Somalilta jäi Italian suurin kirkko jouluna räjäyttämättä

"25. joulukuuta kirkot ovat täynnä. Laitetaan pommeja kaikkiin Italian kirkkoihin! Missä on suurin kirkko?"

Ulkomaat ti 18.12.2018 22:08
Tuomiokirkko Sisiliassa, kuva: pixabay

20-vuotias Somalian kansalainen on pidätetty viime viikolla Barissa Etelä-Italiassa terrorismisyytteiden takia.

Barissa toimivan erityisen turvallisuuspoliisiyksikön, DIGOSIN käyttämien salakuuntelulaitetallenteiden mukaan somali suunnitteli hyökkäävänsä Rooman Pyhän Pietarin kirkkoon jouluna.

DIGOS (Divisione Investigazioni Generali e Operazioni Speciali) on italialainen lainvalvontavirasto, jonka tehtävänä on tutkia tapauksia, joihin liittyy terrorismi, järjestäytynyt rikollisuus ja vakavat rikokset, kuten sieppaukset ja kiristykset.

Italialaiseen kirkkoon kaavaillusta islamistisesta pommi-iskusta uutisoi Ansa -uutissivusto.

Somalialaisella Mohsin Ibrahim Omarilla - toiselta nimeltään Anas Khalil - uskotaan olevan sidoksia ja yhteyksiä Islamilaiseen valtioon (ISIS) Somaliassa (Daesh).

Poliisin saamissa tallenteissa hän toteaa:

”25. joulukuuta on joulu... kirkot ovat täynnä. Laitetaan pommeja kaikkiin Italian kirkkoihin!

Missä on suurin kirkko? Onko se Roomassa?"

Mies pidätettiin 13. joulukuuta, kun hän yritti paeta Barin kaupungista. Ansa -uutissivuston mukaan epäillystä annettiin pidätysmääräys hänen pakenemisen aiheuttaman "välittömän vaaran" takia.

Somali Mohsin Ibrahim Omar alias Anas Khalil oli kommentoinut 11. joulukuuta 2018 Ranskan Strasbourgissa tehtyä terrori-iskua:

"Jos hän tappaa kristittyjä, hän on meidän veljemme."

Italian sisäministeri Matteo Salvini otti kantaa kristittyihin kohdistuviin "vihaisiin sanoihin" tiukasti Twitterissä ja kirjoitti:

"VANKILAAN JA KARKOTUS. Pois maastamme nämä ihmiset."

Sosiaalisissa verkostoissa, erityisesti Facebookissa somalin kerrotaan julkaisseen kuvia ja julkaisuja "marttyyrikuoleman ylistämisestä" ja keränneen materiaalia, joka liittyy "muiden ulkomaalaisten kiivaaseen aivopesuun", jossa tutkijoiden mukaan on "välitetty todellisia teoreettisia ja operatiivisia ohjeita aseellisesta jihadista".

Tutkijat selittivät, että kiireellisyyden toteuttaa rajoittavia toimenpiteitä sanottiin viittaavan mahdollisiin vihamielisten suunnitelmien yksityiskohtaiseen valmisteluun koskien tulevia joulujuhlia ja paikkoja, kuten kirkkoja, joissa vain kristityt käyvät.

Strasbourgin hyökkäyksen jälkeen 20-vuotiaan työttömän ja Barissa pitkään oleskelleen somalialaisen oli huomattu aktivoituneen entisestään verkossa, asiaan oli päätetty puuttua ja estää välittömästi pahempaa tapahtumasta, kun nuori mies oli jo pakannut matkalaukkunsa lähteäkseen Barista.

 

Tytti Salenius ti 18.12. 22:08

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Pääuutiset

blogit

Arto Luukkanen

Lopetetaan hyssyttely ja turvataan Suomen lapset!

ke 16.01. 23:12

Timo Vihavainen

Tavattomuuden lähteillä

ke 16.01. 23:10

Professorin Ajatuksia

Oulun tapauksen poikimaa huumoria

ke 16.01. 23:09

Heikki Porkka

Me tiesimme, mutta emme estäneet

ke 16.01. 14:28

Jukka Hankamäki

Edessä maahanmuuttovaalit, ja miksi?

ti 15.01. 23:26

videot