31.05. 10:26

blogit

Vieraskynä

Suomen vaiennettu raiskausepidemia: Miten suomalaiset valjastettiin rakastamaan hyväksikäyttäjiään

la 13.06.2020 00:30

Juha Ahvio

Vaatiiko evankeliumi tukemaan marxilaista vallankumousta?

ke 01.07.2020 23:05

Professorin Ajatuksia

Suru-uutisia maailmalta

ke 08.07.2020 23:38

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Valtamedia todisti kirjani väitteet oikeiksi reaktioillaan

ke 01.07.2020 22:51

Petteri Hiienkoski

Koronavirustaudin maailmanlaajuinen tuhovoima pandemiavertailussa

la 09.05.2020 16:34

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Keskusjohtoisuus ei ole ratkaisu

ti 07.07.2020 20:43

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Rasismiin auttaa ainoastaan tiukka maahanmuuttopolitiikka

pe 03.07.2020 18:41

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

"R-idioottien" riemukinkerit

ke 01.07.2020 22:54

Mika Niikko

Liittyen Suomen Kuvalehden uutisointiin (20. ja 21.1.2020)

ke 22.01.2020 22:20

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Mikä ihmeen Woke?

pe 21.02.2020 00:16

Heikki Porkka

Älä koskaan luota Ylen uutisointiin tarkistamatta faktoja

ti 28.04.2020 09:51

Tapio Puolimatka

Hermostuiko Seta uuden kirjani paljastuksista?

ke 01.07.2020 23:07

Olli Pusa

Valheiden verkko

ke 08.07.2020 10:04

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rakenteellinen rasismi

ke 01.07.2020 13:05

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Jos Suomessa olisi 3 miljoonaa asukasta

la 13.06.2020 00:01

Timo Vihavainen

Patsaiden kohtaloita

ke 08.07.2020 23:39

Matti Viren

Paljonko Suomi maksaa?

ke 01.07.2020 22:52